Kalinić preko Burusisa – Najlepše zakucavanje SP 2014.

Kalinić preko Burusisa – Najlepše zakucavanje SP 2014.

Nikola Kalinić je sjajnim potezima na Svetskom prvenstvu u Španiji 2014. godine stekao reputaciju jednog od najatraktivnijih košarkaša Mundobasketa. To je posebno potvrdio u osmini finala kada je reprezentacija Srbije savladala selekciju Grčke sa 90:72, a pobedu „Orlova“ obeležilla su dva fantastična zakucavanja upravo Nikole Kalinića.
Kalinić je već u prvoj četvrtini, u početnim trenucima meča, energičnim zakucavanjem stavio na poster protivničkog centra Janisa Burusisa. Popularni “Kalina” je u jednom od početnih napada reprezentacije Srbije u pravom trenutku dobio loptu na desnoj strani od Nemanje Bjelice, da bi potom krenuo u prodor ka košu „Helena“. Košarkaš koji tada samo što je prešao u Crvenu Zvezdu nije se uplašio gorostasnog centra tada Real Madrida, već je hrabro krenuo pravo na njega i spektakularnim zakucavanjem doneo prednost Srbiji od 4:2.Njegov siloviti prodor nije uspeo da zaustavi ni ogromni Burusis sa svih svojih 215 centimetara visine. Košarkaš koji tada samo što je prešao u Crvenu Zvezdu nije se uplašio gorostasnog centra tada Real Madrida, već je hrabro krenuo pravo na njega i spektakularnim zakucavanjem doneo prednost Srbiji od 4:2. On je prilikom zakucavanja bio i fauliran, pa je izborio i dodatno slobodno bacanje, koje je ubacio za povećanje vođstva od 5:2. Sjajan potez Kalinića podsetio je na 1995. godinu i Evropsko prvenstvo u Grčkoj kada je Predrag Danilović zakucao preko Arvidasa Sabonisa. Kalinić je svoju dobru partiju nastavio i u drugoj četvrtini, kada je na opštu radost publike imao još jedno sjajno zakucavanje. „Ponovio sam zakucavanje u slučaju da je neko propustio prvo.“ – našalio se Kalinić posle meča.
FIBA je nakon prvenstva objavila deset najboljih zakucavanja, a na prvom mestu našao se baš subotičanin i njegovo zakucavanje preko Burusisa u meču protiv Grčke u osmini finala. Tek na trećem mestu bilo je zakucavanje zvezde NBA lige Džejmsa Hardena u meču SAD – Novi Zeland, a druga pozicija pripala je Filipincu Norvudu, koji je sjajno zakucao u meču sa Argentinom. Srbija je na tom prvenstvu osvojila srebrnu medalju.
Podsetite se zvanično najlepšeg zakucavanja Svetskog prvenstva u Španiji 2014. godine:

Prethodni tekstAjzea Tomas – „Banana“ za „Golijata“
Sledeći tekstKafanska tuča Pikea i Salazara