Kazujoši Funaki – Savršen skok

Kazujoši Funaki bio je junak Japana na Zimskim Olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine. Ovaj domaći takmičar, koji je te godine bio u životnoj formi i jedini put trijumfovao na Novogodišnjoj turneji, opravdao je velika očekivanja nacije i Olimpijske igre završio sa osvojene 3 medalje u isto toliko disciplina. I dok je na maloj skakaonici osvojio srebro, a sa kolegama iz reprezentacije u timskom takmičenju došao do zlata, posebno je uzbudljivo i nezaboravno bilo u takmičenju na velikoj skakaonici.
Posle prve serije takmičenja, Kazujoši Funaki nalazio se na 4. mestu i sa 9 bodova manje od lidera Andreasa Vidhelcla. To je značilo da je Japancu za osvajanje medalje trebao odličan drugi skok, a za bilo kakvu šansu za zlatnu medalju reklo se bi savršen skok. I verovatno nije bilo puno onih koji su, i pored odlične forme Funakija te sezone, verovali da pod pritiskom takmičenja i domaće publike on može to da izvede, ali…

Kazujoši Funaki izveo je "savršen" skok u drugoj seriji takmičenja na Igrama u Naganu.
Kazujoši Funaki izveo je „savršen“ skok u drugoj seriji takmičenja na Igrama u Naganu.

Nošen velikom podrškom navijača, Kazujoši Funaki pustio se sa zaletišta, potom se odrazio u idealnom trenutku i posle savršenog leta tokom kojeg je mnogima delovao toliko mirno kao da je slika „zaleđena“, doskače idelanim telemarkom na 132.5 metara. Publika i sam Funaki bili su oduševljeni tim skokom, ali ništa manje oduševljene nisu bile ni sudije, koje su za skok nagradili Japanca ocenama 20. Bilo je to prvi put da je jedan skakač na Olimpijskim igrama od svih pet sudija dobio ocenu 20, pa su mnogi mediji, ali i ljubitelji skokova, taj nastup Funakija opisali kao savršen. Pošto skakači koji su posle prve serije bili ispred njega nisu bili na potrebnom nivou, a Andreas Vidhelcl je baš podbacio, Kazujoši Funaki je posle tog briljantnog nastupa u drugoj seriji uspeo da osvoji zlatnu olimpijsku medalju na velikoj skakaonici na Zimskim Olimpijskim igrama u svojoj domovini.
Kako je izgledao savršen skok, koji je u drugoj seriji Igara u Naganu izveo Kazujoši Funaki i za koji mnogi kažu da je jedan od najboljih u istoriji ovog sporta, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This