Utrčavanje opasno po život

Utrčavanje opasno po život
Utrčavanje opasno po život
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kornelijus Horan, čovek skandalozne biografije, koji je većini ljubitelja sporta poznat po upadu na maratonsku trku na Igrama u Atini i zadržavanju De Lime, koje će Brazilca koštati trijumfa, a koji se tokom života susreo i sa optužbama za pedofilju i širenje nacizma, napravio je 2003. godine prvi veći incident na sportskim borilištima. Taj incident je mogao da bude koban ne samo po njega…

Kornelijus Horan trčao je Hangar pravcem

Sada već dalekog 20. jula 2003. godine u Silverstonu se vozila trka šampionata Formule 1. Na njoj je krenuvši sa pol pozicije, u bolidu Ferarija, trijumfovao Rubens Barikelo. Ipak, ono što će se čini se puno više pamtiti sa te trke dogodilo se u 11. krugu. Jedan gledalac, imenom i prezimenom Kornelijus Horan, preskočio je ogradu noseći dva transparenta u rukama i krenuo da trči stazom, tačnije Hangar pravcem, na kojem bolidu idu brzinom i većom od 300 kilometara na sat. Trčao je Horan sredinom staze, pravo u susret vozačima. Neki od njih poput Dejvida Kultarda i Olivijea Panisa, nisu ga u prvi mah videli i izbegli su da ga udare u poslednjim trenucima, sprečivši tako incident u kojem bi Kornelijus Horan gotovo izvesno nastradao, ali i u kojem bi i oni verovatno prošli sa ozbiljnijim posledicama…

Kornelijus Horan je upadom na stazu Formule 1 doveo u opasnost i sebe i vozače.
Kornelijus Horan je upadom na stazu Formule 1 doveo u opasnost i sebe i vozače.

Posle nekih više od 30 sekundi trčanja Horana po stazi, jedan redar uspeo je nekako da ga obori i odvuče van staze. Trka je ubrzo, pošto je prethodno sigurnosno vozilo izašlo na stazu, mogla normalno da bude nastavljena.

Horan se branio da nije imao nameru da uleti na stazu

Kornelijus Horan je ubrzo posle incidenta osuđen na dva meseca zatvora zbog upada na stazu tokom trke Formule 1 u Silverstonu. On se branio da nije imao nameru da uleti na stazu. Navodno je na tu ideju došao kada je video da su vrata od ograde otvorena (organizatori trke su demantovali da su vrata tokom trke bila otvorena), i samo je želeo da pošalje poruke mira zbog rata na bliskom istoku, ali i da je na transparentima pisalo „Čitajte Bibliju“ i „Biblija je uvek u pravu“. To po njemu pokazuje da nije imao nameru tim upadom da ikoga ugrozi.
Bio je to svakako jedan od najneverovatnijih incidenata u istoriji Formule 1. On je mogao da se završi velikom tragedijom. Na sreću, tragedija je na kraju izbegnuta prisebnošću vozača. Kako je izgledala opasna šetnja Kornelijusa Horana stazom u Silverstonu tokom trajanja trke, pogledajte na snimku pred vama.

Prethodni tekstKada je Majk Tajson nokautirao protivnika i sudiju
Sledeći tekstKazujoši Funaki – Savršen skok