Keri Strag - Skok na "jednoj nozi" za olimpijsko zlato

Keri Strag – Skok na „jednoj nozi“ za olimpijsko zlato

Keri Strag je bila odlična gimnastičarka čija je karijera obeležena sportskim podvigom koji mnoge inspiriše. Bila je Keri deo američkog ekipnog ženskog tima na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, koji je ostao zapamćen po nadimku „Veličanstvenih sedam“ i koji je ispisao istoriju američke gimnastike. 23. jula 1996. godine, pred poslednju rotaciju, Amerikanke su vodile u finalu ekipnog takmičenja ispred Rusije i bile na korak od osvajanja prvog timskog olimpijskog zlata za američke gimnastičarke u istoriji. Trebalo je samo da svoju vežbu na preskoku izvedu bez većih grešaka i zlato će biti njihovo, ali…
Da li zbog velikog pritiska, Amerikanke su krenule da greše i da budu nesigurne u doskoku, Dominika Moseanu je čak pala prilikom oba svoja skoka, pa je dodatni pritisak bio pred poslednju američku predstavnicu Keri Strag. U tim trenucima je bilo poznato da Amerikankama treba ocena 9.493 da bi i teoretski obezbedile zlatnu medalju. Iako su svi verovali da će Stragova to dostići, ona svoj prvi skok izvodi dosta loše, pada prilikom doskoka i dobija „samo“ ocenu 9.162. Ono što je bilo mnogo gore od same ocene koja bi se u slučaju boljeg drugog skoka brisala, jeste činjenica da je Keri Strag prilikom doskoka teško povredila levi skočni zglob i da se šepajući vraćala na početak zaletišta. Imala je Keri samo oko 30 sekundi da se pripremi za naredni skok, a bol u zglobu je bio toliko veliki da je Stragova želela da odustane od drugog nastupa, pa je pitala selektora američkih gimnastičarki Belu Karoljija da li je potrebno da skače i drugi put: „Keri, neophodno nam je da skočiš još jednom. Potreban nam je tvoj skok za zlatnu medalju. Ti možeš to!“ – rekao je selektor američke reprezentacije Bela Karolji svojoj gimnastičarki.

Keri Strag doživela je tešku povredu levog skočnog zgloba posle prvog skoka na preskoku.

Preko 30.000 navijača u „Džordžija Domu“ u Atlanti, sve njene koleginice, ali i protivnice, gledale su ka Keri Strag i očekivali njen naredni potez. Ona tada odlučuje verovatno i pod naletom adrenalina da „stisne zube“ i pod jakim bolovima izvede naredni skok. Usledio je odličan zalet, potom fenomenalno odbacivanje rukama od kozlića, spektakularno izvedena vežba u vazduhu i potom neverovatan doskok Keri Strag faktički na jednoj nozi, pošto levom nogom gotovo da uopšte nije dotakla tlo. Publika je bila u delirijumu, a Stragova se vrlo brzo posle skoka zbog velikih bolova srušila na zemlju. Bilo je jasno da američka gimnastičarka ne može da se osloni na levu nogu i da je doživela veoma tešku povredu, pa su joj odmah pritrčali lekari i treneri iz njenog tima, ne bli je i bukvalno izneli sa zaletišta za preskok. Dok su je nosili stigla je i ocena žirija za njen skok, impresivnih 9.712, što je bilo i više nego dovoljno za prvo ekipno olimpijsko zlato za američke gimnastičarke u istoriji.
U tim trenucima fotografi su se gurali da dođu do Keri Strag, koju su grlili iz američkog tima dok su je prebacivali ka pokretnim nosilima, ne bi li ovekovečili ove istorijske momente, a suze su „zavladale“ salom. Verovatno malo od bolova, malo od sreće, plakala je Keri Strag, ali plakale su i njene kolegenice iz tima, protivnice iz ruskog tima, kao i publika na tribinama. Bio je to jedan od najemotivnijih trenutaka na Olimpijskim igrama u Atlanti koji je malo kasnije dobio i svoj nastavak. Keri Strag je odbila da ode u bolnicu pre ceremonija dodele medelja, na koju ju je selektor Bela Karolji doneo u naručju, a potom su joj kolegenice iz tima pomogle da se popne na pobedničko postolje i to dok je preko 30.000 navijača u „Džordžija Domu“ skandiralo njeno ime, da bi potom primila zasluženo odličje, ali i sa suzama u očima odslušala nacionalnu himnu.

Bela Karolji donosi Keri Strag na ceremoniju dodele medalja.

Ono što je zanimljivo jeste i činjenica da su ruske gimnastičarke pogrešile posle nastupa Stragove i da zapravo drugi skok Keri Strag na posletku i nije bio neophodan amerikankama da osvoje zlatnu medalju, ali ko zna da li bi se tako odvijalo takmičenje i da Keri nije izvela svoj herojski skok „na jednoj nozi“. Lekari su ubrzo posle takmičenja utvrdili da Keri Strag ima uganuće skočnog zgloba i istegnuća ligamenata leve noge. Zbog tih povreda njen nastup u Atlanti bio je okončan, a lekari nisu mogli da preciziraju koliko je pogoršala stanje povrede odlukom da iako povređena izvede drugi skok. Keri Strag je kasnije za američke medije izjavila da se gotovo i ne seća svog prvog skoka i da joj je u pamćenju ostao samo čudan zvuk koji je čula u levom zglobu posle doskoka, ali i dodala: „Posle drugog skoka doživela sam veliki bol zbog koga nisam mogla da se pomerim.“
Zbog svog hrabrog nastupa Keri Strag je reklo bi se potpuno zasluženo odmah posle završetka ekipnog takmičenja postala američki sportski heroj. U bolnici je posetio i tadašnji predsednik SAD-a Bil Klinton, bila je zvezda mnogih reklamnih spotova, gostovala po raznim televizijskim emisijama i serijama, ali i davala intervjue za brojne pisane medije. I do danas Keri Strag je ostala jedan od simbola velike sportske požrtvovanosti i pokazatelj da su sportisti često na putu do „vrha Olimpa“ spremni na brojne rizike, nastupe pod velikim bolovima, ali i da stave karijeru na „kocku“ ako je to potrebno. Kako su izgledali vrlo emotivni trenuci koji su po mnogima obeležili Olimpijske igre u Atlanti, ali i proslavili američku gimnastičarku Keri Strag, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This