Kontroverzni skok, kojim je Niurka Montalvo „preotela“ zlato Fioni Mej

Kontroverzni skok, kojim je Niurk Montalvo
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Fiona Mej se nalazila nadomak osvajanja zlatne medalje u skoku u dalj na prvenstvu sveta u Sevilji 1999. godine, ali nije uspela i da ga osvoji… Zlato joj je „preotela“ Niurka Montalvo, posle jednog od najkontroverznijih skokova u istoriji atletike, koji je tada podelio, a i danas deli atletsku publiku širom planete.
Kada je 1999. godine Niurka Montalvo odlučila da posle udaje promeni državljanstvo i umesto rodne Kube, počne da nastupa za Španiju, to je izazvalo mnogo potresa u svetskoj atletici. Kubanci su se naravno žalili, tražili su dvogodišnju suspenziju za Montalvo, a situacija je „smirena“ posle solomonskog rešenja. Suspendovana je Niurka za Olimpijske igre, koje su se održavale naredne godine u Sidneju, Pred start šampionata u Sevilji, skok u dalj za devojke važio je za jedno od atraktivnijih takmičenja. Pričalo se tada mnogo među atletskom publikom o duelu Fione Mej i Merion Džons, smatralo se da će Merion dominirati šampionatom, ali da će u skoku u dalj najteže doći do željene zlatne medalje, jer je u to vreme tom disciplinom dominirala Fiona Mej. U senci njihovog duela, domaća publika se nadala da će njihova nova zemljakinja Niurka Montalvo uspeti da dođe do medalje. I njihova nadanja su ispunjena, pred poslednji skok Montalvo je obezbedila bar srebrnu medalju, razdvojivši u plasmanu Mej i Džons, ali je i najbolje sačuvala za kraj.ali joj je dozvoljeno da nastupi te godine na Svetskom prvenstvu na „domaćem terenu“ u Sevilji. To je bio samo početak kontroverza, koji će pratiti nastup Niurke Montalvo na prvenstvu u prestonici Andaluzije.
Pred start šampionata u Sevilji, skok u dalj za devojke važio je za jedno od atraktivnijih takmičenja. Pričalo se tada mnogo među atletskom publikom o duelu Fione Mej i Merion Džons, smatralo se da će Merion dominirati šampionatom, ali da će u skoku u dalj najteže doći do željene zlatne medalje, jer je u to vreme tom disciplinom dominirala Fiona Mej. U senci njihovog duela, domaća publika se nadala da će njihova nova zemljakinja Niurka Montalvo uspeti da dođe do medalje. I njihova nadanja su ispunjena, pred poslednji skok Niurka Montalvo je obezbedila bar srebrnu medalju, razdvojivši u plasmanu Mej i Džons, ali je i najbolje sačuvala za kraj. Poslednji skok Niurke Montalvo obeležio je celokupno prvenstvo u Sevilji, ali i njenu karijeru.
Odmah pošto je novopečena Špankinja posle zaleta i odraza doskočila u pesak, bilo je jasno da je taj skok ukoliko je ispravan, sasvim dovoljan da ona „zasedne“ na čelo poretka. Kada je sudija pokazao belu zastavicu, i Fioni Mej je postalo jasno da će u poslednjem skoku izgubiti najsjajniju medalju, a 7,06 metara Niurke Montalvo u tom skoku, Odmah pošto je novopečena Špankinja posle zaleta i odraza doskočila u pesak, bilo je jasno da je taj skok ukoliko je ispravan, sasvim dovoljan da ona „zasedne“ na čelo poretka. Kada je sudija pokazao belu zastavicu, i Fioni Mej je postalo jasno da će u poslednjem skoku izgubiti najsjajniju medalju, a 7,06 metara Niurke Montalvo u tom skoku, bilo je za 12 centimetara duže od dotadašnjeg najboljeg skoka Italijanke. Ipak, ono što će večito ostati kao pitanje dogodilo se prilikom odraza Montalvo, kada je atletičarka rođena na Kubi za „dlaku“ izbegla prestup, bar po sudijama. bilo je za 12 centimetara duže od dotadašnjeg najboljeg skoka Italijanke. Ipak, ono što će večito ostati kao pitanje dogodilo se prilikom odraza Montalvo, kada je atletičarka rođena na Kubi za „dlaku“ izbegla prestup, bar po sudijama. Naime, na usporenom snimku se jasno videlo da je Niurka vrhovima sprinterica bila iznad plastelina koji označava prestup, ali po objašnjenju sudija ona nije ostavila trag na plastelinu i zbog toga se skok računa kao ispravan. Uzalud su Italijani posle takmičenja uložili žalbu, tvrdeći da se na snimku jasno vidi da je Špankinja prestupila, sudije su ostale pri svojoj odluci da Montalvo nije načinila prestup.
Niurka Montalvo je tako došla do svog najvećeg uspeha u karijeri, a ljubitelji atletike su se pitali da li bi ishod bio isti i da nije bila u pitanju domaća takmičarka. Mišljenja su i danas podeljena, iako je možda više onih koji tvrde da je Niurka zaista načinila prestup i da skok nije bio ispravan, ipak ostaje zabeleženo da je Niurka Montalvo skokom u poslednjoj seriji postala šampionka planete u skoku u dalj u Sevilji 1999. godine. Kako je izgledao kontroverzni skok, koji je Špankinji rođenoj na Kubi doneo svetsko zlato, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstTuča Lerija Birda i „Doktor Džeja“
Sledeći tekstAna Dabović – Mazanje labelom tokom meča