Tuča Lerija Birda i „Doktor Džeja“

Tuča Leri Birda i
Tuča Lerija Birda i "Doktor Džeja"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U večeri 9. novembra 1984. godine Boston Seltiksi su bili domaćini u “Boston Gardenu” Filadelfija Seventisiksersima. Bio je to duel dva do tada u sezoni neporažena tima, koje su predvodili uz “Medžika” dva najveća superstara lige Leri Bird i Džulijus Irving. I upravo su njih dvojica obeležila taj susret, ali ne kako se očekivalo sjajnim potezima, već velikom tučom u kojoj su pored njih učestvovali i Čarls Barkli, Mozes Meloun, Moris Čiks…
Na nešto manje od dva minuta do kraja trećeg perioda meča, Seltiksi su predvođeni Birdom imali sigurno vođstvo protiv gostiju iz Pensilvanije. Leri je do tog momenta postigao 42 poena, a njegov direktan rival, legendarni “Doktor Džej”, samo šest. Da li zbog te činjenice ili zbog nečega drugog, Irving je tada u polukontri Seltiksa nešto grublje faulirao “Pticu” i oborio ga na parket. Mnogi su tada tvrdili da razlog za Irvingovo obaranje Birda treba tražiti u činjenici da ga je Leri udario laktom dok su trčali i da mu je ponavljao “42:6!”, ali je Bird kasnije to demantovao i tvrdio da nije uradio ništa kako bi isprovocirao “Doktor Džeja”.

Tuča Leri Birda i "Doktor Džeja"
Dve velike zvezde NBA lige, Leri Bird i Džuliju Irving, fizčki su se sukobili na meču Bostona i Filadelfije.

Leri je posle pada polako ustao, razmenio par reči sa trenerom gostiju, a potom potražio na terenu Irvinga, ne bi li se sa njim „objasnio“. Čim ga je pronašao, krenuo je verbalni sukob, a potom i koškanje dvojice superstarova lige. Kada je već bilo jasno da se klizi ka fizičkom sukobu, dvojac gostiju Mozes Meloun i Čarls Barkli, pokušao je da razdvoji Birda i Irvinga. Zgrabio je tada Čarls uz malu pomoć Mozesa, Lerija sa leđa i dok mu je držao ruke i pokušavao da ga odvoji od Irvinga, „Doktor Džej“ je iskoristio Birdovu trenutnu nemoć i nekoliko puta udario legendu Seltiksa pesnicom u glavu!
To je potpuno napravilo haos na terenu, u tuču su uleteli skoro svi igrači obe ekipe, a više se nije znalo ko hoće da nastavi sa obračunom, a ko hoće da smiri situaciju. Kada se naizgled primirila situacija, Bird je pokušao još jednom da dođe do Irvinga i u pokušaju da se „iščupa“ iz zagrljaja jednog saigrača nenamerno udario u glavu pomoćnog trenera svoje ekipe, koji se samo našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Posle jednominutnog haosa u „Boston Gardenu“, situacija je konačno smirena, a sudije su odlučile da Lerija Birda i Džulijusa Irvinga isključe sa susreta!

U fizički sukob Birda i "Doktor Džeja" umešali su se i ostali igrači.
U fizički sukob Birda i „Doktor Džeja“ umešali su se i ostali igrači.

“Leri Bird je verovatno najbolji igrač u ligi danas, ali kada “baca” laktove ka drugim igračima, treba da očekuje da će mu oni uzvratiti.” – rekao je posle meča o incidentu trener gostiju Bil Kaningem. “Pokušavao sam samo da zaustavim tuču, nisam očekivao da će “Dokor Džej” to da iskoristi da udari Birda. Na kraju sam i ja kažnjen, što me je iznerviralo.” – rekao je mnogo godina kasnije o svojoj ulozi u tuči Irvinga i Birda, “Ser” Čarls Barkli.
Boston je na kraju slavio na susretu, ali toga se naravno malo ko seća. NBA liga kaznila je novčano sve učesnike tuče, a najviše su kažnjeni Irving i Bird, koji su morali da plate po 7.500 dolara. Američki mediji su posle incidenta “osuli paljbu” po Birdu i Irvingu, govoreći da se tako ne ponašaju zvezde, ali “napadi” na “Pticu” i “Doktor Džeja” nisu potrajali dugo i incident je brzo zaboravljen. Ipak, mi smo se potrudili da se jedna od većih tuča na NBA parketima ne zaboravi, a kako je ona izgledala možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstHoze Himenez – Okrutnost prema psu
Sledeći tekstKontroverzni skok, kojim je Niurka Montalvo „preotela“ zlato Fioni Mej