Koš Džamela Meklina kojim je Alba „srušila“ Sparse

Koš Džamela Meklina kojim je Alba

Početkom 21. veka smanjila se razlika u kvalitetu između evropskih klubova i NBA ligaša, pa se tako dešavalo da najjači timovi Evrope u prijateljskim susretima pariraju, a u nekoliko navrata i pobede „profesionalce“. Iako su to samo „prijateljski“ susreti, u kojima NBA klubovi ulaze opuštenije nego na zvaničnim utakmicima, sama činjenica da evropski klub savlada NBA tim, do početka 21. veka bila je nezamisliva. Iako je možda neko i očekivao da najjači evropski timovi savladaju neku slabiju NBA ekipu, pobeda 2014. godine „evropski prosečne“ Albe iz Berlina protiv aktuelnog šampiona NBA lige San Antonio Sparsa svakako je košarkaška senzacija nad senzacijama.
Nije baš sjajno krenulo za Albu tog 8. oktobra 2014. godine, posle samo pet minuta igre Sparsi su vodili sa 22:6, a svi su u tim trenucima očekivali do kraja meča demonstraciju sile tima iz Teksasa. Ipak, košarkaši Albe se nisu predavali, strpljivo su gradili svoju igru i pokušavali da sustignu prednost koju je San Antonio napravio u prvoj četvrtini. Vraćaju se izabranici tadašnjeg trenera berlinskog tima Šaše Obradovića rezultatski u igru krajem treće četvrtine, Reding je pogodio trojku i smanjio prednost Sparsa na 93:92, da bi potom Dankan na pet sekundi do kraja prilikom ubacivanja lopte u igru na protivničkoj polovini, umesto Đinobiliju loptu poslao u ruke košarkašima Albe i tako su Berlinci došli u priliku da slave u meču. Krenuli su “Nemci” u poslednji juriš, napravio se prostor za Meklina, koji je na spektakularan način “floterom”sa šest metara pogodio za dva poena i doneo veliku radost ekipi iz Berlina. ali gosti u poslednjoj četvrtini dobro rešavaju situacije 1 na 1 i u završnicu ulaze sa prednošću. U gotovo najjačem sastavu na parketu, ekipa Grega Popoviča ušla je u poslednjih 9 sekundi meča sa četiri poena viška. Ipak, ni to im nije bilo dovoljno za trijumf…
Reding je pogodio trojku i smanjio prednost Sparsa na 93:92, da bi potom Dankan na pet sekundi do kraja prilikom ubacivanja lopte u igru na protivničkoj polovini, umesto Đinobiliju loptu poslao u ruke košarkašima Albe i tako su Berlinci došli u priliku da slave u meču. Krenuli su “Nemci” u poslednji juriš, napravio se prostor za Meklina, koji je na spektakularan način “floterom”sa šest metara pogodio za dva poena i doneo veliku radost ekipi iz Berlina. “Video sam da moram što pre da šutiram kako bih preduhitrio sirenu, pomolio sam se i uputio loptu ka košu, a kada je prošla kroz obruč, nisam znao šta ću sa sobom, kako da proslavim, nestvarna situacija. Sada mogu slobodno reći da je ovo moj najvažniji koš u karijeri.” – rekao je posle meča o svom pogotku junak pobede Berlinaca Džamel Meklin.
“Ponosan sam na tim, ovo je jedna od najvećih evropskih pobeda nad američkim ekipama. Sparsi su superiorni u odnosu na nas atletski, to je tim koji dugo igra zajedno, mislili smo da nemamo šansu za pobedu, ali došli smo do nje u neverovatnoj završnici. “Ponosan sam na tim, ovo je jedna od najvećih evropskih pobeda nad američkim ekipama. Sparsi su superiorni u odnosu na nas atletski, to je tim koji dugo igra zajedno, mislili smo da nemamo šansu za pobedu, ali došli smo do nje u neverovatnoj završnici. Niko od nas jedno vreme neće biti svestan da je ovo možda stvarno najveći uspeh jedne evropske ekipe u ovim utakmicama, u odnosu na sve okolnosti. Treba uzeti u obzir činjenicu da su protiv NBA timova godinama igrale isključivo najbolje evropske ekipe. Alba sigurno istorijom jeste zvučno ime, ali je realnost da trenutno ne pripadamo najvećem evropskom nivou.” - blistao je posle meča trener pobedničke ekipe Saša Obradović.Niko od nas jedno vreme neće biti svestan da je ovo možda stvarno najveći uspeh jedne evropske ekipe u ovim utakmicama, u odnosu na sve okolnosti. Treba uzeti u obzir činjenicu da su protiv NBA timova godinama igrale isključivo najbolje evropske ekipe. Alba sigurno istorijom jeste zvučno ime, ali je realnost da trenutno ne pripadamo najvećem evropskom nivou.” – blistao je posle meča trener pobedničke ekipe Saša Obradović. “Hteli smo da pobedimo u Berlinu, ali nam je Alba „isprašila guzice“. Čestitam Albi, uradila je veliki posao. Znao sam da će “napasti” pobedu, Obradović je ipak Srbin. U svakoj utakmici koju igrate moraju da postoje dva elementa: šut i želja da se takmiči i pobedi. U obe kategorije su bili bolji i uradili bolji posao, mi nismo imali takmičarskog duha za igru.” – bili su prvi utisci posle meča trenera u tom meču poreženih Sparsa, legendarnog Grega Popovića.
Kako je izgledao spektakularan pogodak Džamela Meklina, kojim je Alba savladala San Antonio i napravila najveću senzaciju u duelima evropskih i NBA timova, možete se podsetiti u snimku koji je ispred vas.

Prethodni tekstKako je Džoi Barton ismevao Ibrahimovića zbog velikog nosa
Sledeći tekst„Magija“ iz riterna Dastina Brauna