Košarkaška tragikomedija

U meču drugog kola grupe B šampionata planete 2017. godine za košarkašice do 19 godina starosti, koji se igrao u Udinama, prema očekivanju kasnije šampionke Ruskinje su vrlo lako i ubedljivo savladale Španiju. Ipak, taj meč bi vrlo brzo bio zaboravljen da nije bilo situacije iz finiša treće četvrtine koja je i bukvalno završila u gotovo svim sportskim vestima širom planete.
Na semaforu je bilo nešto više od tri munuta do isteka treće četvrtine, kada je Olesja Safonova, pri rezultatskom plusu Rusije od 14 poena, promašila polaganje, a potom posle ofanzivnog skoka sa loptom izašla van terena. Usledile su tada izmene u oba sastava, a jedna od igračica koja je ušla sa klupe bila je i Ruskinja Svetlana Kramar, koja je odmah pošto je ušla na teren otrčala da izvede aut za svoj tim?! Sudijinica joj je tada potpuno neočekivano uručila loptu i dozvolila da je vrati u igru, dok su za to vreme pojedine španske košarkašice pokušavale da objasne da bi lopta trebala da bude za njihov tim. Ruskinje su potom brzo vratile loptu u igru i krenule u napad, i to na svoj koš?! U potpuno konfuznim, ali reklo bi se i bizarnim, trenucima koji su usledili, Ruskinje su prenele loptu na svoju polovinu (na šta su sudije ostale neme), da bi potom Daria Kurilčuk pogodila trojku u svoj koš i to dok su sa španske klupe objašnjavali da su Ruskinje vratile loptu na svoju polovinu, a pojedine španske igračice nisu mogle da se odluče da li da igraju odbranu na protivnicama ili ne.

Meč Španije i Rusije na U19 Svetskom prvenstvu 2017. godine potpuno je obeležila trojka koju je  
Daria Kurilčuk postigla u svoj koš.
Meč Španije i Rusije na U19 Svetskom prvenstvu 2017. godine potpuno je obeležila trojka koju je
Daria Kurilčuk postigla u svoj koš.

Tada je nastala dodatna konfuzija na terenu, nije se znalo ko zapravo treba da slavi trojku Kurilčukove, da bi potom sa zapisničkog stola Ruskinjama bila upisana trojka, dok su iz tabora Španije tražili da se njihovom timu upišu tri poena. Sudijska trojka bila je potpuno zbunjena, očigledno tek tada shvativši šta su uradili, odlučili su da posle konsultacija donesu odluku šta dalje, a onda posle kratkog većanja se dogovorili da priznaju trojku Kurličukove Špankinjama, ali i da ona po FIBA pravilima zapravo vredi 2 poena za Španiju i da se ti poeni upišu kapitenu Španije Lusiji Alonso.  Iz tabora Rusije protestovali su posle ovakve odluke, smatrajući da je nepravedna i da je cela zbrka nastala zbog sudijskog propusta, ali je ipak odluka bila definitvna, pa je igra ubrzo nastavljena.
Ova situacija je reklo bi se potpuno očekivano izazvala mnogo pažnje medija širom planete, a mnogi od njih su taksativno nabrajali koji su se sve sudijski propusti dogodili u tih neverovatnih 60-ak sekundi, i isticali da im nije jasno kako su sudije „uspele“ da uruče loptu za izvođenje auta pogrešnoj ekipi, ali i dozvole potom da se igra nastavi napadom Ruskinja na svoj koš. Sa druge strane brojni košarkaški fanovi su se smejali gledajući ovu situaciju, ali i komentarisali da je odluka sudija sramotna i potpuno na štetu Ruskinja, jer su, ako ne pre, sudije morale da zaustave igru kada su se košarkašice Rusije sa loptom u posedu vratile na svoju polovinu. Mnogi su se i zapitali šta bi se dogodilo da je kojim slučajem Daria Kurilčuk promašila trojku i da li bi ekipe potom znale na koju stranu treba da napadaju?!
Kako je izgledala za mnoge jedna od najtragikomičnijih košarkšakih situacija svih vremena, u kojoj su posle mnogo zbrke i sudijskih grešaka Ruskinje postigle trojku u svoj koš, možete da pogledate na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This