Vladimir Grbić – Servis koji je promenio odbojkaška pravila

Vladimir Grbić - Servis koji je promenio odbojkaška pravila
Vladimir Grbić - Servis koji je promenio odbojkaška pravila

Dueli odbojkaša Italije i Jugoslavije iz poslednje decenije 20. veka su bili pravi odbojkaški klasici. Viđeno je u tim mečevima „sve i svašta“, bilo je tu odličnih poteza, ali i vrlo često velikih naboja, koji su pokazali da su ti susreti bili i „više“ od sporta. Italijani su tih godina češće slavili u međusobnim duelim, imali su čini se za nijansu bolji tim, ali reklo bi se i često pomoć „van terena“. Jedna takva situaciju, u kojoj su možda sudije i odlučile pobednika ovog derbija, dogodila se na Evropskom prvenstvu 1999. godine u Beču.
Dana 11. septembra 1999. godine igralo se polufinale odbojkaškog šampionata Evrope između Jugoslavije i Italije. „Azuri“ su sjajnom igrom dobili prva dva seta, a „Plavi“ su se u meč „vratili“ osvajanjem trećeg u neizvesnoj završnici. Četvrti set je doneo veliko vođstvo „Plavih“ na početku, ali su Italijani sredinom seta stigli Jugoslovene, pa je pobednika tog dela igre odlučila „jedna lopta“. I to rekli bi svi baš ona kada su Italijani vodili sa 22:21, a Vladimir Grbić stao na servis liniju.

Vladimir Grbić je svojim servisom na meču protiv Italije "uticao" da dođe do promene odbojkaških pravila.
Vladimir Grbić je svojim servisom na meču protiv Italije „uticao“ da dođe do promene odbojkaških pravila.

Uputio je „Vanja“ snažan servis, koji je prosto „odneo“ primača Italijana Marka Braćija, dok je lopta odletela na tribine. Bio je to as servis Vladimira Grbića, koji je „Plavima“ doneo izjednačenje, bar su svi mislili da će tako biti. Ipak, sudije su pokazale da je lopta prilikom servisa dotakla vrh mreže, što je po tadašnjim pravilima značilo da poen pripada Italijanima. Jugoslovenski odbojkaši su odmah „skočili“ na sudije, smatrajući da lopta nije dotakla mrežu, da se nije dogodio popularni nec, ali su sudije ostale dosledne svojoj odluci da poen pripadne Italijanima, a jugoslovenske odbojkaše su zbog proteste „častili“ žutim kartonom, što je značilo po tadašnjim pravilima još jedan poen za „Azure“. Italijani su iskoristili „poklon“ sudija, ubrzo osvojili još jedan poen i samim tim slavili u meču i plasirali se u finale.
Kasnije su iz tabora Jugoslavije pregledavanjem snimka servisa Vladimira Grbića utvrdili da lopta nije dotakla mrežu, ali to je bila slaba uteha za jugoslovenske odbojkaše. Posle tog prvenstva FIVB je odlučio da promeni pravila i da se dodir lopte sa mrežom prilikom početnog udarca više ne računa kao servis greška, a moglo se nezvanično tada čuti da je to urađeno baš zbog sudijske greške prilikom servisa „Vanje“ Grbića. Kako je izgledao servis starijeg od braće Grbić zbog kojeg su promenjena odbojkaška pravila, možete se podsetiti na snimku (koji nažalost nije najboljeg kvaliteta) pred vama.

Prethodni tekstKristof Fovio – Čovek koji je trovao protivnike svoje dece
Sledeći tekstPaulo Diogo – Proslava koja ga je koštala prsta