Kristof Kramer – Halucinacije tokom finala zbog potresa mozga

Kristof Kramer - Halucinacije tokom finala zbog potresa mozga

Sećate li se Kristofa Kramera? Ovaj nemački reprezentativac noečkivano je dobio šansu od Joakima Leva da igra finale Svetskog prvenstva 2014. godine protiv Argentine. Ipak, njegov san trajao je veoma kratko.
Svet je napeto pratio veliko finale Argentine i Nemačke u Rio de Žaneiru, ali osim fudbalskoj igri svedočio je i drami mladog Kristofa Kramera, koji je u zadnji trenutak upao u početni sastav Nemačke umesto Samija Kedire, Kristof Kramer je halucinirao tokom finalnog meča Svetskog prvenstva 2014. godine zbog potresa mozga koji je doživeo u jednom duelu sa argentinskim defanzivcem.da bi u 19. minutu doživeo jak udarac u glavu kada je natrčao na rame defanzivaca Argentine Esekijela Garaja i posle 10-ak minuta lekarskog tretmana morao da bude zamenjen zbog potresa mozga. Nakon tog čuvenog duela nemački reprezentativac se nije ničega sećao, a sudija Ricoli, čovek koji je sudio to finale izjavio je posle meča: „Ubrzo nakon udarca, Kramer je došao do mene i pitao me: ‘Sudija, da li je ovo finale?’ Mislio sam da se šali i naterao sam ga da ponovi pitanje, na šta je on kazao: ‘Moram da znam da li je ovo finale?’ Kada sam mu rekao da jeste, on je zaključio: ‘Hvala, bilo mi je važno da to znam.'“ – rekao je Ricoli posle finala za italijanske medije. Ricoli je naveo da je rekao igraču Nemačke Bastijanu Švajnštajgeru da se Kramer ne oseća dobro, ali je on nastavio da igra još 14 minuta nakon sudara sa reprezentativcem Argentine.
Prilikom kasnijeg gostovanja u emisiji “Sport studio”, novinari su odlučili da se našale sa Kramerom, tako što su njegovi saigrači otkrili šta je navodno govorio posle tog incidenta. “U početku nisam bio zabrinut, igrao je normalno. Prilikom kasnijeg gostovanja u emisiji “Sport studio”, novinari su odlučili da se našale sa Kramerom, tako što su njegovi saigrači otkrili šta je govorio posle tog incidenta. “U početku nisam bio zabrinut, igrao je normalno. Ali, sve je krenulo nizbrdo kada mi je prišao i tražio kapitensku traku. Pomislio sam: ‘šta se ovde dešava.’ Kada je hteo da zameni dres sa sudijom, znao sam da je dosta.” - rekao je kapiten Nemaca Filip Lam uz osmeh. Zanimljivu opasku imao je Manuel Nojer, koji je otkrio da mu je Kramer tražio da bude golman. Najinteresantniji komentar ipak je imao Tomas Miler. “Nazvao me je Gerd i čestitao mi je na finalu 1974. godine. Kada su navijači bili zaista glasni, rekao mi je da je sjajna atmosfera na Rur stadionu. Bilo je važno da izađe iz igre, zato što ko zna šta bi se desilo. Možda bi čak sudiji skinuo šorts.” - rekao je Tomas Miler. Nemački fudbaleri su tako na zanimljiv način pokušali da skrenu pažnju na ozbiljan fudbalski problem - Potres mozga.Ali, sve je krenulo nizbrdo kada mi je prišao i tražio kapitensku traku. Pomislio sam: ‘šta se ovde dešava.’ Kada je hteo da zameni dres sa sudijom, znao sam da je dosta.” – rekao je kapiten Nemaca Filip Lam uz osmeh. Zanimljivu opasku imao je Manuel Nojer, koji je otkrio da mu je Kramer tražio da bude golman. Najinteresantniji komentar ipak je imao Tomas Miler. “Nazvao me je Gerd i čestitao mi je na finalu 1974. godine. Kada su navijači bili zaista glasni, rekao mi je da je sjajna atmosfera na „Rur“ stadionu. Bilo je važno da izađe iz igre, zato što ko zna šta bi se desilo. Možda bi čak sudiji skinuo šorts.” – rekao je Tomas Miler. Nemački fudbaleri su tako na zanimljiv način pokušali da skrenu pažnju na ozbiljan fudbalski problem – Potres mozga.
FIFA je nakon ove povrede Kramera rešila da poveća bezbednost fudbalera tokom utakmica, a povrede glave ubrajaju se među najteže. Zato je pokrenut pilot projekat u kom je pregledano 120 fudbalera i on je pokazao koliko su značajna početna ispitivanja. Iako je rečeno da je minimalni oporavak šest dana, period od trenutka dobijanja povrede do povratka na teren ne treba ograničiti samo na to vreme, već on zavisi od svakog pojedinca.

Prethodni tekstKošarkaški umetnik – Haris Brkić
Sledeći tekstFarsa u Sijetlu