Johan Krojf i Jesper Olsen – Legendarni penal

Johan Krojf i Jesper Olsen - Legendarni penal

Legendarni akcija koju su iz jedanaesterca Johan Krojf i Jesper Olsen izveli sada već davne 1982. godine i dalje ne prestaje da oduševljava mnoge ljubitelje fudbala širom planete. Pojedini fudbalski fanovi ni ne znaju da je kod izvođenja jedanaesterca jedino pravilo da lopta mora da ide prema napred i da nije nužno da igrač šutira prema golu, već da može i da uputi dodavanje, ukoliko lopta ide unapred. To pravilo rešili su da iskoriste tadašnji fudbaleri Ajaksa Johan Krojf i Jesper Olsen, koji su učinili da penal izveden na meču holandske lige postane globalno prepoznatljiv.
Bio je to 5. decembar 1982. godine, Ajaks je tih godina dominirao prvenstvom Holandije, pa njihova pobeda od 5:0 u prvenstvenom meču protiv Helmond Sporta nikoga nije iznenadila. Ipak, tog meča verovatno se niko danas ne bi ni sećao da nije viđeno jedno od najčuvenijih izvođenja penala u istoriji fudbala.

Johan Krojf je deo jednog od najbolje izvedenih penala ikada.
Johan Krojf je deo jednog od najbolje izvedenih penala ikada.

Ajaks je vodio sa 1:0, kada je za „Kopljanike“ dosuđena najstrožija kazna. Loptu je na belu tačku namestio legendarni Johan Krojf, koji umesto da uhvati velik zalet i šutira ka golu, odlučuje se da brzo izvede jedenaesterac i pošalje loptu malo sa strane ispred sebe. Dok se svi pitaju šta se dešava, a golman istrčavanjem pokušava da dođe do lopte, na loptu natrčava Jesper Olsen, koji je vraća Krojfu, a legendarnom fudbaleru potom nije bio problem da ubaci loptu u praznu mrežu sa nekoliko metara. Sudija nije imao nikakvu dilemu i odmah je priznao gol, a taj penal postaće jedan od najbolje izvedenih ikada.
Kasnije su mnogi pokušali da „kopiraju“ Krojfa i Oslena. I dok su Mesi i Suarez uspeli da na sličan način uspešno izvedu akciju kod jedanesterca, verovatno se mnogi od vas sećaju i komične situacije kada su penal na sličan način želeli da izvedu Tijeri Anri i Rober Pires, ali su to uradili dosta traljavo. Način na koji su jedanaesterac izveli Johan Krojf i Jesper Olsen mnoge je oduševio i nazvali su ga briljantnim, dok ga je manji broj ljubitelja fudbala nazvao ponižavajućim za protivnike i zbog toga su smatrali da nije u granici fer-pleja. Ipak, koliko god uvek postojala oprečna mišljenja i neslaganaja, ostaje činjenica da je akcija koju su sa penala izveli Krojf i Olsen bila inovativna i da je jedna od najpoznatijih u istoriji fudbala. Kako je izveden ovaj legendarni jedanaesterac pogledajte na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstČarobnjak iz Rige – Mihail Talj
Sledeći tekstNeverovatno polaganje „Doktor Džeja“