Najbolji penal ikada ili nepoštovanje protivnika?

Najbolji penal ikada ili nepoštovanje protivnika?
Najbolji penal ikada ili nepoštovanje protivnika?

Tog 17. jula 2011. godine Ujedinjeni Arapski Emirati su na „Kalifa međunarodnom stadionu“ u Al Ainu dočekali Liban. Ove dve ne toliko popularne reprezentacije u fudbalskom svetu nisu obećavale atraktivan meč. Međutim, on je to iznenada postao. Ne samo što je publika na stadionu bila zadovoljna „kišom“ golova, pretežno u mreži gostiju, već je meč zbog jednog detalja dospeo u sve svetske vesti…

Da li je to najbolji penal ikada?!

Tadašnji reprezentativac Ujedinjenih Arapskih Emirata Tejab Avana je zbog svog gesta na ovom meču uspeo da na trenutak pretekne u popularnosti mnogo veće zvezde od sebe. Pri rezultatu 5:2 za domaću reprezentaciju, u 78. minutu dosuđen im je i jedanaesterac. Loptu je na belu tačku postavio upravo Avana. On je, kako su mnogi pomislili, iskoristio jedanaesterac za ličnu promociju. Uhvatio je zalet, a kada je prišao blizu lopte okrenuo se i petom šutnuo loptu, uhvativši zatečenog golmana Libana na „pogrešnoj nozi“. Lopta je posle ovog neverovatnog poteza ušla u mrežu…

Tejab Avana je po mnogima izveo najbolji penal ikada.
Tejab Avana je po mnogima izveo najbolji penal ikada.

Na ovaj gest publika je reagovala podeljeno. Neki su zviždali, dok su mu drugi aplaudirali. Delovali su ogorčeno igrači Libana, ali i selektor tima UAE Srećko Katanec. Avana je dobio žuti karton zbog ponižavanja protivnika, a odmah je i zamenjen iako ga je slovenački stručnjak uveo u igru samo par minuta ranije. „Tu nema respekta. Veoma sam nezadovoljan. Moja reakcija je bila potpuno normalna, odmah sam ga izveo iz igre.“ – rekao je Katanec.

Tejab Avana je bio svestan da je pogrešio

Menadžer selekcije UAE Rašid ocenio je da bi Avana zbog nepoštovanja i potcenjivanja protivnika trebalo da bude kažnjen. „Ovo nije trebalo da se dogodi. Ne možemo da prihvatimo da se bilo ko u timu potcenjivački odnosi prema protivniku. Možemo da ga izbacimo iz tima ili finansijski kaznimo. Već posle meča je bio svestan da je pogrešio i izvinio se timu. Nadam se da će naučiti iz ove greške, veoma je potrešen i zabrinut zbog nesportskog gesta.“ – rekao je Rašid. Međutim, uzevši u obzir njegove godine, tada ih je imao svega 21, ni Katanec, ni čelnici Fudbalskog saveza nisu kaznili „nestašnog“ Avanu.

Mnogi su se pitali da li je trebalo kazniti Avanu za ovako izveden penal?!
Mnogi su se pitali da li je trebalo kazniti Avanu za ovako izveden penal?!

Samo dva meseca kasnije mladić je doživeo strašnu sudbinu. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći. Prema pisanju medija Avana je stradao dok se sa svojim 13 -godišnjim bratom vraćao sa treninga. Navodno je razgovarao mobilnim telefonom i sudario se sa kamionom. Fudbaler je na mestu ostao mrtav, a njegov brat je u teškom stanju prebačen u bolnicu. Imao je samo 22 godine.
Njegov jedanaesterac koji je realizovao nesvakidašnje, petom, i dan danas izaziva polemike među navijačima. Iako su Krojf i Olsen, Panenka, Boa Morte i mnogi drugi izveli penal na spektakularan način, neki smatraju da je Avana to uradio bolje i da je on izveo najbolji penal ikada viđen. Neki drugi ipak smatraju da to nije najbolji penal ikada. Ali i da je to bilo klasično nepoštovanje protivnika. Šta vi mislite podelite sa nama. Kako je penal izgledao možete da se podsetiti na snimku koji je pred vama:

Prethodni tekstTrojka Daglasa koja je ispratila Aleksandra Đorđevića u „penziju“
Sledeći tekstSlika koja je „obeležila“ Olimpijske igre u Londonu