Anri i Pires – Penal fijasko

Anri i Pires – Penal fijasko
Anri i Pires – Penal fijasko

Daleke 1982. godine na meču Ajaks – Helmond, dogodilo se verovatno najčuvenije izvođenje jednog penala ikada. Ako izuzmemo Mijatovićevu prečku koja mnogima na ovim prostorima budi traume iz detinjstva i Bađov šut preko gola u Americi 1994. godine, penal koji je osmislio lično Johan Krojf sa svojim saigračem Olsenom bilo je nešto revolucionarno, što se zaista ne zaboravlja. Sve se sastojalo u tome da Krojf prilikom izvođenja jedanaesterca ne šutira, što je do tada bilo jedino očekivano, već je loptu unapred dodao svom saigraču Olsenu sa kojim je sve bilo unapred dogovoreno. On mu je odigrao povratnu, tako da golman koji je pokušao da dođe do lopte nije imao nikakve šanse, već je samo ispratio kako je Krojf elegantno ubacuje u mrežu. „Pandorina kutija“ bila je otvorena. I dan danas postoje oni koji će tvrditi da je ovakvo izvođenje potpuno protivno pravilima fudbala, ali oni koji malo bolje poznaju pravila znaju da je kod izvođenja penala jedino bitno da lopta ide napred. Krojf je to znao i pored ostalih revolucionarnih stvari koje je doneo fudbalu bio je i ovaj način izvođenja penala.
Nekoliko puta kasnije, na pojedinim terenima mogao se videti sličan način izvođenja penala, a među „najsvežijim“ bilo je ono iz 2016. godine u režiji igrača Barselone kada su nakon Krojfove smrti odali počast jednom od najvećih igrača u istoriji ove igre na taj način što su Selti na potpuno isti način postigli gol iz penala. Mesi i Suarez bili su tada nepogrešivi. Međutim, od svih pokušaja kopiranja Krojfa i Olsena jedan je posebno svima ostao u sećanju.

Rober Pires i Tijeri Anri su se propisno obrukali u pokušaju da kopiraju Krojfa i Olsena.
Rober Pires i Tijeri Anri su se propisno obrukali u pokušaju da kopiraju Krojfa i Olsena.

U oktobru 2005. godine Arsenal je u okviru 10. kola Premijer lige dočekao kao apsolutni favorit, u to vreme prosečnu ekipu Mančester Sitija. Iako mnogo dominantniji, igrači „Tobdžija“ nisu uspevali da postignu gol iz igre, pa su na prvenac čekali sve do 62. minuta kada je dosuđen penal za domaće. Rober Pires je izveo „najstrožiju kaznu“ rutinski i doveo svoju ekipu u vođstvo. Sve je delovalo da će ovo biti još jedna lagana pobeda Arsenala i da će utakmica vrlo brzo pasti u zaborav, ali onda je u 72. minutu sudija Majk Rajli dosudio još jedan penal za ekipu sa „Hajberija“. Očekivala se još jedna rutinska egzekucija Piresa, međutim, umesto toga blizu 40.000 navijača prisustvovalo je komičnoj sceni. Rober Pires se zaleteo, ali onda nije šutnuo loptu, već je nogom prešao preko nje. Kao da se uplašio ili spetljao… Tijeri Anri je već poput metka uletao u šesnaesterac, ali bilo je kasno. Penal je već bio nepravilno izveden i cela akcija je nažalost propala. Srećom, utakmica je završena 1:0 i najveća šteta od svega bilo je ismevanje Francuza u štampi širom sveta.
Anri se odmah sutradan izvinio navijačima i priznao da je sve bila njegova ideja: „Samo želim da se izvinim svim navijačima Arsenala, jer to nije bila ispravna stvar. Sledeći put ću ja izvoditi sve penale. Da, bila je to moja ideja, ali mi ideja nije bila da promaši loptu. Šta se dogodilo? Ne znam… Ne znam zašto mu se noga ukočila, zaista. Nismo to smeli da uradimo, ali to je igra i ljudi stalno zaboravljaju da je to i zabava. Možemo se tome sada smejati, jer smo uzeli sva tri boda, ali mislim da se ne bismo smejali da nismo pobedili.“

Pires i Anri nisu uspeli da "na foru" postignu gol iz penala na meču sa Sitijem.
Pires i Anri nisu uspeli da „na foru“ postignu gol iz penala na meču sa Sitijem.

Rober Pires se kasnije sa osmehom na licu sećao ovog događaja, priznao je da je ideja bila dobra i da je greška bila njegova i pokušao da objasni kako je cela stvar krenula po zlu: „Dan pre meča sa Sitijem, Tijeri i ja smo to vežbali na treningu. Postojala je jedna razlika: on je dodavao, a ja postizao gol. Nikada nismo rekli da bismo to uradili protiv Sitija ako bismo imali jedanaesterac. Ispostavilo se da smo ga dobili. Uzeo sam loptu da ga izvedem, Tijeri nije rekao ništa i pogodio sam, poslao sam loptu u desnu stranu golmana. Onda kada smo dobili drugi penal, Tijeri mi je prišao i rekao: ‘Hajde da uradimo to, ali menjamo uloge, ti dodaješ i ja postižem gol!’ Odgovorio sam da mi se ne radi, ali on je insistirao, pa sam pristao. Nažalost, moj mozak nije bio u tome. Sad me nasmeje kad pomislim na to, ali mozak mi se zamrznuo kad sam hteo da dobacim loptu do njega i promašio sam!“
Podsetite se kako je izgledao neslavan pokušaj igrača Arsenala da iskopiraju izvođenje penala koji je osmislio Johan Krojf:

Prethodni tekstGore teško da može
Sledeći tekstDavide Ćezini – Dribling nogom, gol rukom