Lejton Hjuit i Rodžer Federer – „Svemirski tenis“

Lejton Hjuit i Rodžer Federer -
Lejton Hjuit i Rodžer Federer - "Svemirski tenis"

Dana 20. marta 2005. godine u finalu Masters turnira u Indijan Velsu tada prvi teniser sveta Rodžer Federer je bez većih problema savladao u tom trenutku samo jedno mesto slabije od njega rangiranog Lejtona Hjuita sa 3-0 u setovima. Bilo je to vreme kada je Rodžer Federer potpuno dominirao „belim sportom“ i redovno pobeđivao Hjuita, pa ovakav ishod meča nije gotovo nikoga iznenadio. Iako su se Hjuitovi navijači nadali da će on uspeti bar da „otkine“ jedan set Federeru, to se nije dogodilo, ali se njihov ljubimac ipak potrudio i da svi njegovi navijači po nečemu lepom pamte taj finalni meč.
Početkom drugog seta, pri rezultatu 6:2 i 1:0 za Federera, kada se Lejton Hjuit suočio na svoj servis sa novom brejk loptom pomislili su mnogi da će to biti trenutak u kojem će novim brejkom Švajcarac potpuno slomiti otpor protivnika i posle toga mirno privesti meč kraju, ali se umesto toga dogodio poen za koji će mnogi tvrditi da bolji teniska publika u Indijan Velsu nije videla.

Rodžer Federer je u finalu Indijan Velsa 2005. godine rutinski savladao Lejtona Hjuita.

Posle dobrog prvog servisa Hjuita i odličnog riterna Federera usledilo je „početno ispitivanje snaga“ u poenu u kojem su se igrači trudili da protivnika drže uglavnom u bekhend strani. Bilo je u toj razmeni i nekih promena ritma, koje je pre svega inicirao Federer odličnom bekhend paralelom, ali one nisu dovele do rešavanja poena. Potpuno „ludilo“ u poenu počelo je posle drop šota Hjuita, koji je Rodžer lako stigao, a potom uzvratio istom merom. Lejton Hjuit potom odgovara sajnim lobom, a Federer mu ni ovoga puta ne ostaje dužan i uzvraća ne manje odličnim lob udarcem, koji Hjuit uspeva krajnjim naporima da dohvati i pošalje lopticu u protivničko polje. Posle Federerovog odličnog forhenda, Hjuit opet fenomenalno lobuje protivnika i kreće na mrežu, a Rodžer mimo svih očekivanja stiže taj lob protivnika i igra sjajan udarac improvizacije, na koji Lejton Hjuit odgovara odličnim kratkim volejem. Činilo se tada da će se tim udarcem poen i okončati, ali Federer se ne predaje, odličnim sprintom stiže do loptice i iz forhenda šalje je veoma jako pod noge protivnika, ali Lejton Hjuit uspeva nekako da iskontroliše taj udarac protivnika i da loptu iz poluvoleja pošalje u nebranjeni deo polja Rodžera Federera.
Publika je kao po direktivi poskakala sa svojih mesta i započela ovacije koje će biti veoma glasne, ali i koje će trajati gotovo isto koliko je trajao i sam ovaj fenomenalan poen. Za to vreme Lejton Hjuit je prvo pao na kolena, a potom i seo na sredinu terena i sa osmehom na licu pokušavao da dođe do daha posle poena koji ga je očigledno veoma iscrpeo. Ni Rodžer Federer nije bio ništa manje umoran, teško je disao dok je išao ka mestu odakle će očekivati naredni servis protivnika, ali ono što je mnoge iznenadilo jeste i činjenica da Švajcarac po završetku poena nije skidao osmeh sa lica i nije krio oduševljenje odigranim poenom, iako na kraju nije uspeo da ga osvoji.

Lejton Hjuit i Rodžer Federer odigrali su u Indijan Velsu 2005. godine jedan od najlepših poena u istoriji "belog sporta".

Lejton Hjuit i Rodžer Federer odigrali su u Indijan Velsu 2005. godine jedan od najlepših poena u istoriji „belog sporta“.

Kada se duel završio posle protokolarnog obraćanja publici i novinarima, medije je interesovalo šta dvojica igrača misle o fenomenalnom poenu koji su odigrali na početku drugog seta: „To je jedan od najboljih poena koje sam odigrao u životu! Poen je bio fantastičan i sjajno je što nije završen greškom.“ – rekao je Rodžer Federer. Sa druge strane Lejton Hjuit se posebno osvrnuo na reakciju navijača po završetku poena: „Oduševljen sam onakvim ovacijama kakve uglavnom možete videti samo pošto donesete pobedu svojoj zemlji u Dejvis kupu ili pobediti u nekom dramatičnom meču posle pet setova. Ovo nije bila reakcija publike kakvu ćete videti često posle jednog poena, a posebno deluje impresivno kada se uzme u obzir da obojica nismo domaći teniseri.“ – rekao je novinarima Lejton Hjuit.
Mnogi teniski zaljubljenici tvrde da je to bio jedan od najboljih teniskih poena svih vremena, a kako je on izgledao, kao i kako je izgledala zaista zadivljujuća reakcija publike u Indijan Velsu, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKad je Ailton “izmerio” Olivera Kana, a Verder slavio titulu u Minhenu
Sledeći tekstKada je Igor Vori „vaćario“ protivnika