Leri Bird – „Dribling“ kojim je „polomio“ Paspalja

Leri Bird -
Leri Bird - "Dribling" kojim je "polomio" Paspalja

Na drugom po redu „Mekdonalds“ turniru, koji se održavao 1988. godine u Madridu, nastupili su domaći Real, šampion Italije Skavolini iz Pezara, jedna od najboljih NBA ekipa Boston Seltiksi i aktuelni srebrni sa Olimpijskih igara te godine reprezentacija Jugoslavije. Pravila turnira su bila takva da su se igrala dva polufinalna duela i kasnije finalni i duel za treće mesto. U prvom polufinalu sastali su se Boston Seltiksi i reprezentacija Jugoslavije.

Leri Bird je bio najbolji igrač Seltiksa protiv Jugoslavije

Sa jedne strane Leri Bird, Robert Periš, Kevin Mekhejl, Deni Ejndž… a sa druge tada mlađani Vlade Divac, Žarko Paspalj, Toni Kukoč, Dino Rađa… Iako su „Plavi“ bili oslabljeni neigranjem Dražena Petrovića, koji je na tom turniru nastupao za Real, pokazali su svoj veliki talenat i odlično su parirali u tom trenutku jednoj od najboljih ekipa NBA lige. U finišu prvog poluvremena Jugosloveni su imali i vođstvo. Ipak, potom su Seltiksi „dodali gas“ i dobili poluvreme sa 6 poena prednosti. Onda su u drugom konstantno povećavali prednost i na kraju trijumfovali sa skoro 30 poena razlike.

Leri Bird i Žarko Paspalj vodili su mnogo duela na meču Seltiksa i reprezentacije Jugoslavije.
Leri Bird i Žarko Paspalj vodili su mnogo duela na meču Seltiksa i reprezentacije Jugoslavije.

Leri Bird bio je najbolji igrač Seltiksa na meču. Nezahvalan zadatak da vodi direktne duele sa njim imao je Žarko Paspalj. Iako je „Palja“ igrao dobro i odlično parirao Leriju, ipak, Bird je tih godina bio i previše dobar. To se možda najbolje videlo u finišu prve četvrtine. Seltiski su bili u napadu u kojem je Leri Bird dobio loptu sa leve strane malo unutar linije za tri poena. Žarko Paspalj nalazio se ispred njega i pokušavao je da ga sačuva…

Paspalj je zakačio Birdovu nogu

Ipak, Leri Bird tada kreće u prodor po levoj strani. Onda naglo menja pravac, pravi korak unazad i zaustavlja se. Ta njegova promena pravca bila je dovoljna da Žarko Paspalj zakači njegovu nogu, a potom i potpuno izgubi ravnotežu i padne na parket. Na kraju je Leri Bird rutinski pogodio šut za dva poena i zaslužio aplauze sa tribina dvorane u Madridu. Iako se čini da je Paspalju u padanju značajno pomoglo to što je zakačio nogu Birda, to ni na koji način ne umanjuje odličan potez koji je Bird izveo. Taj potez je samo još jednom pokazao svu košarkašku eleganciju koju je legendarni Leri Bird posedovao.
Kako je izgledala odlična „finta“ koju je Leri Bird izveo na meču protiv Jugoslavije na „Mekdonalds“ turniru 1988. godine, a posle koje je i lako poentirao, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKada je Martina Hingis „pucala sebi u noge“
Sledeći tekstGolovi kojima je Marselo Salas „kupio kartu“ za Rim