Luol Deng – Trojka posle šestokoraka

Luol Deng - Trojka posle šestokoraka

Kada je Luol Deng 2014. godine pogodio trojku iz vrlo teške pozicije na isteku prve četvrtine duela između njegovog tadašnjeg kluba Majami Hita i Bruklin Netsa, svi su pomislili da ta trojka iako je postignuta iz teške pozicije neće privući veću medijsku pažnju. Ipak, njegova trojka je tog dana završila u skoro svim sportskim vestima, ali ne zbog toga što je pogođena iz teške pozicije, već zbog Dengovog “malo” produženog “dvokoraka”.
U NBA ligi neretko se desi da sudije “zažmure” na grešku u koracima, pogotovo najvećim zvezdama lige kada se nađu u poziciji da vrlo atraktivno poentiraju. Dok obrazloženje za tako nešto, koje glasi da ne žele da uskrate publici priliku da zbog “sitnih” koraka vide spektakularan potez, možda i može nekako da se razume, teško je naći opravdanje u situacijama kada se koraci ne sviraju igraču koji zahvaljujući njima popravi poziciju za šut. Jedna takva krajnje neshvatljiva odluka dogodila se i 2014. godine na meču između Bruklin Netsa i Majami Hita, kada su sudije priznale trojku igraču gostiju Luolu Dengu, iako je on pre nego što je šutirao na koš, napravio ni manje ni više nego 6 koraka?!

Luol Deng postigao je trojku posle šestokoraka.
Luol Deng postigao je trojku posle šestokoraka.

Luol Deng je u poslednjim sekundama prve četvrtine meča u Bruklinu krenuo u prodor sa svoje polovine terena, da bi sa zvukom sirene pogodio trojku iz dosta teške pozicije preko ruke Bojana Bogdanovića. Koš bi možda završio i u NBA TOP 10 poteza tog dana, jer je bilo strahovito teško pogoditi iz pozicije u kojoj se Deng nalazio, da mu nije prethodio jedan “mali” detalj. Naime, Deng je do pozicije za šut došao posle očiglednih koraka i izvedenog šestokoraka direktno ispred jednog od sudija, koji je ostao nem na njegov potez i odlučio da prizna trojku. Zanimljivo je i da se niti jedan igrač domaćih Netsa nije pobunio što je trojka Denga priznata, iako je on pre šuta napravio “skromnih” 6 koraka.
Kako je izgledala trojka Luola Denga, koja je svakako jedna od najčudnijih u istoriji najjače košarkaške lige i koja je postignute posle šestokoraka, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstZagrljaj za “Gulivera” Karlovića
Sledeći tekst„Deni“ Džejkobs – Nokaut za kancer i protivnika