Majkl Džordan - Polaganje koje prkosi gravitaciji - Sportska sećanja

Majkl Džordan – Polaganje koje prkosi gravitaciji

Mnogi će reći da je to možda i najbolji pogodak ikada viđen na košarkaškom terenu, drugi nešto malo manje hrabriji će reći da je to „samo“ najbolji pogodak u karijeri Majkla Džordana, dok treći neće možda toliko veličati ovaj potez, ali će se sigurno složiti i sa prvima i sa drugima da to što je „Leteći“ izveo u drugom meču NBA finala 1991. godine teško da će ikoga ostaviti ravnodušnim.
Te 1991. godine Majkl Džordan i Čikago Bulsi su konačno uspeli da u plej-ofu savladaju „Loše momke“ iz Detroita, da bi potom u NBA finalu uspeli i da ubedljivo savladaju Los Anđeles Lejkerse sa 4-1 i tako dođu do svoje prve šampionske titule. Bila je to sezona kojom je počela „Džordanova era“ i velika dominacija Čikago Bulsa, koja se najbolje videla u velikom finalu, kada je Majkl bio nezaustavljiv za „Jezeraše“, pa su Bulsi osim poraza u prvom susretu lako rešili finalnu seriju. Pri rezultatu 95:61 za Bulse, Čikago izvodi jedan tranzicioni napad u kome Džordan dodaje loptu do Klifa Livingstona, koji mu ubrzo vraća loptu u visini penala. Majkl odmah kreće u realizaciju, hvata dvokorak i kreće na zakucavanje ili polaganje desnom rukom. Ipak, kada mu se pred njim ukazao Sem Perkins, Džordan odlučuje da u letu prebaci loptu u levu ruku, ostane malo duže u vazduhu i na drugi obruč položi loptu u koš, kako bi na taj način bio siguran da će izbeći eventualnu blokadu Perkinsa. “Leteći” uspeva da izvede sve što je zamislio i da na neverovatan način, koji prkosi gravitaciji položi loptu u koš Lejkersa i pošalje u “trans” navijače u Čikagu. Ipak, najzanimljivija reakcija na nestvaran pogodak Džordana stigla je sa klupe Bulsa, odakle Fil Džekson kao da je kroz pogled neverice i blagi osmeh govorio: “On može šta god poželi!”Džordan je naravno bio MVP finala, dominirao je parketom, postizavši preko 30 poena po susretu, ali i finale začinio potezom koji i danas ostavlja ljubitelje košarke bez daha.
U drugom meču NBA finala Bulsi su predvođeni Džordanom već na poluvremenu stekli ubedljivu prednost i faktički već tada rešili pitanje pobednika susreta. Ipak, publika nije napuštala svoja mesta i pored već gotovo rešenog meča, a za svoju vernost nagrađeni su u poslednjoj četvrtini, kada su imali priliku da vide potez koji sigurno nikada nisu zaboravili.
Pri rezultatu 95:61 za Bulse, Čikago izvodi jedan tranzicioni napad u kome Džordan dodaje loptu do Klifa Livingstona, koji mu ubrzo vraća loptu u visini penala. Majkl odmah kreće u realizaciju, hvata dvokorak i kreće na zakucavanje ili polaganje desnom rukom. Ipak, kada mu se pred njim ukazao Sem Perkins, Džordan odlučuje da u letu prebaci loptu u levu ruku, ostane malo duže u vazduhu i na drugi obruč položi loptu u koš, kako bi na taj način bio siguran da će izbeći eventualnu blokadu Perkinsa. “Leteći” uspeva da izvede sve što je zamislio i da na neverovatan način, koji prkosi gravitaciji položi loptu u koš Lejkersa i pošalje u “trans” navijače u Čikagu. Ipak, najzanimljivija reakcija na nestvaran pogodak Džordana stigla je sa klupe Bulsa, odakle Fil Džekson kao da je kroz pogled neverice i blagi osmeh govorio: “On može šta god poželi!”
“Klif mi je bacio loptu i video sam da imam čist put ka košu, pa sam hteo da zakucam. Krenuo sam, podigao loptu visoko, ali onda sam video Sema Perkinsa i instinktivno se odlučio za promenu. Prebacio sam loptu u moju levu ruku i ipak uspeo da poentiram.” – rekao je posle meča o svom potezu Majkl Džordan.
Kako je izgledao svakako jedan od najboljih poteza u karijeri Majkla Džordana, ali i jedan od najboljih poteza u istoriji NBA lige, koji i danas oduševljava košarkaške zaljubljenike, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

loading…

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This