Majkl Džordan – Prelepo poentiranje pored nemoćnih Danilovića i Morninga

Majkl Džordan - Prelepo poentiranje pored nemoćnih Danilovića i Morninga
Majkl Džordan - Prelepo poentiranje pored nemoćnih Danilovića i Morninga
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U večeri 6. novembra 1996. godine, Čikago Bulsi su na gostovanju savladali Majami Hit sa 106:100. Bio je to 4. susret u sezoni za tada aktuelne šampione Čikago Bulse, u kojem iako su domaćini imali dvocifrenu prednost posle prve četvrtine, Bulsi igraju odlično u nastavku, predvodi ih Majkl Džordan, i beleže rutinski trijumf. Predrag Danilović je na tom meču imao zadatak da proba da sačuva „Letećeg“. Iako je kasnije znao da kaže da je svoj posao odradio odlično, to nije sprečilo Majkla Džordana da postigne 50 poena…

Danilović je objasnio kako su izgledali dueli sa Džordanom

„Mi smo se međusobno čuvali. Ako to može tako da se kaže. Još u to vreme smo imali svoju televiziju u sali i na diskovima po deset minuta izdvojenih akcija, gde bi nam Rajli pokazivao gde smo pogrešili. To je nešto što je nepojmljivo za nas. Pogotovo u to vreme. I šta mislite da sam mogao da radim kada mi da daju Džordanov CD? Šta? Da mu zatvorim desnu stranu i teram ga na levu. Svi smo se mi izmenjali, cela dvorana se izmenjala na Džordanu, a on nam je dao 50 poena. A sutradan je, recimo, dao dva u Orlandu. Zavisi samo od njega.“ – započeo je priču o Džordanu Predrag Danilović, koji je znao da ima briljantne večeri u NBA ligi

Po sopstvenom priznanju Predrag Danilović igrao je odličnu odbranu u duelima protiv Džordana, ali ni to nije bilo dovoljno da se zaustavi "Leteći".
Po sopstvenom priznanju Predrag Danilović igrao je odličnu odbranu u duelima protiv Džordana, ali ni to nije bilo dovoljno da se zaustavi „Leteći“.

„Bitno je jedino da se ne ‘ložiš’ protiv njega. Daš mu koš, a davao sam i ja njemu koševe, ali bitno je da se ne ložiš. On u tom momentu, ako on provali da si pun sebe, onda ga ne interesuje ništa, ni rezultat, ni utakmica, već samo ide na to da te omalovaži. Bio sam dovoljno pametan da to ne radim. Da budem ispod njegovog radara.“ – dodao je kasnije Predrag Danilović o duelima sa Džordanom. Potom je opisao kako je to izgledalo u jednoj konkretnoj situaciji: „Džordan i ja skočimo za loptu. Ja polako padam, padam, padam… A on i dalje stoji!“ Koliko je Majkl Džordan bio neverovatan i koliko ga je teško bilo zaustaviti, i ako odigrate dobru odbranu, videlo se i te novembarske večeri sredinom treće četvrtine.

Majkl Džordan je poentirao iz „nemoguće“ pozicije

Bilo je nešto više od osam minuta do kraja treće četvrtine. Bulsi su bili u napadu u kojem je Džordan krenuo u prodor po levoj strani. Danilović igra odličnu odbranu, prikazuje savršen rad nogu i zaustavlja prodor Džordana, ali u trenucima kada se činilo da će se Majkl „povući“, on pravi fantastičan okret, obilazi Danilovića i kreće ka obruču. Tamo ga čeka Alonzo Morning, koji odlično skače „vertikaliti“. Opet se čini da će Majkl Džordan biti zaustavljen, ali on pravi novu bravuru. Ide Džordan direktno na Morninga. Onda se u skoku okreće leđima obruču, „tera“ Morninga da napravi faul i potom šalje loptu preko glave kroz obruč koji su branili košarkaši Majamija.

Majkl Džordan je često znao da poentira i iz vrlo teških situacija.
Majkl Džordan je često znao da poentira i iz vrlo teških situacija.

Bio je te savršen potez koji je oduševio publiku, ali i koji je pokazao i da skoro perfektno odigrana odbrana nije bila dovoljna da se zaustavi Majkl Džordan. Bio je to još jedan „nestvaran“ potez u prebogatoj karijeri Majkla Džordana. O tome koliko je taj potez bio dobar, možda najbolje govori i sama reakcija „Letećeg“.
Kako je izgledao fenomenalan potez Majkla Džordana na meču protiv Hita i njegova nezaboravna gestikulacija posle poentiranja, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstInfiniti Taker – Sve za pobedu
Sledeći tekstI Arijel Ortega je imao „Božiju ruku“