Marko Van Basten – Volejčina u finalu Evropskog prvenstva

Marko Van Basten - Volejčina u finalu Evropskog prvenstva
Marko Van Basten - Volejčina u finalu Evropskog prvenstva
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Marko Van Basten je 1988. godine zatresao protivničku mrežu iz verovatno najpoznatijeg voleja ikada izvedenog na fudbalskim terenima. Holandski napadač je postigao fenomenalan gol protiv SSSR-a u finalu Evropskog prvenstva, u meču u kojem je njegov tim savladao protivnika sa 2:0 i po prvi put postao šampion Evrope.

Marko Van Basten je postigao fenomenalan gol

Igra se 54. minut finalnog meča Eura 1988. godine. Holandija na „Olimpijskom stadionu“ u Minhenu vodi protiv SSSR-a sa 1:0, a Marko Van Basten u protivničkom šesnaestercu čeka centaršut saigrača. Uslediće trenutak koji je jedan od najpoznatijih u istorijii fudbala. Arnold Miren šalje loptu u šesnaesterac, a osam metara iskosa od gola lopta dolazi do Van Bastena. On „hvata“ volej iz skoro mrtvog, a neki bi rekli i „nemogućeg“ ugla. Posle udarca Van Bastena lopta idealno leti i onda na fantastičan način završava u suprotnom uglu gola koji je branio legendarni golman Rinat Dasajev.

Marko Van Basten je fantastičnim udarcem iz voleja postigao gol u finalu Evropskog prvenstva 1988. godine.
Marko Van Basten je fantastičnim udarcem iz voleja postigao gol u finalu Evropskog prvenstva 1988. godine.

Arnold Miren ubacio je sa leve strane. Planirao sam da primim loptu i dodam je Gulitu. Drugu opciju nisam imao, ali pomislio sam: ‘Baš me briga, opaliću je, pa šta bude’. I ušla je.“ – Rekao je legendarni holandski napadač Marko Van Basten mnogo godina kasnije i dodao: „Bio sam umoran. Zatvorio sam oči i ‘opalio’. Nisam znao šta je bilo. To se videlo po mom izrazu lica. A onda sam čuo navijače i shvatio sam da je gotovo.“

Dasajev tvrdi da je taj šut bio neodbranjiv

O legendarnom golu kasnije je govorio i Rinar Dasajev, koga su mnogi krivili za gol i govorili da je morao bolje da odreaguje: „Bio sam u životnoj formi, ali to niko nije mogao da odbrani. Bio je to srećan gol. Međutim, takve srećne golove može da postigne samo Van Basten.“ – Objasnio je legendarni golman Rinat Dasajev.
Na kraju 20. veka UEFA je gol koji je postigao Marko Van Basten protiv Sovjetskog Saveza izabrala za najlepši gol koji je postignut u međunarodnim mečevima pod njenom organizacijom. Uživajte u „magiji“ koja je viđena u finalu Evropskog prvenstva 1988. godine, u fantastičnom voleju Marka Van Bastena iz skoro mrtvog ugla, posle koga se lopta poput strele „zakucala“ pod prečku gola koji je branio Rinat Dasajev.

Prethodni tekstŽeljko Obradović – Legendarna konferencija za štampu
Sledeći tekstSvetski rekord Vere Nikolić