Svetski rekord Vere Nikolić

Svetski rekord Vere Nikolić

Jugoslovenska atletika imala je kroz svoju istoriju svetskih juniorskih, evropskih, naravno i balkanskih, ali samo jednog seniorskog svetskog rekordera. Taj uspeh ostvarila je legendarna Vera Nikolić, prvi veliki biser ćuprijske trkačke škole i učenica čuvenog atletskog trenera, inače profesora geografije Aleksandra Petrovića.
20. jula 1968. godine na londonskom „Kristal palasu“ održavalo se otvoreno prvenstvo Velike Britanije u atletici, koje je okupilo svetsku atletsku elitu. Za domaćine je posebno interesantna bila trka na 800 metara u konkurenciji dama i nastup njihove ljubimice britanke Lilijan Bord, ali ispostaviće se da će istoriju na toj trci pisati jedna druga devojka. Već od starta trke Vera Nikolić je izašla na čelo, znajući da u eventualnoj sporoj trci i izjednačenom finišu nema prevelike šanse, jer je Bordova bila odlična finišerka. Prvi krug je grupa sa Verom na čelu prošla kompaktno i za malo više od 60 sekundi, što nije bilo dovoljno brzo i činilo se tad da će se ući u izjednačen finiš. Ipak, Vera tad ubrzava i počinje da se odvaja od grupe, već na 600 metara stiče malu prednost u odnosu na konkurentkinje i jedino je pitanje bilo da li će izdržati u takvom tempu do kraja. Strahovanja da je možda preforsirala, Vera je raspršila baš u tim trenucima, kada je ubacila u još višu brzinu i već tad je bilo izvesno da će zabeležiti pobedu.

Vera Nikolić je u Londonu 1968. godine postala Svetska rekorderka na 800 metara.
Vera Nikolić je u Londonu 1968. godine postala Svetska rekorderka na 800 metara.

“Letela” je Vera stazom i gledaoci u Londonu koji su do tada navijali za svoju miljenicu Lilijan Bord, sada su shvatili da možda prisustvuju istoriji i obaranju svetskog rekorda na 800 metara. Kada je Vera prošla kroz cilj, „stadion je eksplodirao“ od oduševljenja. Svi su znali da je obaranje svetskog rekorda blizu, ali čekala se zvanična potvrda. Trenuci iščekivanja i konačna potvrda – spiker na stadionu objavio je da je Vera Nikolić postavila novi svetski rekord na 800 metara u vremenu dva minuta i pet desetinki! Dotadašnji rekord držala je australijanka Džudi Polok sa dva minuta i jednom sekundom. Posle saopštavanja rezultata, Vera je legla na travu londonskog stadiona, ne krijući sreću zbog ostvarenja sna. Londonska štampa nije krila oduševljenje atletskim “čudom od deteta” iz Ćuprije. “Dejli Telegraf” je raspevano zaključio: “Pobednik je bila jugoslovenska devojka očiju boje lešnika. Vera Nikolić, koja je već evropska prvakinja, a sada drži i svetski rekord. Nikolićeva je pokazala kako je sve to lako, plešući u oduševljenju na stazi dva minuta posle svoje epske trke.”
Rekord Vere Nikolić je trajao 1084 dana, a oborila ga je Nemica Hildegard Falk u Štutgartu 1971. godine. Na 49 sekundi snimka pred vama podsetite se trke koja će se večno pamtiti i tog 20. jula 1968. godine, kada je Vera Nikolić, ćuprijsko čudo od deteta, sa nepunih 20 godina zadivila čitav atletski svet.

Prethodni tekstMarko Van Basten – Volejčina u finalu Evropskog prvenstva
Sledeći tekstPelister – Metaloplastika – Opšta tuča