Monotonija trošenja vremena

Monotonija trošenja vremena
Monotonija trošenja vremena
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kada je davne 1992. godine uvedeno pravilo da golman ne sme da uhvati loptu koju mu je dodao njegov saigrač nogom, mnogi su bili skeptični. Pitali su se da li su fudbalu kao globalno omiljenoj igri potrebne tako velike promene. Više od trideset godina kasnije većina će se složiti da je ovo bila jedna od najboljih promena u istoriji fudbala. Jedno je sigurno, igra je dobila na dinamici i postala je mnogo zanimljivija nakon što je zabranjeno namerno vraćanje lopte golmanu nogom…

Namerno vraćanje lopte golmanu nogom je zabranjeno početkom devedesetih

Mlađi zaljubljenici u fudbal možda i ne znaju da ovo pravilo ranije nije postojalo, ali ako bi na internetu pronašli stare utakmice mogli bi da vide da se često dešavalo da napadači vrše presing nad protivničkom odbranom, dok bi ovi ležerno vratili loptu golmanu, a ovaj još smirenije samo uhvatio u ruke. Onda bi je dodao najbližem igrači i sve bi se ponavljalo u nedogled. I dok su napadači bespomoćno mlatarali rukama, jer je njihova ekipa gubila, vreme se polako „topilo“. Ovo pravilo je promenjeno prvenstveno, jer je na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine bilo veoma malo golova. Utakmice su bile usporene, na momente i monotone. Igrači su prečesto loptu vraćali golmanu. Negde se čak može pronaći podatak da je golman Irske Paki Boner protiv Egipta, u rukama imao loptu čitavih 6 minuta utakmice.

Danci su "doktorirali" namerno vraćanje lopte golmanu nogom.
Danci su „doktorirali“ namerno vraćanje lopte golmanu nogom.

Takođe, na prvenstvu 1992. godine Danska je postala prvak Evrope, u finalu postigavši jedan od najemotivnijih golova u istoriji, a mnogi će reći dobrim delom i maksimalnim korišćenjem ovog pravila. Danci su umeli neverovatno dobro, bez imalo griže savesti, da vraćaju loptu golmanu i tako sačuvaju vreme, što je mnogim navijačima bilo iritantno i uništavalo je lepotu koju fudbal treba da donese. Srećom, ovo pravilo je vrlo brzo promenjeno. Prve utakmice po novom pravilu bile su na letnjim Olimpijskim igrama 1992. godine. Mečevi sa novim pravilom doveli su do konfuzije u odbrani. Već u prvoj utakmici Italija je prekršila novo pravilo i Sjedinjene Američke Države su uspele da postignu gol nakon što im je dodeljen indirektni slobodan udarac veoma blizu gola.

Pravilo donelo promene u igri

Pravilo „povratnog pasa“ je pored isticanja lepote fudbala takođe bilo značajno, jer je talenat igrača stavljao u prvi plan. Oni koji su nekada vodili 1:0 uspeli bi da uspore akciju. Timovi su nakon promene to rešili drugačije da bi obezbedili vođstvo. Danas najbolji uspevaju da čuvaju i poseduju loptu, oslobađaju se iz tesnih situacija kroz kombinacije i iznova napadaju. Publika voli ovakav način igre.
Podsetite se kako je izgledao fudbal pre promene pravila da golman sme da uhvati loptu koju mu vrate saigrači. Potom nam u komentaru napišite vaše utiske.

Prethodni tekstKada su Grci uzeli poen Partizanu i dodelili ga Olimpijakosu
Sledeći tekstNikolaj Valujev – Osporavani bokserski šampion