Najbolji vaterpolo gol ikada?!

Najbolji vaterpolo gol ikada?!
Najbolji vaterpolo gol ikada?!
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Još od „krvavog“ duela na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine (o kojem više uskoro na našem sajtu) rivalstvo Mađara i Rusa u vaterpolu je veliko. I baš zato je svaki njihov duel tokom godina bio „poseban“. Još kada se njihov duel dogodi u borbi za zlatnu olimpijsku medalju, onda taj duel ima „preveliki“ značaj.

Mađari su u finalu „pregazili“ Ruse

Ljubitelji vaterpola su sa nestrpljenjem očekivali duel Rusije i Mađarske u finalu Olimpijskih igara u Sidneju 2000. godine. Očekivao se u tom meču dobar vaterpolo sa puno sjajnih poteza, mnogo „muških“ duela i borbe za trijumf do poslednjih sekundi susreta. Ako je kvalitetan vaterpolo meč i viđen i dosta poteza koji će se pamtiti, neizvesnosti nije bilo, pošto su Mađari trijumfovali vrlo lako sa 13:6. Rusi su uspeli da pariraju protivnicima samo u prvoj četvrtini. U tom delu igre je do poslednjih sekundi bilo „samo“ 2:1 za Mađare. Ipak, tada se dogodio trenutak, koji je po mnogim procenama i prelomio finalni meč…

Na samo tri sekunde pre poslednjeg oglašavanja sirene u prvoj četvrtini, mađarski krilni igrač Atila Vari fauliran je na više od 10 metara od ruskog gola. Bio je Atila Vari u gotovo bezizlaznoj situaciji, nije bilo dovoljno vremena da uposli nekog svog saigrača, a bio je leđima okrenut golu Rusa, pa je delovalo i da nije moguće da ugrozi ruskog golmana Maksimova. Ipak, Atila Vari se tada odlučuje za korišćenje „magije“ i fantastičnim udarcem šraubom, koji u vaterpolu karakterističan za centre, ali koji se gotovo i ne pokušava sa više od nekoliko metara udaljenosti od gola, šalje loptu posle „žabice“ u gornji levi ugao gola koji je branio Nikolaj Maksimov. Iako se čini da je ruski golman mogao bolje da odreaguje, to svakako ne umanjuje majstorstvo i zaista maestralan pogodak Varija.Posle pogotka Atile Varija, Mađari kao da su dobili „krila“, a Rusi kao da su „potonuli“, pa su mađarski vaterpolisti u drugoj četvrtini „pregazili“ protivnika sa 5:1 i već tada gotovo rešili finalni susret.
Atila Vari – Strelac jednog od najlepših vaterpolo golova ikada.

Na samo tri sekunde pre poslednjeg oglašavanja sirene u prvoj četvrtini, mađarski krilni igrač Atila Vari fauliran je na više od 10 metara od ruskog gola. Bio je Atila Vari u gotovo bezizlaznoj situaciji. Nije bilo dovoljno vremena da uposli nekog svog saigrača, a bio je leđima okrenut golu Rusa. Delovalo je da iz te pozicije i da nije moguće da ugrozi ruskog golmana Maksimova…

Atila Vari je postigao spektakularan gol

Ipak, Atila Vari se tada odlučuje za korišćenje „magije“. Fantastičnim udarcem šraubom, koji u vaterpolu karakterističan za centre, ali koji se gotovo i ne pokušava sa više od nekoliko metara udaljenosti od gola, šalje loptu posle „žabice“ u gornji levi ugao gola koji je branio Nikolaj Maksimov. Iako se čini da je ruski golman mogao bolje da odreaguje, to svakako ne umanjuje majstorstvo i zaista maestralan pogodak Varija. Posle pogotka Atile Varija, Mađari kao da su dobili „krila“, a Rusi kao da su „potonuli“. Mađarski vaterpolisti su potom u drugoj četvrtini „pregazili“ protivnika sa 5:1 i već tada gotovo rešili finalni susret.

Atila Vari je na spektakularan način savladao golmana Rusije.
Atila Vari je na spektakularan način savladao golmana Rusije.

Pogodak Atile Varija ne samo da je bio možda presudan u finalnom susretu Olimpijskih igara. On je i od mnogih ljubitelja vaterpola proglašen za najbolji vaterpolo gol u istoriji Olimpijskih igara. Neki idu toliko daleko da ga smatraju i najboljim u istoriji vaterpola. Iako postoji dosta neverovatnih vaterpolo golova kao što su Vujasinovićev lob protiv Rusa, Šefikov pogodak sa gola na gol, Paizonov pogodak posle ronjena… kojih smo se već podsećali na našem sajtu. Gol Varija je po mišljenju mnogih čak i bolji od tih, pa i najbolji u istoriji vaterpola.
Da li je i vaše mišljenje takvo?! To možete podeliti sa nama pošto se na snimku pred vama podsetite svakako spektakularnog pogotka Atile Varija iz finala Olimpijskih igara u Sidneju 2000. godine.

Prethodni tekstKasiljasove suze na oproštaju od Reala
Sledeći tekstVolejčina Maksija Rodrigeza protiv Meksika