„Ne, Nando, ne“

"Ne, Nando, ne"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Bio je to meč koji je odlučivao pobednika E grupe druge faze Evropskog prvenstva u Poljskoj 2009. godine. Iako takvi mečevi uglavnom nose puno tenzije, tog puta je bilo drugačije. Naime, pošto su svi verovali da će Španija u poslednjem kolu grupe F savladati Poljsku i tako završiti na 4. mestu u svojoj grupi i u četvrtini finala ići na pobednika grupe E, Francuska i Grčka nisu želeli da osvoje prvo mesto i sastanu se sa tih godina prejakim timom Španije. Zbog toga je meč između Francuske i Grčke bio veoma čudan…
Obe ekipe su tokom većeg dela susreta odmarale najveće zvezde i igrale sa veoma malim intenzitetom, pa je delovalo kao da se utrkuju ko će izgubiti. Iako su Grci imali prednost na početku, odjednom su krenuli da igraju slabije, pa su Francuzi napravili preokret, pre nego što su i oni krenuli da igraju dosta loše. Grci su „uspeli“ da se vrate u egal, a onda je meču ušao u rezultatsku klackalicu koja će potrajati do samog kraja duela. Vasilis Spanulis je na manje od 10 sekundi pre kraja susreta trojkom doneo Grcima izjednačenje, a Francuzi su posle tajm-auta krenuli u poslednji napad na meču.

Nando de Kolo je iz teške pozicije postigao koš za pobedu Francuske protiv Grčke.
Nando de Kolo je iz teške pozicije postigao koš za pobedu Francuske protiv Grčke.

Ne zna se šta je selektor Francuza zahtevao od svojih igrača na tajm-autu i da li je postojao dogovor pre meča da oni ne pobede na tom duelu, kao što su tih dana kružile priče, ali tada mlađani Nando de Kolo, video je tu situaciju kao priliku da se „dokaže“. Preuzeo je loptu u poslednjem napadu od Batuma, a onda je napravio odličan roling i sa poludistance preko Nikosa Zizisa pogodio veoma težak šut za trijumf Francuza. Verovatno bi u svim drugim slučajevima većina saigrača „poletela“ u zagrljaj De Kolou kako bi mu čestitali na neverovatnom pogotku za trijumf, ali tada to nije bio slučaj. Većina igrača Francuske sagla je glavu, na taj način jasno pokazavši razočaranje zbog trijumfa, dok su pojedini košarkaši Grčke podigli visoko pesnice u znak „proslave“ poraza.
Da je koš koji je postigao Nando de Kolo bilo i nešto što javnost u Francuskoj nije želela, najbolje opisuje naslov na jednom popularnom portalu u toj zemlji posle meča, koji je glasio: „Ne, Nando, ne“. Ubrzo je postalo svima jasno da su Francuzi samo izgubili pobedom na tom duelu, jer su ubedljivo poraženi od Španaca u četvrt-finalu i na taj način su završili borbu za medalje na tom šampionatu, dok su Grci u istom delu šampionata savladali Tursku i plasirali se u polufinale, a prvenstvo su na kraju završili sa osvojenom bronzanom medaljom.

Nando de Kolo je na kraju ispao tragičar Francuza na Evropskom prvenstvu 2009. godine.
Nando de Kolo je na kraju ispao tragičar Francuza na Evropskom prvenstvu 2009. godine.

Španija, koju su i Francuzi i Grci pokušali da izbegnu u četvrtini finala, na kraju je osvojila zlatnu medalju, pobedivši na putu ka zlatu i „Galske petlove“ i „Helene“. Mnogi košarkaški fanovi čestitali su De Kolou na tome što nije kalkulisao i što je želeo da postigne koš, dok su neki drugi ljubitelji košarke Nandov potez nazvali neinteligentnim, istakavši da je samo naštetio svom nacionalnom timu. Kako je izgledao pogodak za pobedu Francuske protiv Grčke, koji je postigao Nando de Kolo, a koji je na neki način podelio košarkašku javnost, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstDžim Abot – Kad volja nadjača hendikep
Sledeći tekstRonaldinjova „magija“ koja je zadivila Francusku