Odgovor Džordana na Mutombovu provokaciju – Šut žmureći

Odgovor Džordana na Mutombovu provokaciju - Šut žmureći
Odgovor Džordana na Mutombovu provokaciju - Šut žmureći
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Dikembe Mutombo je u prvoj polovini svoje ruki sezone igrao odlično, već u svojoj drugoj utakmici imao je 27 poena i 17 skokova, a prvi mesec je završio sa prosekom od oko 20 poena i 10 skokova. Takve igre su ga izbacile u prvi plan, pa su mnogi vrhunski igrači tog vremena imali poseban motiv protiv Nagetsa. Jedan od onih koji su bili baš “naloženi” za duel protiv Denvera i njihove nove zvezde bio je i Majkl Džordan.
“Leteći” je u novembru 1991. godine na gostovanju u Denveru, predvodio Bulse do sigurne pobede, postigavši 37 poena. Iako su mnogi verovali da će Dikembe Mutombo u tom meču uspeti da dovede svoje Nagetse do pobede protiv aktuelnih šampiona i naprave iznenađenje, i pored toga što je Mutombo pružio veoma dobru partiju sa 22 poena i 9 skokova, Denver nije mogao da parira Bulsima i poražen je na tom susretu. Kada je već poraz Nagetsa bio izvestan, desio se detalj koji će obeležiti ovaj susret, ali i koji se i danas prepričava…

Majkl Džordan šutira slobodno bacanje zatvorenih očiju. 
Majkl Džordan šutira slobodno bacanje zatvorenih očiju. 

Majkl Džordan je na nekoliko sekundi do kraja susreta fauliran i poslat je na liniju za slobodna bacanja. Pošto je pogodio prvo slobodno bacanje, tada mladalački drski Dikembe Mutombo se odlučio na “trash talk” sa Džordanom. Pitao je Majkla da li sme zatvorenih očiju da šutira penal, a “Leteći” je odmah prihvatio “izazov” Mutomba. Sa osmehom na licu, rekao je: “Hej, Mutombo, ovo je za tebe dušo”, potom zatvorio oči i “bez koske” pogodio drugo slobodno bacanje.
Mnogo je poteza „Njegovog košarkaškog veličanstva“ Majkla Džordana koji se i danas pamte, a svakako da je jedan od najinteresantnijih detalja njegove neverovatne karijere i slobodno bacanje koje je izveo zatvorenih očiju. Kako je „Leteći“ poželeo Dikembeu Mutombu dobrodošlicu u ligu i pokazao da može da pogađa i žmureći, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstTuča mladih Srba i Engleza u Kruševcu
Sledeći tekstJelena Blagojević – Petom do poena