Oliver Kan – „Čovek od čelika“

Oliver Kan –
Oliver Kan – "Čovek od čelika"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Olivera Kana protivnički navijači nikada nisu voleli. Bio im je iritantan, neprekidno su mu dobacivali, vređali ga, bacali predmete na njega, najčešće banane i davali sve od sebe ne bi li ga omeli u onome što je najbolje umeo da radi – da brani svoj gol. Međutim, iako su ga mrzeli može se reći da su ga poštovali zbog njegovog čeličnog karaktera, beskompromisnog zalaganja i borbe za svoju ekipu, kao i doze „ludosti“ koja ga je pratila kroz karijeru. Mešavina svega ovoga najbolje se videla kada su mu navijači u Frajburgu raskrvarili glavu davne 2000. godine.
Sve se dogodilo na meču između Frajburga i Bajerna, 12. aprila 2000. godine. Bavarci su se te sezone “klali” sa Leverkuzenom za prvo mesto i svaki bod im je bio važan. Ali ta utakmica 29. kola nije počela kako su želeli. Prvo je Kobiašvili iz slobodnog udarca doveo Frajburg u vođstvo u 11. minutu, da bi samo pet minuta kasnije Kufur dobio crveni karton i ostavio svoj tim “na cedilu” u veoma teškoj situaciji. Međutim, Bajern ne bi bio jedan od najvećih klubova na svetu kada bi se predavao i u ovakvim situacijama. Karsten Janker je poravnao rezultat u 23. minutu, a pred sam kraj meča Memet Šol doveo je svoj tim u vođstvo. Navijači domaćih su bili „besni“, gotovo svih 25.000 koji su posmatrali ovaj meč, a pojedini su počeli da ubacuju predmete u teren.

Oliver Kan pogođen je u glavu od strane navijača Frajburga.
Oliver Kan pogođen je u glavu od strane navijača Frajburga.

U jednom tenutku Oliver Kan je bio na zemlji, nešto se dešavalo, počelo je komešanje i igrači su mu zabrinuto prilazili. Onda je Kan skočio na noge, „ljut kao ris“ tražio je nešto po terenu dok mu se niz lice slivao potočić krvi. Bilo je jasno da ga je neko od navijača pogodio u glavu, a posle par trenutaka potrage bilo je jasno i čime. Oliver Kan je podigao sa trave lopticu za golf i predao je sudiji. Zatim je otčao do svog medicinskog tima koji je za veoma kratko vreme zaustavio krvarenje, a Kanu nije padalo na pamet da se prenemaže, odugovlači ili “ne daj Bože” napusti teren. Vratio se među stative da pomogne svom timu u odbrani veoma važna tri boda. Bilo je interesantno videti Kana kako nakon poslednjeg sudijskog zvižduka sav „besan“ u pratnji ljudi iz stručnog štaba koji su ga jedva obuzdavali, onako krvav preti nekome na tribinama ili jednostavno likuje zbog pobede. Na usporenom snimku veoma jasno se vidi kako predmet doleće i pogađa Olivera Kana pravo u glavu. Policija je reagovala munjevito i za par minuta izvodila je sa stadiona, navodno šesnaestogodišnjeg navijača Frajburga koga je čekala drakonska kazna.
Nakon utakmice, na konferenciji za štampu oba trenera osudila su ovaj događaj. I dok je Otmar Hicfild komentarisao kako je Kan mogao da oslepi i da ga je od toga delilo par santimetara, tadašnji trener domaćih, ogorčeni Voker Finke pogodio je pravo u centar sa svojom izjavom: „Stvari su se malo promenile, u prošlosti su protivnike dočekivali aplauzom…“ Podsetite se kako je Oliver Kan pogođen golf lopticom, kako je stojički podneo krv na svojoj glavi i pomogao ekipi da uzme veoma važne bodove:

Prethodni tekstKada je Endi Rodik hteo da bije Novaka Đokovića
Sledeći tekstAleksandar Lingard – „Najneverovatniji“ gol za pobedu