Kada je Endi Rodik hteo da bije Novaka Đokovića

Kada je Endi Rodik hteo da bije Novaka Đokovića
Kada je Endi Rodik hteo da bije Novaka Đokovića
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kada je Novak Đoković zakoračio na veliku tenisku scenu, ubrzo je osim po teniskom talentu koji je odavao utisak da u karijeri može da postigne mnogo, postao glavna vest u svetskim medijima po kako su oni tvrdili „foliranju“ na terenu. Naime, mnogi najbolji teniseri tog vremena optuživali su ga da često poziva medicinski tim na teren i izmišlja povrede, a da sve to radi kako bi poremetio ritam protivnika. Neki su čak išli i dotle da su tvrdili da Novak namerno predaje mečeve zbog navodnih povreda kada vidi da nema šanse da pobedi u njima.
U tim optužbama, koje su svetski mediji listom prihvatili, prednjačio je Endi Rodik, tadašnji najbolji američki teniser i jedan od najboljih svetskih tenisera. Govorio je Rodik da se Novak samo pretvara, da glumi da ima 16 povreda po meču, da je klasičan folirant, a te njegove reči imale su veliki uticaj na tenisku publiku, koja je kada god i gde god je Novak igrao gotovo listom navijala protiv Đokovića. Ni objašnjenja iz Novakovog tabora da nije fizički najspremniji, da ima problema sa alergijama, pa i sa sočivima, nisu pomogla da publika bar malo više razume to što Novak tokom mečeva često ima zdravstvenih problema i poziva medicinski tim na teren. Kada god bi Novak tih godina zatražio lekarsku pomoć tokom meča publika bi zviždala, a mnogi teniski komentatori bi govorili kako evo ponovo vidimo „foliranta“ na delu. Zbog svih tih optužbi koje su često počinjale izjavama Endija Rodika, mnogi su sa nestrpljenjem očekivali meč četvrtine finala US Opena 2008. godine u kojem su se sastali Endi Rodik i Novak Đoković.

Novak Đoković savladao je Rodika na US Openu 2008. godine.
Novak Đoković savladao je Rodika na US Openu 2008. godine.

I pred taj meč Endi Rodik je iskoristio priliku da „prozove“ Novaka, rekavši da se Đoković na terenu ponaša kao da boluje od ptičijeg gripa ili antraksa, da ga stalno nešto boli, počev od kuka, nogu, ramena… ali da na kraju i pored tih „silnih povreda“ igra savršeno i kreće se odlično. Sve što se dešavalo prethodno kao da je dodatno motivisalo Novaka u tom meču, koji se igrao u Njujorku pred oko 20.000 za Đokovića neprijateljskih navijača, koji su mu dobacivali, zviždali prilikom servisa, slavili njegove greške i otvoreno stali na stranu Rodika, kao da je u pitanju fudbalski, a ne teniski meč. Đokoviće je na kraju uspeo da bude „jači od svega“ i da odličnom igrom savlada Rodika sa 3-1 u setovima i plasira se u polufinale US Opena. Potom je Novak Đoković u izjavi na terenu posle meča rekao da nije lepo to što je Endi izjavio da ima 16 povreda, koje očigledno nema, da publika očigledno misli da je folirant i da on nema ništa ni protiv koga. Ni te reči nisu se svidele publici u Njujorku, koja je Novakov govor često prekidala zvižducima, da bi na kraju na zahtev čoveka koji je radio intervju sa Đokovićem, a koji se po mnogima takođe poneo nekorektno i provocirao Novaka, da ga pozdravi aplauzom, gledaoci su opet uputili zvižduke teniseru iz Srbije.

Posle duela, na konferencije za novinare, Endi Rodik je pokšao javno da se „opere“ za ono što je prethodno izjavljivao: „Moje izjave nisu bile zlonamerne. Žao mi je što je on tako razumeo. Nemam ništa drugo da kažem. Milim da nisam preterao. To nije bila moja namera i žao mi je što se on osetio povređenim. Možda sam mu i napravio uslugu.“ – rekao je Endi Rodik posle susreta, ali da je ta njegova izjava bila samo kurtoazna i da nije oslikavala pravo stanje stvari saznalo se mnogo godina kasnije.
Kada je već uveliko bio teniski penzioner, gostujući u jednoj emisiji, Endi Rodik je ispričao šta se zapravo dešavalo posle susreta četvrt-finala US Opena 2008. godine. „Desio mi se jednom jedan sukob u svlačionici sa igračem. Neću vam reći njegovo ime, reći ću vam samo da se rimuje sa Šmovak Šmoković. Bilo je to na jednom US Openu. Pričao sam provokativno, a on je onda izašao i „izuo“ me na terenu. Deklasirao me je baš kao što je hteo, ali je onda „cvrkutao“ posle toga. Znate, čim je ušao u svlačionicu zaleteo sam se na njega i uhvativši ga, gurnuo ga uz ormariće. E onda sam shvatio da je njegov trener (Gebhard Fil Grič, koji je bio deo Noletovog tima u to vreme, tada je ušao u svlačionicu) malo veći od Donovana (Donovan Mekneb, legenda NFL-a, 188 centimetara visok i 109 kilograma težak). Kada sam pogledao koga ja imam uz sebe, a moj trener je otprilike bio metar i 73 centimetra, uz nekih 59 kilograma težine i bio je veoma sitan, ohladio sam se vrlo brzo i odlučio da se povučem sa strane. Da nisam ‘voz bi me pregazio!'“ – ispričao je Endi Rodik.

Endi Rodik "kurtuozno" je čestitao Novaku trijumf u njihovom meču na US Openu 2008. godine.
Endi Rodik „kurtuozno“ je čestitao Novaku trijumf u njihovom meču na US Openu 2008. godine.

Vremenom se odnos između Endija Rodika i Novaka Đokovića popravio, pa i pored toga što je govorio da nije baš njegov navijač, Endi Rodik je i često isticao da ima veliko poštovanje za sve što je Novak uradio u karijeri i da svakako spada među najbolje tenisere svih vremena, ali da očigledno publika to još uvek ne prepoznaje. Ipak, i pored kasnijh izjava, mnogi Đokovićevi navijači mu nikada nisu „oprostili“ ono što je izjavljivao na počecima Novakove karijere, a što je kulminiralo posle njihovog meča na US Openu 2008. godine, kada je malo nedostajalo i da dođe do fizičkog obračuna između Endija Rodika i Novaka Đokovića.

Prethodni tekstKung FUdbaler
Sledeći tekstOliver Kan – „Čovek od čelika“