Omer Ašik – „Kukavica“, „folirant“, ozbiljno povređeni igrač ili samo košarkaš spreman na sve za uspeh svog tima?!

Za navijače reprezentacije Srbije na tom meču viđena je najveća sudijska krađa u istoriji košarke. Turci su minimalnim trijumfom i to košem Kerema Tunčerija na isteku vremena, savladali Srbiju i plasirali se u finale Mundobasketa 2010. godine, koji su i organizovali. I dok su Turci slavili trijumf, igrači i navijači Srbije bili su u šoku, što zbog poraza, a čini se mnogo više zbog lošeg suđenja koje je viđeno na tom duelu i koje je po mnogima imalo presudan uticaj na ishod meča. Žalili su se „Orlovi“ na neujednčen kriterijum dosuđivanja faulova, na to što je Tunčeri pre poslednjeg poentiranja nagazio aut liniju, na nedosuđen faul nad Veličkovićem u poslednjem napadu Srbije, ali i na situaciju koja se dogodila na nešto više od minuta pre kraja susreta, kada je po njima Omer Ašik zajedno sa klupom Turske na perfidan način prevario sudije.
Turci su imali poen prednosti i napad na nešto više od minuta do kraja meča, a u tom napadu Tunčeri je posle prodora uposlio Ašika, koji se nalazio u dobroj poziciji za poentiranje. Ne želevši da dopusti lake poene protivniku, Miloš Teodosić pravi čvrst faul na Omeru Ašiku i tom prilikom ga nenamerno udara po licu. U prvi mah se učinilo da Ašika faul nije poremetio. Potpuno mirno krenuo je ka klupi svog tima, ali onda najednom „pada“ na parket i počinje da se „previja“ u bolovima. Držao se Omer Ašik za oko, kao da je hteo na taj način da pokaže svima da nije u stanju da nastavi duel i da mora da bude zamenjen. Ništa to ne bi bilo čudno da Ašik nije morao posle faula Teodosića da ide na liniju za slobodna bacanja, a do tada je na šampionatu imao ispod 40% uspešnosti sa penala i bio je jedan od najgorih u toj kategoriji.

Omer Ašik se uhvatio za oko tek nekoliko sekundi nakon faula Teodosića.
Omer Ašik se uhvatio za oko tek nekoliko sekundi nakon faula Teodosića.

Sudije su dozvolile izmenu, a potom je umesto 213 centimetara visokog centra domaćih, na parket ušao plejmeker Ender Arslan, koji je odmah stao na liniju za slobodna bacanja. Za to vreme su u taboru Srbije bili veoma ljuti, smatrali su da Ašik simulira kako ne bi izveo slobodna bacanja, a najupečatljivija je bila reakcija tadašnjeg selektora „Orlova“ Dušana Ivkovića, koji je ironičnim smejanjem jasno pokazivao šta misli o potezu Ašika, ali i odluci sudija da mu dozvole izlazak iz igre. Iako se na snimku jasno moglo videti da je Ašik zaista dobio udarac u predelu oka, svi iz tabora Srbije su isticali da on u prvi mah uopšte nije odreagovao na to, već da se „setio“ da ga boli oko, tek kada je pogledao ka klupi svog tima i kada su mu oni sugerisali da „legne“ kako ne bi izveo penale.
Ender Arslan je bio polovičan sa penala kada je zamenio Ašika, a ispostaviće se da će na kraju susreta razlika između dva tima biti baš jedan poen. Posle susreta tadašnji selektor Srbije Dušan Ivković je za medije govorio o odluci sudija da dozvole Ašiku da izađe iz igre. „Nije kriva klupa koja mu je rekla ‘lezi’, već FIBA što mu nije kazala da će dobiti tehničku grešku ako se ne podigne. Koliko vidim, iste sudije i dalje sude, a igrači se kažnjavaju. Neka kazne mene, da im malo povećam budžet.“

Dušan Ivković je bio vrlo nezadovoljan odlukom sudija u finišu meča sa Turskom.
Dušan Ivković je bio vrlo nezadovoljan odlukom sudija u finišu meča sa Turskom.

Mnogi navijači Srbije su se posle susreta „u besu“ pitali da li je Omer Ašik pronašao na parketu „izgubljeno oko“, a dok je Ašik „čašćen“ epitetima folirant, loš glumac, kukavica… bilo je i onih koji su ga branili, smatrajući da je on samo načinio potez kojim je pomogao svom timu, ali i isticavši da je zaista dobio udarac preko oka. Da li je Ašik zaista preterao sa simuliranjem, da li su sudije morale drugačije da odreaguju ili je njegov gest opravdan, procenite i sami, nakon što se na 1:48:45 snimka pred vama podsetite njegovog poteza, za koji mnogi i danas tvrde da je jedan od najsimulantskijih u istoriji košarke.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This