Pantelićev pogodak Enveru Mariću sa svog gola

Pantelićev pogodak Enveru Mariću sa svog gola
Pantelićev pogodak Enveru Mariću sa svog gola
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Dragan Pantelić je godinama bio jedan od najboljih jugoslovenskih fudbalskih golmana. Nezamenljivi oslonac među stativama Radničkog iz Niša. Na golu tima sa „Čaira“ proveo je deset godina, od 1971. do 1981. godine. Nakon toga je otišao u francuski Bordo, a za seniorsku reprezentaciju nekadašnje države branio je na 19 utakmica, dok je za olimpijsku selekciju branio u osam navrata. Osim po sjajnim intervencijama na golu i bravurama koje je izvodio među stativama, Dragan Pantelić je ljubiteljima fudbala ostao upamćen po odličnom izvođenju penala i golovima koje je relativno često postizao sa jedanaest metara. Pošto je i odlično izvodio slobodne udarce, može se reći da je bio preteča golmana koji su kasnije stekli veliku globalnu popularnost.
Ipak, i pored svih fantastičnih intervencija, kao i postignutih golova sa bele tačke, jedan trenutak se posebno izdvojio u karijeri Dragana Pantelića, jer je u njemu legndarni golman postigao gol iz svog šesnaesterca i to nikome drugome, nego jednom od najboljih golmana koje je Jugoslavija ikada imala – „Letećem Mostarcu“ Enveru Mariću.

Dragan Pantelić je iz degažmana savladao Envera Marića.
Dragan Pantelić je iz degažmana savladao Envera Marića.

Bio je finiš vrlo važnog prvenstvenog duela između Radničkog i Veleža, koji se igrao pred solidno popunjenim tribinama stadiona „Čair“ u Nišu. Rezultat je bio 0:0, a onda šok za sve. Dragan Pantelić je degažirao loptu iz svog šenaesterca, koja je nošena vetrom dugo letela i na kraju, na oduševljenje domaćih navijača, prevarila Envera Marića i završila u mreži gostujuće ekipe. Dok su igrači Radničkog slavili pogodak sa svojim golmanom, legendarni Enver Marić bio je totalno zbunjen zbog primljenog gola na ovakav način, neverujući i koliko je čudan let imala lopta koju je degažirao Pantelić, pa je na trenutak pomislio i da gol nije regularan.
Koliko je poštovanje vladalo među ova dva legendarna golmana, možda i najbolje govori izjava Dragana Pantelića o ovom nezaboravnom pogotku: „Igrao se 88. minut. Uzeo sam loptu u svom šesnaestercu i odmah degažirao, kako bih pronašao centarfora Mitoševića. U tom trenutku nisam video da je Marić napustio gol i nisam imao nameru da ga matiram. Lopta je pala između šesnaesterca i penala, na nju su trčali Mitošević, Marić i još nekoliko igrača. Svi su mislili da će lopta doći u njihov posed, međutim, ona je nezgodno odskočila i završila u mreži Veleža. Posle završetka utakmice bilo mi je neprijatno da se pozdravim sa Marićem. Znam da mi je zamerio, ali valjda je shvatio da tu nije bilo zle namere. Hajde da sam na taj način postigao gol nekom klincu, baš bi me bilo briga, ali ovako, zna se ko je bio Marić. Međutim, taj gol nas je odveo u Kup UEFA.“ – ispričao je kasnije Pantelić.

Enver Marić nije mogao da veruje kakav je gol primio.
Enver Marić nije mogao da veruje kakav je gol primio.

I legendarni Enver Marić, koji je u karijeri imao bezbroj nestvarnih intervencija, posle mnogo godina prisetio se sigurno najčudnijeg gola kojeg je u karijeri primio: „Jedan sam od retkih golmana koji je primio gol sa gola na gol. Velež je igrao sa Radničkim iz Niša. Njihov golman Dragan Pantelić mi je sa sto metara zabio gol! U to vreme sam bio mlađi i malo žešći, pa nisam dao da se u klubu o meni puno negativno raspravlja, tako da nije bilo velikih komentara na tu temu. Ja i danas o tome razmišljam. Neki ljudi se češće prisećaju dobrih trenutaka, a ja se eto više sećam tih nekih lošijih.“ – izjavio je Enver Marić.
Podsetite se kako je izgledao jedan od najčuvenijih golova postignutih u bivšoj Jugoslaviji i kako je legendarni golman Dragan Pantelić savladao svog takođe legendarnog kolegu Envera Marića:

Prethodni tekstAlesandre Pato – Atomsko ubrzanje
Sledeći tekstDžim Abot – Kad volja nadjača hendikep