Pejton Mening – Fenomenalna finta

Pejton Mening - Fenomenalna finta
Pejton Mening - Fenomenalna finta

Dana 6. oktobra 2013. godine navijači u Arlingtonu, ali i svi ljubitelji američkog fudbala, prisustvovali su potpuno „ludoj“ utakmici koju su odigrali domaći Dalas Kaubojsi i gostujući Denver Bronkosi. Posle velike drame, pregršt poena i sjajnih poteza, Denver je slavio sa 51:48, a navijačima je ostalo da narednih dana sumiraju utiske spektakla kojem su prisustvovali. Viđeno je na tom duelu mnogo fantastičnih dodavanja i hvatanja, dosta dobrog trčanja i neka veoma kvalitetna obaranja, ali i jedan prelep potez kvoterbeka gostiju, legendarnog Pejtona Meninga.
Igrao se finiš prvog poluvremena, gosti su bili u napadu u kojem su imali treći pokušaj za poentiranje, udaljeni svega nekoliko inča od end zone Kaubojsa. Bronkosi su u toj situaciji „napunili boks“ i pripremili „I“ formaciju sa ful bekom, tako da su svi očekivali da će Mening uručiti loptu raning beku Noušonu Morenu, koji će potom pokušati da probije zgusnutu odbranu Kaubojsa i postigne tačdaun. Ipak, Pejton Mening je umesto očekivane akcije spremio iznenađenje za odbranu domaćih, ali i mnoge koji su gledali ovaj meč…

Pejton Mening postigao je Tačdaun protiv Dalasa posle prelepe finte.
Pejton Mening postigao je Tačdaun protiv Dalasa posle prelepe finte.

Fintirao je legendarni kvoterbek kao da će uručiti loptu Morenu, koji se potom zaleće pravo u odbranu Kaubojsa, a kamermani, gledaoci na tribinama, kao i gotovo niko od domaćih igrača, nisu shvatili da lopta uopšte nije kod Morena. Za to vreme, Pejton Mening je potpuno neometen, krenuo na levu stranu i sa loptom u rukama mirno ušetao u end zonu Kaubojsa i postigao tačdaun. Pojedini igrači Dalasu su zbunjeno gledali ka Meningu, koji je proslavljao poentiranje, pitajući se kako je uspeo tako da ih nadmudri, a mnogi gledaoci su tek posle gledanja usporenog snimka shvatili da Mening niti jednog trenutka nije bio ni blizu da uruči loptu Morenu, već je samo prelepo fintirao uručenje i time prevario gotovo sve.
I oni koji se ne smatraju najzagriženijim fanovima američkog fudbala verovatno znaju da je Pejton Mening jedan od najboljih kvoterbekova ikada. Ipak, popularni „Šerif“ je tokom cele karijere bio poznatiji po maestralnim dodavanjima, nego po nekim spektakularnim trčanjima, ali to ga nije sprečilo da u meču sa Dalasom posle odlične finte postigne tačdaun trčanjem. Kako je izgledao taj potez legendarnog Pejtona Meninga, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstDidije Drogba – Gol Evertonu za TV špice
Sledeći tekstNajluđi pogodak u istoriji golfa