Pelister – Metaloplastika – Opšta tuča

Pelister - Metaloplastika - Opšta tuča
Pelister - Metaloplastika - Opšta tuča
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Derbi rukometnog šampionata Jugoslavije 1988. godine u Bitolju, između Pelistera i šabačke Metaloplastike, ostaće upamćen po opštoj tuči. U njoj su „deblji kraj“ izvukli gosti. Igrači iz Šapca su pretučeni, dresovi su im iscepani, a u opštoj gužvi ukradena im je čak i oprema koja je ostala na klupi. Još pre početka utakmice Pelister – Metaloplastika, dok su se igrači zagrevali, u teren je na motoru ušao jedan poznati bitoljski navijač. Vozio se okolo uz ovacije sa tribina. Sve dok mu to nije dosadilo, pa je onda „dozvolio“ da se nastavi sa protokolom pred start meča. Bila je to samo najava onoga što će uslediti…

Skandalozna dešavanja na duelu Pelister – Metaloplastika

Prvi neverovatan trenutak tokom meča, u tom kako su ga mnogi kasnije nazvali „rukometnom vašaru“ u Bitolju, dogodio se sredinom drugog poluvremena. Nakon što Mile Isaković nije iskoristio sedmerac, isti navijač koji je pre meča na motoru pravio probleme, došao je iz publike da čestita golmanu Pelistera na sjajnoj odbrani. Zbog toga što je ušao na parket, sudija meča je odlučio da mu dodeli žuti karton?! Da, dobro ste pročitali. Sudija je navijaču dodelio žuti karton. To je istorijski trenutak u sportu i verovatno jedna od retkih situacija, ako ne i jedina, kada je navijač dobio žuti karton.

U opštoj tuči u Bitolju, najgore je prošao golman gostiju Dejan Lukić, koji je doživeo ozbiljne telesne povrede.
Golman Metaloplastike Dejan Lukić najgore je prošao u opštoj tuči na meču Pelister – Metaloplastika.

Trenutak koji je potresao jugoslovenski rukomet i sport uopšte desio se u završnici meča. Posle izjednačujućeg gola Metaloplastike na manje od 10 sekundi do kraja susreta. Veselin Vujović i Mile Isaković su krenuli ka zapisničkom stolu. Protestovali su zbog toga što se vreme zaustavlja. Usledio je onda opšti haos u dvorani. Domaći igrači su krenuli ka Vujoviću, optuživši ga da želi da pocepa zapisnik, a iz gledališta je ka golmanu gostiju Dejanu Lukiću poletela staklena flaša. Od tog trenutka više niko nije mogao da kontroliše dešavanja na parketu. Došlo je do opšte tuče u kojoj je najgore prošao golman Metaloplastike Lukić. On je dok je pokušavao da flašu preda delegatu meča zverski pretučen od strane domaćih igrača i navijača, pa čak i od pripadnika policije. Ozbiljne batine dobio je i Mile Isaković, u tom trenutku jedan od najboljih rukometaša na planeti. Njega su tukli igrači domaćih Krstevski i Zečević. Taj incident je zapanjio jugoslovensku sportsku javnost. Bila je to rukometna sramota o kojoj se danima pričalo…

Kazne su na kraju ublažene

Takmičarska komisija Rukometnog saveza Jugoslavije prvobitno je izrekla drakonske kazne akterima incidenta na meču Pelister – Metaloplastika. Tako je rukometaš Pelistera Cane Krstevski kažnjen doživotnom zabranom igranja. Njegov saigrač Zoran Zečević je kažnjen sa tri, Slobodan Kuzmanovski iz Metaloplastke sa dve, njegov klupski drug Mile Isaković sa jednom godinom, a Veselin Vujović sa devet meseci zabrane igranja. Uz novčanu kaznu zbog loše organizacije, Pelister je kažnjen i sa pet utakmica neigranja prvenstvenih i kup utakmica u dvorani „Mladost“ u Bitolju. Ipak, kasnije su te kazne umanjene. Na preporuku Predsedništva RSJ, komisija za žalbe RSJ je smanjila kazne koje je izrekla takmičarska komisija. Zato su na kraju „zbog izazivanja incidenta“ Isaković i Vujović kažnjeni sa po „samo“ šest utakmica neigranja.
Metaloplastika, koja je nešto ranije „pokorila“ Evropu, na kraju te sezone je došla do titule šampiona. Sa druge strane Pelister je plasmanom u četvrt-finale EHF kupa ostvario najveći klupski uspeh u evropskim takmičenjima. Ipak, njihovi uspesi iz te sezone ostali su u senci tuče koja je potresla Jugoslaviju. Kako je izgledao opšti haos u Bitolju, možete se podsetiti u snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstSvetski rekord Vere Nikolić
Sledeći tekstErik Kantona – Gol posle fenomenalnog slaloma