Peter Sagan – „Vaćarenje“ na podijumu koje je podelilo javnost

Fabijan Kanćelara trijumfovao je ispred Petera Sagana na Trci kroz Flandriju 2013. godine, ali bi se toga danas retko ko osim najzagriženijih biciklističkih fanova sećao, da nije bilo jednog neverovatnog gesta drugoplasiranog Slovaka na ceremoniji proglašenja pobednika.
Po unapred osmišljenom protokolu, prilikom proglašenja pobednika dve prisutne lepotice, koje su i učestvovale u dodeli nagrada, popele su se na pobedničko postolje i u oba obraza poljubile pobednika Fabijana Kanćelaru. I dok su hostese na taj način čestitale pobedniku, drugoplasirani Peter Sagan iskoristio je taj trenutak da se „našali“. Naime, on je hostesu koja je sa strane na kojoj se nalazio ljubila u obraz Kanćelaru, sa sve osmehom uhvatio za zadnjicu, iskoristivši tu situaciju i da malo ispozira fotoreporterima. Za to vreme hostesa za koju se kasnije saznalo da se zove Maja Leje nije reagovala, već je bez ikakvog komentara istrpela potpuno neočekivani gest Sagana. Ubrzo pošto je ceremonija dodela nagrada okončana, slika Saganovog poteza obišla je planetu, a potom su usledile i prve reakcije.

Peter Sagan napravio je nepromišljen gest na proglašenju pobednika Trke kroz Flandriju.
Peter Sagan napravio je nepromišljen gest na proglašenju pobednika Trke kroz Flandriju.

Mnogi svetski mediji, ali i mnoge organizacije, kao i njegove kolege biciklisti, osudile su potez Sagana, smatrajući da je on neprikladan, primitivan, da je nedostojan jednog uspešnog sportiste, ali i da je čin klasičnog bezobraznog muškog seksualnog uznemiravanja žena. Jedan od najglasnijih u kritici Sagana bio je britanski biciklista Majkla Hačinson koji je izjavio: „Peter ima stila na bicklu, ali očigledno ne kada siđe sa njega!“ Ubrzo pošto su ga svi mediji, ali i mnoge organizacije osudile za neumesan gest, na društvenim mrežama oglasio se i sam Peter Sagan, koji je pokušao da ublaži i opravda svoj potez: „Izvinjavam se, nisam nikoga hteo da uvredim ili ponizim. To je samo bezazlena šala, bez ikakve zle namere!“ – pokušao je da se opravda Slovak.
I dok Saganova po njemu „bezazlena šala“ nije shvaćena onako kako je on očekivao, mediji su uspeli da dođu i do Maje Leje, prelepe plavokose hostese, za koju se tada saznalo da radi u organizacionom odboru trke kroz Flandriju. Ona je medijima rekla da prihvata izvinjenje Sagana, ali i da sledeći put u sličnoj situaciji Slovak treba da drži ruke sebi, uz to o samom incidentu rekavši: „To je bilo veoma nepristojno od njega. Osetila sam njegovu ruku i želela sam da se okrenem i opalim mu šamar. Odustala sam od toga, jer bi to video milionski auditorijum, potrudila sam se da ostanem profesionalna. Nisam razgovarala sa njim, ali sam mu pogledom jasno stavila do znanja šta mislim o njegovom postupku!“ – rekla je za medije Maja Leje. I dok je većina svetske javnosti osuđivala Petera Sagana, ubrzo je Slovaku stigla neverovatna i po mnogima neočekivana velika podrška iz domovine.

Slovaci su masovno pružali podršku Saganu, organizovajući "uhvati guzu" izazov.
Slovaci su masovno pružali podršku Saganu, organizovajući „uhvati guzu“ izazov.

Smatrajući da Peter Sagan nije uradio ništa toliko strašno i da njegov gest nikako ne sme da se tumači kao seksualno uznemiravanje žena, već isključivo kao šala, u Slovačkoj je u znak podrške Saganu pokrenut „uhvati guzu“ izazov. U izazovu koji je imao cilj da pruži podršku Saganu, mnogi Slovaci i Slovakinje slikali su se sa osmehom u trenucima kada jedni druge hvataju za zadnjicu i kačili te slike na društvene mreže, želevši na taj način da pokažu svim svetskim medijima da nema ništa toliko strašno u potezu Sagana. Mnogi su uz fotografije ostavljali komentare „samo za lažne moraliste“ ili „samo za one koji misle da je ovo nešto primitivno“, ali je i ovakav vid podrške doživeo mnoge osude u svetskim medijima, koji su smatrali da se na ovaj „glup“ način pokušava opravdati potpuno neprikladan gest vrhunskog svetskog sportiste.

I mnogi školarci u Slovačkoj učestvovali su u "uhvati guzu" izazovu.
I mnogi školarci u Slovačkoj učestvovali su u „uhvati guzu“ izazovu.

Ako je suditi po komentarima na vest o gestu Petera Sagana i po objavama na društvenim mrežama, i među „običnim“ ljudima o potezu Sagana vladalo je podeljeno mišljenje. I dok su se mnogi složili sa medijima, smatrajući potez Sagana zaista vrlo nekulturnim i neprihvatljivim, nije bilo ništa manje onih koji su smatrali da je priča „napumpana“ i da je možda šala Petera Sagana bila neprihvatljiva, ali i da Slovak nije zaslužio toliko negativnih kometntara i prozivki.
Dan posle incidenta na podijumu Trke kroz Flandriju 2013. godine, Peter Sagan snimio je i video poruku u kojoj se izvinio za svoj gest i rekao da se tako nešto neće ponoviti, a kako je izgledao potez Slovaka koji je izazvao „veliku prašinu“ i dosta oprečnih komentara, ali i njegov video izvinjenja, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKemba Voker – Komična proslava promašaja
Sledeći tekstKakva bi bila karijera Eduarda da nije bilo kobnog starta Martina Tejlora?