Peter Šmajhel u ulozi redara

Peter Šmajhel u ulozi redara
Peter Šmajhel u ulozi redara

1993. godine Galatasaraj je dočekao Mančester Junajted u kontroverznom meču kvalifikacija za Ligu šampiona na kojem je atmosfera bila zaista neverovatna i smatra se jednom od najboljih i najstrašnijih ikada viđenih na fudbalskim utakmicama. O tome ćete imati priliku da čitate u nekoj od narednih priča. Posle 3:3 u prvoj utakmici na „Old Trafordu“, ekipa Aleksa Fergusona odigrala je 0:0 na gostovanju kod Galatasaraja i doživela šokantnu eliminaciju.
U prvom meču očekivalo se da jedna od najjačih ekipa Junajteda koja je u svom sastavu imala Šmajhela, Insa, Palistera, Brajana Robsona, Kina i Kantonu, završi sav posao. Publika se nadala da će se pobednik dvomeča znati već na poluvremenu. A utakmica je tako i krenula, Brajan Robson jedan, a zatim Hakan Šukur drugi, doduše autogol, i posle petnaestak minuta Mančester je vodio sa 2:0. Mnogi su pomislili da je sve gotovo, ali onda je usledio šok. Golovima Erdema i Turkilmaza koji je bio dvostruki strelac Galatasaraj je potpuno preokrenuo rezultat.

Peter Šmajhel bio je jedna od uzdanica Junajteda u dvomeču sa Galatasarajem.
Peter Šmajhel bio je jedna od uzdanica Junajteda u dvomeču sa Galatasarajem.

U ekipu “Crvenih đavola” počela je da se uvlači nervoza. Mediji su danima najavljivali “pakao” koji ih očekuje na „Ali Sami Jen“ stadionu u revanšu i igrači su prosto znali da moraju da tamo odnesu povoljan rezultat, ali to im nije polazilo za rukom.
Turski navijači su likovali sa tribina, jer u Fergijevoj eri malo je ekipa uspelo da postigne tri gola na “Teatru Snova”. Fanatični kakvi već jesu, dva navijača su preskočila slabo zaštićenu ogradu i utrčala u teren što je dodatno iznerviralo igrače Junajteda. Možda i najviše od svih korpulentnog Danca koji je stajao među stativama, Petera Šmajhela. Kada navijači ulete na teren igrači obično gledaju da im se sklone sa puta, plašeći se njihovog nepredvidivog ponašanja, ali u ovom slučaju Šmajhel je uradio potpuno suprotno. Dotrčao je do jednog od njih, uhvatio ga čvrsto, odvukao do ivice igrališta i prosto bacio na zemlju. To je izazvalo bes igrača Galatasaraja koji su odmah dotrčali do njega i verbalno se obračunali sa njim. Nije se Danac uplašio već je stao ispred njih i suprotstavio se.

Peter Šmajhel izbacuje navijača koji je uleteo sa terena.
Peter Šmajhel izbacuje navijača koji je uleteo sa terena.

Navijačima turskog kluba ovo se ni malo nije svideo o čemu je kasnije svedočio jedan od aktera ovog meča: „Pred kraj utakmice dva navijača Galatasaraja su istrčala na teren sa zastavom.“ – prisetio se mnogo godina kasnije Geri Palister. „Peter Šmajhel je uhvatio jednog od njih i izbacio ga sa terena. Tokom sledećih nekoliko minuta slušali smo pretnje Petru sa tribina.“ Mančester je do kraja uspeo da izjednači golom Kantone, ali uskoro ih je čekao pravi „pakao“ u Istanbulu, gde nisu izvukli povoljan rezultat, ali su barem izvukli žive glave.
Podsetite se legendarnog temperamentnog golmana Mančester Junajteda, Petera Šmajhela, kako izbacuje sa terena navijača Galatasaraja:

Prethodni tekstAlen Ajverson – Trening, trening, trening…
Sledeći tekstKada je „dinamit“ izašao iz ruku Boba Fostera