Potez karijere Peđe Stojakovića

Kada se pomene Peđa Stojaković svi odmah pomisle na fantastičan šut pre svega za 3 poena koji je svakako obeležio njegovu karijeru, ali pored šuta u njegovoj karijeri izdvaja se i jedna asistencija, koja je za većinu ljubitelja košarke najbolji potez u Peđinoj karijeri i jedna od najboljih asistencija u 21. veku na NBA parketima.
Dueli Sakramento Kingsa i Dalas Maveriksa bilo je nešto najlepše što je NBA košarka pružala svojim ljubiteljima početkom dvehiljaditih godina. Fantastični potezi, neizvesni mečevi sa puno poena, rešavanje napada mnogo pre isteka dozvoljenih 24 sekundi, košarkaški umetnici na obe strane parketa (Džejson Vilijams, Majk Bibi, Vlade Divac, Kris Veber, Peđa Stojaković, Stiv Neš, Dirk Novicki, Nik Van Eksel)… svakako dueli za nezaborav i dugo prepričavanje. U moru neverovatnih poteza sa tih duela, jedna asistencija ipak zavređuje posebnu pažnju. 2. decembra 2001. godine, Kingsi su u svojoj „Arko Areni“ dočekali Mavse, bio je to duel u tom trenutku uz Lejkerse dve najbolje ekipe u celoj ligi. Gosti iz Teksasa su iskoristili što za domaće nije igrao Kris Veber i vrlo brzo su stekli veliku prednost, koju su održavali do finiša treće četvrtine, kada je usledila velika serija tima iz prestonice Kalifornije. Peđa je uspeo dobrim postavljanjem u odbrani da preseče dodavanje Denija Meninga za Grega Baknera, a potom je na impresivan način uspeo da pošalje dodavanje iza leđa na tri četvrtine terena za Bobija Džeksona, koji je laganim polaganjem završio ovu sjajnu Stojakovićevu minijaturu.Najbitniju ulogu u toj seriji Kingsa od 21:3 imao je Peđa Stojaković, a jedno njegovo dodavanje “raspalilo” je sve igrače Sakramenta, ali i tih godina vrlo bučnu domaću publiku.
Peđa je uspeo dobrim postavljanjem u odbrani da preseče dodavanje Denija Meninga za Grega Baknera, a potom je na impresivan način uspeo da pošalje dodavanje iza leđa na tri četvrtine terena za Bobija Džeksona, koji je laganim polaganjem završio ovu sjajnu Stojakovićevu minijaturu. Peđina asistencija je odmah postala jedan od glavnih kandidat za potez sezone na NBA parketima, a ubrzo je izabrana i za potez nedelje, kasnije i meseca. Nekoliko godina kasnije u razgovoru za zvaničan sajt Kingsa, Peđa se podsetio ovog dodavanja: “Iskreno, mislim da je bilo mnogo rizika u tom dodavanju. U tom trenutku sam osetio da to mogu da izvedem, preuzeo sam rizik i na kraju je uspelo! Da li sam ikada uradio nešto slično pre ili posle toga? Ne, nisam.” I pored sjajnog dodavanja koje je umnogome uticalo da se Kingsi vrate u meč, Dalas je na kraju posle produžetka slavio u „Arko Areni“, a Peđa Stojaković je od junaka na kraju završio kao tragičar meča, pošto je promašajem sa “penala” propustio priliku da donese trijumf Kingsima u regularnom delu.
Kada je Peđa završio igračku karijeru, sjajna asistencija koju je izveo decembra 2001. godine protiv Dalasa izabrana je za potez njegove karijere. Kako je izgledao potez karijere jednog od najboljih Evropljana u istoriji NBA lige Predraga Stojakovića, možete se podsetiti u snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstMajk Pauel i Karl Luis – Epski duel u Tokiju
Sledeći tekstRonaldinjo – Prvo crveni, pa tek onda žuti karton