Toni Kukoč – Asistencija koja se pamti i prepričava

Toni Kukoč - Asistencija koja se pamti i prepričava
Toni Kukoč - Asistencija koja se pamti i prepričava
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Dana 2. marta 1996. godine u „Junajted Centru“, Čikago Bulsi su ugostili Boston Seltikse. Bio je to po svim košarkaškim parametrima duel dve potpuno neravnopravne ekipe. To se na kraju susreta videlo i na semaforu, na kome je pisalo 107:75 za domaćine. Dominacija „Bikova“ od starta susreta, dala je priliku Filu Džeksonu da u poslednjoj četvrtini odmori glavne zvezde tima (Majkl Džordan, Skoti Pipen, Denis Rodman…), što su na najbolji način iskoristili rezervisti Bulsa, ostvarivši bolje učinke nego na većini mečeva te sezone. Upravo se „vođa klupe Bulsa“ i na kraju te sezone zvanično najbolji šesti igrač NBA lige, Toni Kukoč, jednim svojim potezom, pobrinuo da se „nezanimljivi“ susret Čikaga i Bostona nikada ne zaboravi…

Toni Kukoč je na maestralan način uposlio Kafija

„Košarkaški mađioničar“ iz Splita je u finišu susreta „presekao“ pod svojim košem dodavanje prema Eriku Vilijamsa. Potom je u prvi mah učinilo se bezuspešno pokušao da spreči loptu da napusti granice terena. Ipak, iako je delovalo da je u bezizlaznoj situaciji, Toni je padajući u aut, okrenut prema protivničkom košu i sa jednim igračem Seltiksa ispred sebe, „zavrnuo“ loptu levom rukom iza leđa i poslao je preko gotovo celog terena u ruke Džejsonu Kafiju. On je bio najbrži u kontranapadu Bulsa.

Toni Kukoč je na meču protiv Bostona imao možda i najbolje dodavanje u karijeri.
Toni Kukoč je na meču protiv Bostona imao možda i najbolje dodavanje u karijeri.

Kafi je iskoristio „magično“ Tonijevo dodavanje. Zakucavanjem iza leđa na najlepši način „nagradio“ je Kukoča za sjajnu asistenciju. „Junajted Centar“ je „proključao“. Svi navijači koji nisu napustili susret pre poslednjeg zvuka sirene bili su oduševljeni celokupnom akcijom rezervista Bulsa. Ipak, pre svega su bili oduševljeni asistencijom Tonija Kukoča.

Jedno od najboljih dodavanja ikada

Asistencija koju je izvela „Senzacija iz Hrvatske“, kako su američki mediji tih godina zvali Kukoča, završila je na svim NBA špicama tog vremena. Mnogi je i danas smatraju za jednu od najboljih asistencija ikada viđenih na NBA parketima. Zanimljivo je i da je oko pet godina kasnije Peđa Stojaković izveo slično dodavanje kao Kukoč. Ipak, iako je i on uposlio saigrača iza leđa preko gotovo celog terena, činjenica je i da on nije padao u aut i da se Toni nalazio u dosta težoj situaciji pre dodavanja…
Kako je izgledala fenomenalna asistencija Tonija Kukoča, koju je zakucavanjem iza leđa dodatno ulepšao za mnoge ljubitelje NBA lige davno zaboravljeni Džejson Kafi, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKad Markos Bagdatis „poludi“ i polomi 4 reketa za minut
Sledeći tekstArpad Šterbik – Odbrana penala, kojom su „srušeni“ Nemci