„Princ“ Nasim Hamed – „Ples“ po vetru i kiši

„Princ“ Nasim Hamed je po mnogim procenama bokserskih stručnjaka jedan od najboljih boksera u istoriji u lakim kategorijama. U profesionalnoj karijeri je doživeo samo jedan poraz, a već sa 20 godina došao je do svoje prve titule. Ubrzo je odlučio da iz bantam pređe u pero kategoriju, a WBO federacija ga je odmah stavila na prvo mesto rang liste boksera u pero kategoriji, što je izazvalo dosta kontroverzi. Zbog svega toga prvi meč koji je Hamed imao u pero kategoriji u borbi za WBO titulu protiv Stiva Robinsona imao je možda i presudan značaj za njegovu karijeru.
Borba je zakazana za 30. septembar 1995. godine, a mesto održavanja je bio „Kardif Arms Stadion“ u Robinsonovom rodnom Kardifu. Stadion koji se gotovo isključivo koristio za ragbi mečeve izabran je za domaćina zbog velikog interesovanja za borbu u Velsu, jer je Stiv Robinson u tom trenutku bio zvanično najbolji sportista Velsa, a „Princ“ Nasim Hamed velika nadolazeća svetska bokserska zvezda, poznat i po za mnoge kontroverznom ponašanju u ringu. Naime, već tada bokserska publika je Hameda najviše znala po tome što često provocira protivnike, smeje im se u lice, izaziva ih da ga udare, a kada ih pošalje u nokdaun počne da „pleše“ pored njih. Zbog svog ponašanja Hamed je imao mnogo obožavalaca, ali nije bio ni mali broj onih koji ga nisu voleli.

Još i pre nego što je borba počela, "Princ" Nasim Hamed je svojom izjavom kojom je najavljivao borbu "zapalio" publiku u Kardifu koja je obožavala Robinsona: "Ja sam Princ, a uskoro ću postati i Kralj! Krunisaću se pred vama i nemojte to da propustite!" - poručio je Hamed domaćoj publici. Njih 16.000 srećnika koji su uspeli da dođu do karte za ovaj bokserski spektakl došli su na "Kardif Arms Stadion" u želji da prisustvuju borbi koja će se pamtiti. Iako je te večeri u Kardifu duvao vetar i padala kiša, ni to nije moglo da pokvari spektakl koji se održavao.
Najava za borbu između Hameda i Robinsona.

Još i pre nego što je borba počela, „Princ“ Nasim Hamed je svojom izjavom kojom je najavljivao borbu „zapalio“ publiku u Kardifu koja je obožavala Robinsona: „Ja sam Princ, a uskoro ću postati i Kralj! Krunisaću se pred vama i nemojte to da propustite!“ – poručio je Hamed domaćoj publici. Njih 16.000 srećnika koji su uspeli da dođu do karte za ovaj bokserski spektakl došli su na „Kardif Arms Stadion“ u želji da prisustvuju borbi koja će se pamtiti. Iako je te večeri u Kardifu duvao vetar i padala kiša, ni to nije moglo da pokvari spektakl koji se održavao.
Već prilikom izlaska boraca u ring koje je najavljivao, a ko drugi nego legendarni Majkl Bafer, publika je zviždanjem i negodovanjem pokazala Hamedu šta misli o njemu i njegovom provokativnom ponašanju pre borbe. Ipak, „Princa“ kao da to uopšte nije pogađalo, sve vreme se smeškao, a kada je ušao u ring poklonio se publici, koja je još jače zviždala. Sa druge strane Robinson je dočekan kako i dolikuje „lokalnom heroju“, pa je prilikom njegovog ulaska u ring publika ustala i pozdravila ga ovacijama. Sve je u tim trenucima bilo spremno za početak bokserskog spektakla, koji se sa nestrpljenjem iščekivao.

"Princ" Nasim Hamed provocira Stiva Robinsona.
„Princ“ Nasim Hamed provocira Stiva Robinsona.

Već od samog starta borbe bilo je jasno „ko je ko“, jer je Hamed od prvog zvuka gonga zagospodario ringom. Osim što je zadavao udarce protivniku, koji je samo u par navrata uspeo da uđe u razmenu udaraca sa Hamedom, „Princ“ je i sve vreme svojim reklo bi se prepoznatljivim ponašanjem provocirao Robinsona, ali i domaću publiku. „Bečio se“, smejao, pozivao publiku da bude glasnija, pozivao Robinsona da ga udari, a sve to je radio dok je borba trajala i dok je u isto vreme tukao protivnika. Već u drugoj rundi poslao je Robinsona na pod, ali je sudija taj trenutak protumačio da je posledica guranja, a ne udarca, pa je borba ubrzo nastavljena.
Ako je u drugoj rundi i bilo guranje, onda u petoj rundi dileme nije bilo. Serijom udaraca „Princ“ Nasim Hamed šalje protivnika na pod, koji ipak uspeva da se pridigne i nastavi borbu. Nasim Hamed je tada silovito krenuo ka Robinsonu, ali ipak nije uspeo da u toj rundi završi borbu i nokautira protivnika. Ako je Stiv Robinson uspeo nekako da „preživi“ petu rundu, tri runde kasnije nije mu bilo spasa…

Iscrpljen od dosta udaraca koje je tokom meča primio, Stiv Robinson nije mogao da podnese još jedan. Posle sjajnog krošea levom rukom Nasima Hameda, domaći bokser ponovo završava na podu, a sudija u ringu odlučuje da mu uopšte ne broji, već da odmah prekine borbu i proglasi Hameda za pobednika. Pogled na lice Robinsona koji je ubrzo ustao pokazuje da je sudijska odluka bila ispravna i da je njemu bilo dosta za to veče, ali i da mu je "Princ" Nasim Hamed tokom borbe zadao dosta ozbiljnih udaraca.
„Princ“ Nasim Hamed je „prebio“ Stiva Robinsona.

Iscrpljen od dosta udaraca koje je tokom meča primio, Stiv Robinson nije mogao da podnese još jedan. Posle sjajnog krošea levom rukom Nasima Hameda, domaći bokser ponovo završava na podu, a sudija u ringu odlučuje da mu uopšte ne broji, već da odmah prekine borbu i proglasi Hameda za pobednika. Pogled na lice Robinsona koji je ubrzo ustao pokazuje da je sudijska odluka bila ispravna i da je njemu bilo dosta za to veče, ali i da mu je „Princ“ Nasim Hamed tokom borbe zadao dosta ozbiljnih udaraca. Tom pobedom „Princ“ Nasim Hamed je postao šampion sveta u WBO verziji, ali i postao nova velika bokserska zvezda širom planete.
Narednih skoro šest godina „Princ“ Nasim Hamed dominirao je pero kategorijom, zabeleživš 15 pobeda, pre nego što je doživeo jedini poraz u karijeri od Meksikanca Barere. „Kardifski ples po kiši“ Nasima Hameda mnogi smatraju za trenutak kada je boks dobio novu veliku svetsku zvezdu i kada je veći deo planete imalo priliku da upozna jednog od najboljih boksera u lakim kategorijama svih vremena. Kako je izgledao nokaut „Princa“ Nasima Hameda protiv Stiva Robinsona u septembru 1995. godine, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This