„Rafalna paljba“ košarkaša Jugoslavije

"Rafalna paljba" košarkaša Jugoslavije
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Jugoslovenski košarkaši dominantno su trijumfovali na Eurobasketu 2001. godine. „Plavi“ su sve protivnike pobedili dvocifrenom razlikom i time prikazali, uz predstavu SFR Jugoslavije u Zagrebu 1989. godine, verovatno najdominantniji nastup na prvenstvima Evrope u košarci ikada. Peđa Stojaković je bio MVP turnira, a Vlado Šćepanović igrao u životnoj formi. Ipak, verovatno se od svih individualnih igara više pamti koliko je to bio moćan tim. To su najviše na svojoj koži osetili Letonci u četvrt-finalu…

„Razbijanje“ protivnika trojkama

Dana 6. septembra, u legendarnoj dvorani „Abdi Ipekči“, igrao se meč između Jugoslavije i Letonije. Iako su „Plavi“ do tog meča izgledali briljantno i bili apsolutni favoriti na duelu, mnogi su ga se i pribojavali. Letonije nije bila uopšte naivan protivnik, a bio je to i duel posle kojeg nije bilo popravnog. Međutim, da razloga za bojazan kod Jugoslovena nije trebalo da bude, videlo se veoma brzo…

Košarkaši Jugoslavije osvojili su dominantno titulu na Eurobasketu 2001. godine.
Košarkaši Jugoslavije osvojili su dominantno titulu na Eurobasketu 2001. godine.

Od samog starta duela „Plavi“ su zaigrali briljantno. Igrali su čvrstu odbranu, ali i lepršav napad, pa su već u prvoj četvrtini rešili duel. Dobili su taj deo igre sa 37:13, pogodivši svih 7 šuteva za tri poena. „Sipali“ su Jugosloveni trojke sa svih strana, a i u drugoj četvrtini nisu stali. Pogodili su i narednih pet šuteva za tri poena, pre promašaja Gurovića, pa su tako vezali 12 uspešnih pokušaja za tri poena, što evropska košarka gotovo da ne pamti. Krajnji rezultat meča od 114:78, uz skoro 60% „Plavih“ za tri, najbolje pokazuje stanje na terenu na tom duelu.

Briljantni Peđa Stojaković

Iako su svi igrači Jugoslavije pružili odličnu partiju, najviše se istakao Peđa Stojaković. On je meč okončao sa 29 poena i bez promašaja za tri (7/7), a posebno se istakao u seriji trojki „Plavih“ na početku duela, kada je zajedno sa Šćepanovićem i Gurovićem pogađao iz svih pozicija. Tako su potpuno „slomili“ otpor Letonaca, ali i oduševili sve navijače Jugoslavije. „Krenuo nas je šut za tri poena, trebalo bi da stavljamo više leda na zglobove. Letonci uopšte nisu toliko loši kako pokazuje rezultat.“ – malo je i šaljivo posle meča prokomentarisao prvi plejmeker „Plavih“ Marko Jarić.

Peđa Stojaković odigrao je gotovo savršen meč protiv Letonije.
Peđa Stojaković odigrao je gotovo savršen meč protiv Letonije.

Ostvarili smo apsolutni rekord na evropskim prvenstvima u šutevima za tri poena tokom jednog poluvremena! To je bio nokaut za protivnika, a i iznenađenje za mene.“ – izjavio je posle duela tadašnji selektor Jugoslavije Svetislav Pešić. „Ne bih nikog posebno izdvajao, važno je samo da ekipa pobeđuje!“ – skromno je prokomentarisao Peđa Stojaković posle duela na konstataciju novinara da je odigrao briljantan meč.
Bila je to jedna od najdominantnijih pobeda u istoriji eliminacionih duela na Eurobasketu, ali i rekordna trojkaška „paljba“. Kako su „Plavi“ vezali pogotke za tri poena na startu duela sa Letonijom i tako „odgovorili“ na neke kritike da nisu sjajan napadački tim, ali i potpuno „razbili“ protivnike, možete pogledati na snimku pred vama.

Prethodni tekstČudesan oporavak Ćira Imobilea
Sledeći tekstItalija – Australija 2006. – Skandal u završnici