Italija – Australija 2006. – Skandal u završnici

Italija – Australija 2006. – Skandal u završnici
Italija – Australija 2006. – Skandal u završnici
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. godine trajalo je od 6. juna do 9. jula i osvojili su ga Italijani. Pobedili su Francusku u finalu i to tek nakon izvođenja penala. Bila je to njihova četvrta titula. Marčelo Lipi pripremao je ekipu za takmičenje dok su se u zemlji spremale žestoke kazne učesnicima afere “Kalčopoli”, u prvom redu Juventusu i njegovim funkcionerima. “Azuri” su uspeli da se izdignu iznad svih problema i na kraju trijumfuju zahvaljujući jedinstvu tima. Od 23 igrača u igru je ulazilo njih 21, a u listu strelaca se upisala čak desetorica. Neverovatno zvuči da su primili samo dva gola – jedan je bio autogol, drugi je pao iz penala. Nisu baš pružali nezaboravne partije, ali takva je bila gotovo cela “nokaut” faza. Sa ovog prvenstva kada su Italijani u pitanju svima je najviše u sećanju ostala ona provokacija u finalu, kada je Zidan udario glavom Materacija u grudi i dobio crveni karton. Ali ništa manje ni skandal sa kraja meča u osmini finala…

Velika borba do poslednjih sekundi

Italijani su grupu prošli relativno lako. Savladali su Ganu i Češku sa po 2:0 i remizirali sa Amerikancima 1:1. U osmini finala ih je čekala Australija i bila je po mnogima laka prepreka za “Azure”, ali pokazalo se da borbena Australija, sastavljena od cele plejade igrača iz Engleske Premijer lige (Viduka, Kjuel, Kejhil, Brešano…), uopšte nije naivan protivnik. U prvom poluvremenu golova nije bilo. Početkom drugog Marko Materaci je dobio crveni karton i stvari su se zakomplikovale. Italija se dobro branila, ali nije uspevala da postigne pogodak.

Fabio Groso je uspeo da iznudi penal u završnici.
Fabio Groso je uspeo da iznudi penal u završnici.

Do kraja utakmice, odnosno produžetaka, ostalo je još pola minuta. Sa pola terena Frančesko Toti upućuje sjajan pas, dugu, visoku loptu, na levu stranu ka Grosu. On ju je propustio pored sebe dajući joj for, a zatim pojurio za njom, fintom prevarivši svog čuvara Brešana koji u poteri za njim pada u duelu ne uspevajući da ga stigne.

Groso je iznudio penal

Groso je već u šesnaestercu i ispred sebe ima Lukasa Nila koji na najblaži trzaj pada, odnosno uklizava očekujući da spreči ubacivanje lopte. Međutim, Groso pravi fintu i loptu pomera u desnu stranu. Zatim naleće na Nila koji je već na zemlji i pada preko njega. Na opšte zaprepašćenje Australijanaca španski sudija Kantaljeho se ne dvoumi ni sekunda, već pokazuje na belu tačku. Italijani su samo to i čekali. Loptu je namestio Frančesko Toti koji sa “kreča” retko promašuje, pa je tako i ovaj put bio siguran i loptu poslao pravo u mrežu preciznim šutem.

Frančesko Toti je sigurnom realizacijom sa penala odveo Italiju u četvrt-finale.
Frančesko Toti je sigurnom realizacijom sa penala odveo Italiju u četvrt-finale.

Taj gol iz penala bio je poslednji koji je Toti postigao za Italijane, jer se nakon prvenstva povukao iz reprezentacije. Ali bio je to izuzetno važan gol koji je njegovoj naciji produžio nadu da sanja osvajanje prvenstva. Usledilo je veliko slavlje igrača u plavim dresovima, dok su se njihovi protivnici hvatali za glavu.

Mnogi su smatrali da je penal prestrogo dosuđen

Nakon ove odluke podigla se velika prašina u javnosti, pa je tako velika većina govorila da je penal dosuđen prestrogo i da su „Kenguri“ oštećeni dok su drugi pravdali odluku time da je i Materaci prestrogo isključen, pa da je ovo bila neka vrsta kompenzacije. „Trudimo se da igramo atraktivan fudbal, ali na kraju moramo da od tog atraktivnog fudbala napravimo rezultat. To je bila razlika između ova dva tima.“ – izjavio je Gus Hiding, trener Australije, nakon meča.
U svakom slučaju ova kontroverzna odluka španskog sudije izbacila je Australiju sa takmičenja, dok je Italijanima dala vetar u leđa da prvo razbiju Ukrajince, zatim dobiju Nemce u produžetku i na kraju savladaju Francuze i po četvrti put se dokopaju “Boginje”. Podsetite se ovog događaja pa procenite sami, penal ili ne?

Prethodni tekst„Rafalna paljba“ košarkaša Jugoslavije
Sledeći tekstMartin Šmit – Ski skakač za kim su Nemci „poludeli“