„Rekao sam pismo!“ – Kada bacanje novčića odluči utakmicu

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Džerom Betis poznat i pod nadimkom „Autobus“ jedan je od najboljih raning bekova u NFL istoriji. Pored sjajnih prodora i za raning beka korpulentne krađe, karijeru ovog višestrukog pro-boulera obeležila je i jedna situacija za koju mnogi smatraju da je jedna od najkontroverznijih u istoriji sporta.
26. novembra 1998. godine u NFL meču na „Dan zahvalnosti“ u Detroitu su domaći Lajonsi dočekali gostujuće Pitsburg Stilerse. Bio je to vrlo uzbudljiv i izjednačen susret u kome je posle isteka regularnog dela vremena na semaforu stajalo 16:16, pa je o pobedniku duela odlučivao produžetak. Pre starta dodatnih 15 minuta, sudija Fil Laket je bacanjem novčića trebalo da odluči ko će u produžetku imati prvi napad, pa je pozvao kapitena i zamenika kapitena obe ekipe na centar terena, kako bi pred prisutnom publikom, ali i kamerama, bilo utvrđeno ko će imati prvi posed u produžetku.

Sudija je prvo objasnio igračima pravila koja važe u produžetku, da bi im potom pokazao obe strane novčića i rekao igraču Pitsburga Džeromu Betisu da se tokom leta novčića izjasni da li je za glavu ili pismo ("heads or tails")? Džerom Betis je pažljivo pratio uputstva arbitra susreta i u trenutku kada je ovaj bacio novčić jasno i glasno rekao "tails" (pismo). Iako su svi čuli šta je Betis rekao, sudija Fil Laket očigledno nije, pa je i pre nego što je novčić pao rekao da je Betis odabrao glavu ("heads"). Potom je podigao novčić sa zemlje i utvrdio da je palo pismo i da pošto je Džerom Betis odabrao glavu?! pravo biranja imaju igrači Detroita. I igrači Lajonsa bili su zbunjeni ovakvom odlukom sudije, ali su naravno odabrali da oni imaju prvi posed lopte i to sve dok je Džerom Betis pokušavao da ubedi sudiju da je odabrao pismo i da je to jasno rekao. Ipak, sudija je ostao dosledan svojoj odluci, tvrdeći da je Betis promenio odluku, iako to niko sem njega nije čuo?!
Trenutak koji je izazvao veliku kontroverzu na meču između Lajonsa i Stilersa.

Sudija je prvo objasnio igračima pravila koja važe u produžetku, da bi im potom pokazao obe strane novčića i rekao igraču Pitsburga Džeromu Betisu da se tokom leta novčića izjasni da li je za „glavu“ ili „pismo“ („heads or tails“)? Džerom Betis je pažljivo pratio uputstva arbitra susreta i u trenutku kada je ovaj bacio novčić jasno i glasno rekao „tails“ („pismo“). Iako su svi čuli šta je Betis rekao, sudija Fil Laket očigledno nije, pa je i pre nego što je novčić pao rekao da je Betis odabrao glavu („heads“). Potom je podigao novčić sa zemlje i utvrdio da je palo „pismo“ i da pošto je Džerom Betis odabrao „glavu“?! pravo biranja imaju igrači Detroita. I igrači Lajonsa bili su zbunjeni ovakvom odlukom sudije, ali su naravno odabrali da oni imaju prvi posed lopte i to sve dok je Džerom Betis pokušavao da ubedi sudiju da je odabrao „pismo“ i da je to jasno rekao. Ipak, sudija je ostao dosledan svojoj odluci, tvrdeći da je Betis promenio odluku, iako to niko sem njega nije čuo?!
Lajonsi su odmah u prvom napadu u produžetku poenterili, čime su po tadašnjim pravilima postali pobednici susreta. Ipak, njihov trijumf protiv vrlo jakog Pitsburga u meču na „Dan zahvalnosti“, koji je kao po pravilu bio vrlo gledan, ostao je u senci odluke Fila Laketa, po kojoj su domaći posle bacanja novčića dobili prvi posed u produžetku. „Rekao je „glava-pismo“ („heads-tails“) u istom momentu i zato sam se odlučio za ono što sam prvo čuo.“ – objasnio je novinarima svoju odluku posle susreta sudija Fil Laket. Kada su novinari preneli Betisu šta je sudija izjavio, on je odgovorio: „To je laž, bedna laž! Rekao sam pismo!“ – poručio je vrlo besno Džerom Betis.

"Rekao je glava-pismo ("heads-tails") u istom momentu i zato sam se odlučio za ono što sam prvo čuo." - objasnio je novinarima svoju odluku posle susreta sudija Fil Laket. Kada su novinari preneli Betisu šta je sudija izjavio, on je odgovorio: "To je laž, bedna laž! Rekao sam pismo!" - poručio je vrlo besno Džerom Betis.
Džerom Betis je uzviknuo „pismo“.

Kornerbek Detroita Robert Bejli, koji se ispred svog tima nalazio na centru terena u trenutku bacanja novčića imao je svoje viđenje šta se zapravo dogodilo: „Jedan od igrača rekao je „glava“, dok je drugi rekao „pismo“. To je stari trik i oni su ga primenili u ovoj situaciji.“ – rekao je Bejli novinarima posle susreta. Ipak, te njegove tvrdnje niko nije mogao da potvrdi, a kasnije su pojedini mediji tvrdili da je sudiju zapravo zbunilo što je Betis prvo rekao „hea“, kao da će reći „heads“ („glava“), da bi potom samo rekao „tails“ („pismo“), ali i te tvrdnje gotovo da nije moguće potkrepiti bilo kojim argumentom.
Odmah posle ove skandalozne situacije, čelnici lige su odlučili da promene pravila i da u budućnosti sudija ne sme da baci novčić dok se jasno ne bude znalo za koje su se strane novčića odlučile ekipe. Ova situacija je u Americi postigla veliku popularnost, pa je kasnije i „reprizirana“ za potrebe jedne reklamne kampanje. Na listama sportskih kontroverza, situacija iz Detroita 1998. godine se nalazi uvek u vrhu liste, a kako je izgledala ova situacija koja je mnogima i komična, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

loading…
Prethodni tekstSva odbojkaška lepota u jednom poenu
Sledeći tekst„Haubica“ Piter Krauč