Reno Lavileni – Skandalozni zvižduci velikom šampionu

Reno Lavileni - Skandalozni zvižduci velikom šampionu
Reno Lavileni - Skandalozni zvižduci velikom šampionu
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Da je tako nešto viđeno na bilo kom drugom sportskom borilištu, verovatno bi se o tome pričalo vrlo malo ili ne bi uopšte. Međutim, za „Kraljicu sportova“ to je neprihvatljivo ponašanje i nešto što se gotovo nikada ne viđa…
Uspešnim drugim skokom na 6 metara i 3 centimetara, visini ličnog i kontinentalnog rekorda, Brazilac Tijago Braz došao je na korak od čuda i osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Bio je to potpuno šokantan rasplet takmičenja, pošto domaći takmičar nije bio u najužem krugu favorita i gotovo da niko nije očekivao da može da uđe u konkurenciju za osvajanje zlatne medalje. Publika na „Olimpijskom stadionu“ u Riju bila je u potpunoj euforiji, slavili su zajedno sa Brazom, ali takmičenje još nije bilo gotovo…

Tijago Braz je uspešnim skokom na 6 metara i 3 centimetara osvojio olimpijsko zlato u Riju.
Tijago Braz je uspešnim skokom na 6 metara i 3 centimetara osvojio olimpijsko zlato u Riju.

Reno Lavileni, u tom trenutku aktuelni olimpijski šampion i čovek koji je prvi srušio Bubkin rekord u dvorani, imao je još jedan preostali pokušaj, koji je odlučio da izvede na visini od 6 metara i 8 centimetara i koji ako bi bio uspešno gotovo izvesno bi Francuzu garantovao zlatnu medalju, jer teško da bi Braz mogao da preskoči i tu visinu. Iako na otvorenom nikada nije preskočio više od 605 centimetara, nije bilo malo onih koji su smatrali da Reno Lavileni nije bez šansi na toj visini i koji su verovali da će uspeti. U to da može da uspe, očigledno su verovali i domaći navijači na stadionu, koji se tada odlučuju za jedan krajnje nesportski gest.
Dok se Reno Lavileni koncentrisao i pripremao za svoj odlučujući skok, navijači na tribinama su se trudili da ga maksimalno ometu, pa su veoma bučno zviždali i negodovali. Francuz je bio začuđen i razočaran ovakvim ponašanjem publike, koje potpuno odudara od atletskog fer-pleja i kakvo gotovo nikada nije viđeno na atletskom borilištu, pa je i pokazivanjem palca na dole stavio svima do znanja šta misli o tome, ali i dodatno naljutio domaće navijače.

U takvoj atmosferi Reno Lavileni krenuo je na svoj skok, ali da li zbog ometanja publike ili iz nekog drugog razloga, nije bio ni blizu da preskoči potrebnu visinu, pa je takmičenje završio na drugom mestu, dok je Tijago Braz postao novi olimpijski šampion. I dok su Brazilci slavili, svetska javnost bila je šokirana odnosom domaće publike prema velikom šampionu, kakav je svakako Reno Lavileni, a ni Francuz posle takmičenja nije krio razočaranje, pa će u svojoj prvoj izjavi za javnost dodatno „uzburkati“ situaciju. „1936. godine publika je bila protiv Džesija Ovensa. Ovakvo ponašanje nismo videli od tada. Nešto mora da se preduzme. Bolje je da ostanu kod kuće, ispred svojih televizora i da zvižde. Tada bismo bar imali ljude koji dolaze na stadion da bi gledali sport. Zaista me je to poremetilo, osetio sam zlobu javnosti, a u sportu se to ne viđa. Razumem da su Brazilci uz Tijaga, to je normalno. Ali, nije normalno to nepoštovanje rivala. Ako vam se neko ne sviđa, nemojte da ga vređate, ignorišite. Jer, to je za mene uvreda i užasno je tako nešto videti na Olimpijskim igrama.“ – bila je prva reakcija Lavilenija.
Ipak, ta izjava će samo dodatno produbiti skandal, jer su mnogi smatrali da je potpuno neumesno da Reno Lavileni zvižduke koje je doživeo poredi sa odnos prema tamnoputom atletičaru u Nacističkoj Nemačkoj. Očigledno da je i on ubrzo shvatio da je pogrešio i preterao, pa se Francuz uskoro ponovo obratio javnosti. „Oprostite zbog lošeg poređenja. Učinio sam to vruće glave, shvatam da sam pogrešio. Želim svima da se izvinim!“ – napisao je Lavileni na jednoj poznatoj društvenoj mreži.

Reno Lavileni je bio šokiran ponašanjem publike u Riju, dok su Sergej Bubka i Tijago Braz pokušali da ga uteše.
Reno Lavileni je bio šokiran ponašanjem publike u Riju, dok su Sergej Bubka i Tijago Braz pokušali da ga uteše.

I pored njegovog izvinjenja, prvobitna izjava samo će dodatno pogoršati odnos Lavilenija i domaće publike u Riju, pa će dan posle takmičenja na dodeli medalja Francuz biti žestoko izviždan i pored toga što je i Tijago Braz pokazivao publici da to ne radi. Reno Lavileni će zbog toga dodelu medalja provesti u suzama, a kasnije će probati da ga uteše Tijago Braz i Sergej Bubka. „Nisam mislio da ću se ikada osećati poniženim na olimpijskom postolju. Hvala Tijago i Sergej što ste mi pokazali pravu i predivnu stranu ovog fantastičnog sporta.“ – bila je prva reakcija Lavilenija nakon dodele medalja. Mnogi su podigli glas protiv takvog ponašanja publike u Riju, pa su i legendarni Sebastijan Kou, Majkl Džonson i mnogi drugi pružili podršku Lavileniju, rekavši da je normalno da domaći navijači više podržavaju svog takmičara, ali da nije normalno da zvižde drugom atletičaru. Reagovali su i gradonačelni Rija i predsednik MOK-a, koji su takođe ponašanje publike nazvali skroz neprihvatljivim.
Sa druge strane bilo je i onih koji su smatrali da se, ipak, malo preteruje i da ponašanje publike jeste bilo nesportsko, ali i ne toliko skandalozno, koliko su mnogi pojedinci i mediji želeli da predstave. Kako je izgledao neuspeli pokušaj Lavilenija da u „nemogućoj“ atmosferi preskoči 608 centimetara i odbrani zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, možete pogledati na 11:45 snimka koji je pred vama.

Prethodni tekstBarbara Arenhart – Golgeter među stativama
Sledeći tekstOlimpijska prevara kao iz dečijeg filma