Robert Prosinečki – Gol protiv Jamajke, genijalnost ili slučajnost?

Robert Prosinečki – Gol protiv Jamajke, genijalnost ili slučajnost?
Robert Prosinečki – Gol protiv Jamajke, genijalnost ili slučajnost?

Hrvatska fudbalska reprezentacija 1998. godine krenula je u pohod prema, tada su retki očekivali, velikom uspehu. Tog 14. juna “Vatreni” su odigrali prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, a izabranicima Ćire Blaževića protivnik je bila Jamajka. Hrvati su istrčali u najjačem sastavu: Ladić, Šimić, Štimac, Bilić, Stanić, Prosinečki, Soldo, Boban, Asanović, Jarni, Šuker i bili su apsolutni favoriti. Mario Stanić načeo je Jamajčane, postigao je prvi gol za Hrvatsku na Svetskim prvenstvima. Ipak, na odmor se otišlo sa 1:1, jer je Jamajka u 45. minutu izjednačila. Međutim, u nastavku meča „stvari su došle na svoje mesto“…

Robert Prosinečki postigao je prelep gol

Mario Stanić izborio je faul na ivici šesnaesterca. Pored lopte su stali Jarni i Robert Prosinečki. Kratko su se dogovarali, a onda je Robi samo „ćušnuo loptu“ i krenuo da se ubacuje dok mu je saigrač odmah dodao povratnu. Veliki majstor Prosinečki ostatak posla odradio je u svom stilu. „Prodao“ je svoju čuvenu foru potpuno izgubljenom odbrambenom igraču Jamajke koji nije znao šta ga je snašlo. I dok on odlazi „po burek“ Robi šutira levom nogom.

Robert Prosinečki postigao je prelep gol na meču sa Jamajkom.
Robert Prosinečki postigao je prelep gol na meču sa Jamajkom.

Lopta je u nekom čudnom luku preletela sve, pa su igrači oba tima gledali kako neverovatnom putanjom završava u mreži. Spektakularan gol poput tog mogli su da postignu samo veliki majstori. Posao je za konačnih 3:1 završio je Davor Šuker u 69. minutu, ali gol Roberta Prosinečkog ostao je mnogima neizbrisivo urezan u sećanja. Ne smo zbog lepote, već i zbog istorijske činjenice da je „Žuti“ postao prvi igrač koji je postigao gol za dve različite reprezentacije na Svetskim prvenstvima. Na Mundijalu u Italiji Prosinečki je bio strelac četvrtog gola za SFRJ protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata u pobedi od 4:1.

Namera ili slučajnost?

Međutim, gol protiv Jamajke otvorio je „pandorinu kutiju“ i postao predmet polemika da li je Robi šutirao na gol ili je samo hteo da uputi centar šut, a da je lopta “slučajno” završila u mreži.
Gotovo dvadeset godina Robert Prosinečki je o ovome “ćutao” da bi konačno progovorio u RTL-ovoj emisiji „Ludi bar“. „Da rešimo jednom za svagda, jesi li gađao ili si nabacio?“ – pitala je voditeljka Antonija Blaće Prosinečkog. „Žuti“ je na to uz zagonetni smešak odgovorio: „Nabacio.“ I upravo je taj osmeh ostavio dilemu da živi…

Legendarni trener Ćiro Blažević, poznat po svom neposrednom i spontanom obraćanju, poput onog čuvenog kada je pomenuo i Batistitu, nikada nije imao dilemu: „Da, prema pobedi nas je onim čudesnim pogotkom usmerio Prosinečki. Hteo je centrirati, ali lopta mu je prešla preko noge i završila u mreži. Je li to gađao? Ma jeste u pi*** mat*****, ko bi to pogodio? Hteo je ubaciti, tu nas je pomazila i sreća.“ – govorio je kasnije bez dlake na jeziku „trener svih trenera“.
Hrvatska je na tom prvenstvu ostvarila dotadašnji najveći uspeh u svojoj istoriji, osvojila bronzu, a gol Roberta Prosinečkog mnogima nikada neće izbledeti iz sećanja zbog svoje lepote, jedinstvenosti u istoriji Svetskih prvenstava i večnoj polemici slučajnost ili namera… Podsetite se i podelite sa nama vase mišljenje:

Prethodni tekstDa li je Majkl Džordan velika „škrtica“?
Sledeći tekstDžon Vol – „Nesrećno“ slobodno bacanje