Rodžer Staubah – Dodavanje uz „molitvu“

Rodžer Staubah - Dodavanje uz "molitvu"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Većini ljubitelja američkog fudbala koji su taj sport zavoleli i počeli da ga prate u 21. veku sigurno je poznato „Hail Mary“ dodavanje. To je dodavanje kvoterbeka prema hvatačima sa razdaljine od uglavnom preko 45 jardi u trenucima kada vreme ističe, a njihova ekipa je u zaostatku. Ta dodavanja u većini slučajeva se završe neuspešno, a jedan od retkih igrača koji je u više navrata izveo uspešna „Hail Mary“ dodavanja jeste Aron Rodžers. O jednom od takvih dodavanja Rodžersa pisali smo ranije, a danas se podsećamo kako je sve „počelo“ i kako je ovo sada već čuveno dodavanje dobilo ime.
Dana 28. decembra 1975. godine Dalas Kaubojsi gostovali su Minesota Vikingsima u prvoj rundi plej-ofa. Domaćini su bili apsolutni favoriti u tom meču, pošto su te sezone igrali sjajno i u regularnom delu sezone zabeležili 12 pobeda uz samo 2 poraza, čime su zajedno sa Stilersima imali najbolji skor u celokupnoj ligi. I vodili su domaćini u meču, bili su pred pobedom, ali do nje ipak na kraju nisu došli i to zbog akcije kakva do tada nije viđena na NFL terenima.

Rodžer Staubah je poslao legendarno dodavanje ka Dru Personu.
Rodžer Staubah je poslao legendarno dodavanje ka Dru Personu.

Na semaforu je bilo 32 sekunde do kraja susreta, Minesota Vikingsi su imali 4 poena prednosti, a lopta se nalazila na centru terena u posedu gostiju. Kaubojsi su imali drugi daun za 10 i bili su bez tajm-auta, a šta se tada dešavalo podelio je sa medijima kvoterbek gostiju Rodžer Staubah. „Rekao sam saigračima da dobro blokiraju, a da Dru Person ide duboko i da pazi da ga sejfti ne udvoji.“ Usledila je akcija koja je promenila ovaj sport, lopta je izvedena Staubahu koji je imao dobru zaštitu od saigrača, a on je sačekao nekoliko sekundi da Person istrči rutu koja se završavala kod end zone Vikingsa. Usledilo je dodavanje ka svom hvataču od 50 jardi, a Dru Person je uz mali kontakt sa defanzivcem Minesote uspeo da uhvati loptu i potom se ušeta u end zonu protivnika. Sudije su bacile žutu zastavicu, želeći da dosude defanzivni pas interfirens, ali naravno tu kaznu su gosti odbili i proslavljali su tačdaun koji im je doneo trijumf i plasman u finale NFC-a.
Bilo je to dodavanje „iz očaja“ kakvo do tada nije viđeno nikada na NFL terenima, jer su ekipe uglavnom u sličnim situacijama probavale akcijama sa dosta dodavanja unazad ili sa jednim kraćim dodavanjem napred i sa dosta blokova da dođu do trijumfa. Rodžer Staubah je svojim dodavanjem uneo „revoluciju“ u NFL-u, a posle meča je na pitanje novinara objasnio svoje dodavanje, verovatno nesvestan da će i ta njegova izjava postati legendarna kao i samo dodavanje: “ Bacio sam loptu i onda sam zatvorio oči i recitovao „Hail Mary“ molitvu.“ – rekao je kroz šalu Rodžer Staubah, ali su novinari iskoristili tu njegovu izjavu, pa su to dodavanje nazvali „Hail Mary“, što je malo i naljutilo tadašnjeg kvoterbeka Kaubojsa. „Umesto ‘bombe’ ili ‘aley-oop“ kako smo tada nazivali bitne akcije, novinar je iskoristio moju izjavu i nazvao je dodavanje ‘Hail Mary’. Čelnicima lige se to dopalo i ubrzo je dodavanje dobilo ime ‘Hail Mary’, ali se taj izraz počeo i prečesto koristiti za mnoge situacije u Americi kada je neko u problemu i ima male šanse da preokrene situaciju.“

Dru Person hvata "Hail Mary" dodavanje Rodžera Staubaha.
Dru Person hvata „Hail Mary“ dodavanje Rodžera Staubaha.

Dodavanje Staubaha za Persona, Dalas Kaubojsi su izabrali za najbolje u istoriji njihove franšize, ali koliko je dodavanje obradovalo navijače Kaubojsa, možda je i više pogodilo navijače Vikingsa, o čemu najbolje govori jedna anegdota koju je ispričao Dru Person. „Godinama kasnije dok sam se zbog posla nalazio u Mineapolisu, seo sam u taksi, a taksista me je pogledao i pitao me da li sam ja Dru Person? Kada sam mu odgovorio potvrdno, on mi je tada rekao: ‘Vas neću da vozim nigde, nađite drugo vozilo!’ Tek posle nekoliko minuta sam pronašao taksistu koji želi da me preveze.“
Dalas Kaubojsi su posle Vikingsa uspeli da savladaju i Remse i plasiraju se u Superboul, gde su Stilersi bili bolji, a Minesota Vikingsi su nastavili i narednih godina i decenija da doživljavaju česta razočaranja i da u plej-ofu gube „dobijene“ mečeve. Kako je izgledalo prvo „Hail Mary“ dodavanje, koje je promenilo američki fudbal, ali i koje je najbolje u istoriji Kaubojsa, možete pogledati na 1:45 snimka koji je pred vama.

Prethodni tekstIvana Španović – „Gorčina kali čvrst karakter“
Sledeći tekstKada je „duh“ Majkla Džeksona „ušao“ u Kevina Garneta