Ivana Španović – „Gorčina kali čvrst karakter“

Ivana Španović - "Gorčina kali čvrst karakter"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Iako se fantastično vinula u poslednjoj šestoj seriji finala skoka u dalj na Svetskom prvenstvu u Londonu 2017. godine i doskočila dalje od svih konkurentkinja, Ivana Španović ne samo da nije osvojila zlatnu medalju, već nije došla ni do odličja. Iako su svi u prvi mah bili ubeđeni da je u pitanju neka greška ili čak „teorija zavere“, ispostaviće se da nije bilo nikakve greške, već je Ivani izmerena manja daljina u poslednjem skoku, zbog toga što joj se sa papira na kojoj je stajalo njeno prezime otkačila zihernadla koja ga drži čvrsto za opremu, pa je papir završio u pesku mnogo pre mesta na kojem je Ivana Španović doskočila.
Po mnogima je ovakvo obrazloženje bilo nefer, pa iako su sudije primenile striktno pravila koja su glasila da je postignuta dužina skoka ostvarena do mesta na kojem je takmičar najbliže odskočnoj dasci bilo kojim delom tela ili opreme ostavio trag u pesku, većina ljubitelja atletike smatrala je da je Ivana Španović oštećena u Londonu i da je zbog bizarnog razloga ostala bez zaslužene zlatne medalje. Naravno i samoj Ivani ovakav ishod je veoma teško pao, pa je uz suze napustila stadion u Londonu i u prvim reakcijama za medije bila veoma razočarana ishodom situacije i nazvala odluku sudija „nepravdom“, ali kako to obično u sportu biva, vremena za preterano tugovanje nije bilo i Ivana je morala da se okrene narednim obavezama. Samo nekoliko dana pošto se završilo Svetsko prvenstvo u Londonu, Ivana Španović se uputila u Brisel, gde ja na atletskom mitingu „Memorijal Ivo Van Dame„, koji se održavao u sklopu Dijamantske lige, odlučivan pobednik u skoku u dalj u Dijamantskog ligi te godine.

Ivana Španović je zbog peha sa papirom sa njenim prezimenom ostala bez zlatne medalje na prvenstvu u Londonu.
Ivana Španović je zbog peha sa papirom sa njenim prezimenom ostala bez zlatne medalje na prvenstvu u Londonu.

Dokazala je Ivana Španović u Briselu da je u tom trenutku bila najbolja skakačica u dalj, pa je skokom od 6,70 metara trijumfovala na mitingu „Ivo Van Dame“, a samim tim i u Dijamantskoj ligi 2017. godine. Bila je to bar mala uteha za Ivanu posle svega što se dešavalo u Londonu, ali je pažnju medija reklo bi se i više od samog trijumfa Španovićeve privukao jedan detalj sa opreme atletičarke iz Srbije.
Kako ne bi dozvolila da joj se ponovi peh iz Londona, Ivana Španović je odlučila da na mitingu u Briselu papir sa svojim prezimenom pričvrsti za opremu sa preko 15 zihernadli i tako poptuno eliminiše mogućnost da joj se ponovi situacija sa prvenstva planete. „Gorčina kali čvrst karakter!“ – bio je komentar Ivane Španović na njenu odluku da papir pričvrsti sa preko 15 zihernadli. Mnogi njeni obožavaoci podržali su odluku Španovićeve da se „osigura“, ali i prokomentarisali da se neko setio da to uradi u Londonu, Ivana Španović bi u tom trenutku bila šampionka planete, a ne „samo“ pobednica Dijamantske lige.

Ivana Španović je u Briselu osigurala papir sa svojim imenom kako joj se ne bi ponovila situacija sa prvenstva u Berlinu.
Ivana Španović je u Briselu osigurala papir sa svojim imenom kako joj se ne bi ponovila situacija sa prvenstva u Londonu.

Ipak, ko je još pre takmičenja u Londonu mogao da pomisli da će se zihernadla otkačiti sa opreme bilo kojem atletičaru i to baš u odlučujućem trenutku, ali se na nesreću Ivane Španović upravo to dogodilo baš njoj. I pored tog neverovatnog peha, Ivana je uspela brzo da se „podigne“ i da trijumfuje u Dijamantskoj ligi, ali i da na vrlo originalan način koje je izazvao gotovo podjednaku pažnju kao i njen trijumf, spreči mogućnost da joj se ponovi peh iz Londona.

loading…
Prethodni tekstSpašavanje “redova” Predraga Đorđevića
Sledeći tekstRodžer Staubah – Dodavanje uz „molitvu“