Romano Fenati – „Pokušaj ubistva“ konkurenta

Romano Fenati -
Romano Fenati - "Pokušaj ubistva" konkurenta
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Italijan Romano Fenati važio je za jednog od najtalentovanijih motociklista na planeti. Mnogi su mislili da je prelazak iz Moto 3 u Moto 2 kategoriju samo još jedan njegov „usputni stepenik“ ka Moto GP-u i borbi za titulu u „Kraljevskoj klasi“. Govorili su da će te 2018. godine pokazati sav svoj talenat i ubrzo se naći u samom vrhu Moto 2 klase. Da će konačno „smiriti“ svoju „ludu glavu“ i da se neće više o njemu pričati kao neposlušnom i incidentnom vozaču, zbog čega je Fenati prethodni i izbačen iz „VR46“ akademije Valentina Rosija, legende moto sporta i umalo i vozača formule 1, čiji je polaznik bio. Umesto toga Romano Fenati pokazaće celom svetu svoju „ludu glavu“ i napraviti jedan od najvećih sportskih skandala ikada…

Romano Fenati je iz osvete pritisnuo kočnicu na motociklu rivala

Do 12. trke u sezoni, Romano Fenati osvojio je „samo“ 14 bodova u prvenstvu. Mnogi su komentarisali da njegovo prilagođavanje na Moto 2 šampionat ide teže od očekivanog. Ta 12. trka u sezoni bila je „domaća“ za Fenatija. Ona se održavala na stazi „Marko Simonćeli“ za Veliku nagradu San Marina i Riminija. Ipak, ni tog vikenda nisu stvari funkcionisale kako je Romano Fenati želeo. U kvalifikacijama je zauzeo tek 22. mesto. Ni u samoj trci mu nije išlo mnogo bolje. Vodio je borbe za niže pozicije, a u jednom takvom duelu Stefano Manci je išao malo „oštrije“, pa je naterao Fenatija da siđe sa staze. To se ovome uopšte nije dopalo. Verovatno frustriran lošom sezonom i lošim nastupom na „domaćem“ terenu, Romano Fenati je odlučio da sav svoj bes iskali na Manciju, smatrajući da ga je ovaj neopreznom vožnom ugrozio, zbog čega mu je spremio „bolesnu osvetu“…

Romano Fenati se odlučio na "bolesnu osvetu" Stefanu Manciju.
Romano Fenati se odlučio na „bolesnu osvetu“ Stefanu Manciju.

Pošto su izašli na dugačak pravac, Romano Fenati iskoristio je zavetrinu i odlučio se da pretekne Stefana Mancija. Umesto da samo produži pravo ispred njega, dok ga je preticao i nalazio se pored njega, on se odlučuje da levom rukom pritisne kočniciu na motociklu svog rivala. Stefano Manci, koji se u tom trenutku po procenama kretao brzinom od oko 220 km/h, uspeo je nekako da se zadrži na motociklu koji je podrhtavao. Tako je izbegao stravičan incident, koji je nesumnjivo mogao da se dogodi zbog ludačkog poteza Fenatija. Naravno, zvaničnici trke nisu imali nikakvu dilemu i odmah su pokazali crnu zastavu Romanu Fenatiju. To je automatski značilo da je diskvalifikovan iz trke.

Šok zbog poteza Fenatija

„Imali smo kontakt dve krivine pre toga, ali ništa što bi opravdalo njegovu reakciju. Njegov postupak govori sve!“ – izjavio je šokirani Stefano Manci posle trke. I dok se čekala reakcija čelnika Fenatijeve tadašnje ekipe, kao i direkcije takmičenja, mnogi bivši i tada aktuelni motociklisti bili su u šoku zbog poteza Italijana. „Fenati nikada više ne bi trebalo da se trka na motociklu. To ne smeš da uradiš drugom motociklisti. Svi već dovoljno rizikujemo svoje živote. Trebalo je da se vrati u garažu, pa da ga njegov tim odmah izbaci. Ne bih da me neko shvati pogrešno i ja nekada mogu da budem usijana glava, takođe to mogu i drugi. Ipak, Fenati ima ozbiljan problem. Ne možeš da voziš pored nekoga, a onda da ga zgrabiš za kočnicu. Da je držao kočnicu samo jednu sekundu duže Manci bi pao sa motora. Nadam se da će ga njegova ekipa kazniti. Ako ga zadrže, onda su aposlutno glupi.“ – izjavio je tadašnji vozač u Moto GP klasi Kal Kračlou.

Romano Fenati se odlučio za ludački potez kojim je ugrozio bezbednost Stefana Mancija.
Romano Fenati se odlučio za ludački potez kojim je ugrozio bezbednost Stefana Mancija.

„Ovo je neverovatno. Mora da me neko zeza?! Sada bi trebalo da mu kažete ‘spakuj se, vidimo se sledeće godine’. Apsolutno neverovatno!“ – bila je prva reakcija na potez Fenatija legendarnog motocikliste Kolina Edvardsa. Svetska motociklistička federacija kaznila je Fenatija suspenzijom sa dve trke zbog incidenta koji je napravio tokom trke na stazi „Marko Simonćeli“. Sa druge strane Manci je zbog prethodnog incidenta u kojem je agresivnom vožnjom ugrozio Fenatija kažnjen pomeranjem 6 mesta unazad na startu naredne trke.

I Fenati je bio svestan da je njegov potez sraman

„Žao mi je zbog celog sportskog sveta. Ovog jutra, čistog razuma, želim da je sve bila noćna mora. Razmišljam i razmišljam o tim trenucima, napravio sam sraman gest. Nisam čovek. Čovek bi završio trku i onda otišao do direkcije trke i pokušao da izbori pravdu za prethodne epizode. Nije trebalo da reagujem na provokacije.“ – bila je prva reakcija u medijima Fenatija na incident koji je napravio tokom duela sa Stefanom Mancijem. I dok su se mediji najavljivali i tužbu Fenatiju zbog pokušaja ubistva Mancija, njegov bivši mentor, legendarni Valentino Rosi, nije mogao da sakrije šok zbog poteza svog nekadašnjeg pulena. „Video sam šta je uradio. Pritisnuo je kočnicu svog rivala pri brzini od 200 km/h. To je izuzetno bezobrazan potez. Nešto što ne bi smelo da se radi. I suspenzija na dve trke je prava kazna. U prošlosti je on bio deo naše Akademije, ali nismo mogli da se izborimo sa njim. Bio je to poraz za nas, pokušali smo, ali nismo uspeli da promenimo njegovo ponašanje.“

Romano Fenati je pokušao da opravda svoj postupak.
Romano Fenati je pokušao da opravda svoj postupak.

Ubrzo je stiglo još loših vesti za Fenatija. Ekipa Marineli Snajpersa, za koju je vozio, saoštila je dan posle trke da mu je uručila otkaz, dok je Italijanska motociklistička federacija odlučila da mu oduzme licencu za profesionalno bavljenje motociklizmom. Za to vreme Manci je za medije na Apeninima izjavio da je Romano Fenati na trci za Veliku nagradu San Marina i Riminija pokušao da ga ubije?!

Romano Fenati je pokušao da opravda svoj potez

Nekoliko dana kasnije, kada se situacija malo primirila i kada je bilo priče da se možda nikada neće vratiti profesionalnom motociklizmu, Romano Fenati dao je opširan intervjuu u kojem je pokušao bar malo da opravda svoj postupak. „Samo sam želeo da ga upozorim da prestane sa opasnim ponašanjem. Imao sam utisak da želi da me izbaci sa staze. Ne opravdavam svoju odluku. Svako od nas sudi drugačije. Bilo bi apsurdno da smo obojica na identičan način kažnjeni. Moja greška je bila ozbiljnija. To je bila loša reakcija i moram da platim za svoju grešku. Ne postoji niko ko uvek uspeva da ostane miran, neko ko nikada ne uradi nešto glupo. To bi bilo sjajno, ali da je tako, ne bih vozio motor. Postao bih sveštenik. Trenuci ludila mogu da se dese nekad. Pogledaje šta se dešava u fudbalu, ali, ponavljam, pogrešio sam, nije trebalo da se ponašam tako.“ – izjavio je Romano Fenati.
Iako su pojedini mediji najavljivali da ga čekaju tužbe i zatvorski dani zbog poteza na stazi „Marko Simonćeli“, od toga na kraju nije bilo ništa. Mnogima se u danima posle incidenta činilo da je za Fenatija profesionalna karijera završena, ali ni to se, ipak, nije dogodilo. Godinu dana posle incidenta sa Mancijem, Fenati se vratio na stazu vozeći u Moto 3 šampionatu. Kako je izgledao jedan od najneverovatnijih incidenata ikada u moto sportu, u kojem je Romano Fenati ugrozio bezbednost Stefana Mancija, ali i doveo svoju karijeru u pitanju, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstMartin Palermo – Petominutno „potapanje“ Real Madrida
Sledeći tekstBarone i Inzagi – „Mogli smo onako da trčimo do Napulja…“