Romario – Lakoća postizanja golova

Romario – Lakoća postizanja golova
Romario – Lakoća postizanja golova
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Za mnoge najbolji igrač svih vremena Ronaldo Luis Nazario da Lima imao je veoma visoko mišljenje o Romariju i često je izjavljivao kako je on jedan od najvećih i kako je mnogo naučio igrajući rame uz rame sa njim i gledajući njegove poteze. Romario je imao sličan razvojni put kao i Ronaldo. Posle 4 odlične godine u Vasku, seli se iz Brazila u Evropu i to u PSV, gde se do duše zadržao dosta duže od Ronalda, gotovo pet sezona i na 110 mečeva postigao ukupno 98 golova. Bolja preporuku za najveće klubove Evrope nije mu trebala. Barselona ga je uparila sa ostatkom svog „drim tima“ u kome su bili Stoičkov, Gvardiola, Kuman… i Romario ubrzo postaje najbolji strelac lige i donosi trofej La Lige. Međutim, njegov prgav karakter i kontroverzno ponašanje nisu mu pomagali u karijeri, naročito udaranje pesnicom Dijega Simeonea što mu je donelo dužu suspenziju, pa se na opšte iznenađenje posle neslaganja sa trenerom Krojfom vratio nazad u Brazil. Tačnije u Flamengo. A gol o kome danas pišemo dogodio se baš u tom periodu, pre nego što je Romario nastavio da „luta“ po klubovima gotovo svih kontinenata pre završetka karijere.
Zato se vraćamo u 1999. godinu na susret između Flamenga i Korintijansa koji je završen rezultatom 3:0. Pored toga što je protivnik „razbijen“, njegova odbrana doživela je teško ponižavanje od strane Romarija. Odbrambeni igrač Korintijansa, Amaral, tada već reprezentativac Brazila, imao je tu nesreću da se posle jednog pasa koji je upućen na levu stranu terena susretne jedan na jedan sa Romarijom. Iskusni Brazilac tada je već imao 33 godine, ali je bio neverovatno spreman i u odličnoj formi, što je ubrzo i pokazao.

Romario je postigao prelep gol na meču protiv Korintijansa.
Romario je postigao prelep gol na meču protiv Korintijansa.

Krenuvši na Amarala, Romario je napravio sjajnu varku, mini dribling, poznat kao „Elastiko“. Pomerio je loptu na desnu stranu, izbacio protivnika iz težišta, a zatim je odmah vratio na levu i nastavio da je vodi ka golu. Potez je bio izuzetno efektan i podigao je publiku na noge. Ali imalo je još dosta prepreka do gola. Tri protivnička igrača i golman krenuli su ka Romariju, ali ga to nije uplašilo. On je neverovatnom lakoćom podigao loptu i precizno je smestio pod prečku ostavljajući i svoje i protivničke igrače u čudu kako je sve ovo izveo.
Romario je u karijeri postigao mnogo efektnih golova. Ali ovaj je bio nešto posebno. „Prodati“ „Elastiko“ ekipi koja je navodno izumitelj ovog poteza a zatim nadmudriti čak četiri protivnička igrača i to sa neverovatnom lakoćom, mogao je samo neko ko je fudbal imao u „malom prstu“. Zato je Romario jedan od najboljih brazilskih igrača svih vremena, pomalo možda potcenjen, ali ovakvi golovi upravo i služe da nas podsete kakvi su majstori nekada driblali Brazilskim i Evropskim terenima. Uživajte u ovom efektnom pogotku za koji u Brazilu šaljivo umeju da kažu da „Amaral još uvek traži gde je lopta“:

Prethodni tekstKada je Tajson spasavao protivnika od sopstvenog nokauta
Sledeći tekstTajron Spong – Brutalno slanje „na spavanje“ protivnika