Jeziv udes Roberta Kubice

Jeziv udes Roberta Kubice
Jeziv udes Roberta Kubice
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Robert Kubica je tih godina važio za jednog od najtalentovanijih vozača u Formuli 1. Očekivala se duga i uspešna karijera od poljskog vozača, a može se reći i da je svojom pojavom doneo preko potrebnu “svežu krv” u „najbrži cirkus“. Te 2007. godine je Kubica vozio svoju drugu sezonu u Formuli 1 i bio odličan u bolidu BMV Zaubera. Beležio je sjajne rezultate, ali je onda na trci za Veliku nagradu Kanade doživeo udes. On će mu nažalost obeležiti karijeru.

Robert Kubica doživeo je jeziv udes u Kanadi

Na stazi „Žil Vilnev“ Kubica je nakon kontakta sa Tojotom Jarna Trulija u 27. krugu trke, pri velikoj brzini prvo poleteo, a zatim udario strahovito u betonski zid kraj staze. Nakon toga se prevrnuo na stazi i konačno zaustavio kod zaštitne ograde na drugoj strani krivine. Kubica je nakon udesa samo nakratko izgubio svest i brzo je prebačen u bolnicu. Iako su gotovo svi koji su gledali trku bili sigurni da je Poljak u tom strahovitom udesu polomio svaku koščicu u telu, a u prvi mah su iz Kanade stizale informacije da je Robert polomio nogu, Kubica je prošao samo sa par masnica i ogrebotina i uganutim člankom.

Robert Kubica doživeo je mnogo težak udes na trci u Kanadi.
Robert Kubica doživeo je mnogo težak udes na trci u Kanadi.

Ni Ronald Denis, šef lekarskog tima na trci u Montrealu, nakon nesreće nije mogao da veruje da je Kubica prošao sa gotovo beznačajnim povredama. „Kada sam u televizijskom prenosu video udes bio sam veoma zabrinut. Mislio sam da čak nije preživeo. Ipak, kada su ga dovezli u bolnicu bio sam srećan. Video sam da je svestan i sposoban za komunikaciju. S obzirom na to šta je doživeo, ide mu stvarno dobro.“ – rekao je Denis novinarima posle trke.

Kubicu je samo zanimalo da li će moći da vozi narednu trku

Po rečima lekara u Montralu, Kubica je po dolasku u bolnicu samo ponavljao jednu istu upitnu rečenicu: „Da li ću moći da vozim u Indijanapolisu naredne nedelje?“ – non stop je Poljak pitao doktore. Po izlasku iz bolnice, Robert Kubica je nastavio “po starom”. On se okupljenim novinarima obratio samo sa jednom rečenicom: „Osećam se dobro i želeo bih da 17. juna startujem u Indijanapolisu. Nadam se da će mi lekari to dozvoliti.“ – bilo je sve što je Poljak rekao po izlasku iz bolnice.

Robert Kubica je na sreću prošao bez ozbiljnijih povreda u udesu u Kanadi.
Robert Kubica je na sreću prošao bez ozbiljnijih povreda u udesu u Kanadi.

Uprkos njegovoj velikoj želji da učestvuje na trci u Indijanapolisu, lekari mu nisu dali “zeleno svetlo” za tako nešto. Smatrali su da bi učešće na VN SAD za Kubicu bio veoma rizičan potez. Postojala je opasnost od novog potresa mozga, koji bi mogao da mu ugrozi život. Njega je na trci u Americi zamenio Sebastijan Fetel, a Kubica se u „najbrži cirkus“ vratio ubrzo na trci u Francuskoj.
Kako je izgledao jedan od najjezivijih udesa, uz udes Fernanda Alonsa u Brazilu, kao i još neke, u novijoj istoriji Formule 1, u kome je na svu sreću Robert Kubica prošao skoro bez povreda, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstIker Kasiljas – Šmekerski poljubac za voditeljku u programu
Sledeći tekstRonaldinjo – Početak „brazilske bajke“