Ronaldinjov lob Dejvida Simana

Ronaldinjov lob Dejvida Simana
Ronaldinjov lob Dejvida Simana
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Na Svetskom prvenstvu 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu, Brazil je prvo mesto u grupi C osvojio bez većih problema. Ronaldo, Ronaldinjo, Rivaldo, Kafu, Roberto Karlos i ostatak ekipe postigli su na tri utakmice 11, a primili svega 3 gola. Ipak, igrali su protiv ne baš atraktivnih protivnika, Turske, Kostarike i Kine. Ni Belgija u osmini finala nije pošteđena i ostišla je sa prvenstva sa 2 gola u svojoj mreži.
Sa druge strane, u grupi F, Englezi su, posle remija sa Šveđanima i pobede nad Argentinom, sebi zakomplikovali život igrajući bez golova u trećem kolu protiv Nigerije. Zauzeli su drugo mesto u grupi, jer su Skandinavci pored istog broja bodova imali više datih golova i prošli ovu nezgodnu grupu kao prvi. To je značilo da u osmini finala Englezi igraju sa Dancima. Ispostaviće se da oni nisu bili dostojan protivnik Bekamu, Heskiju, Ovenu, Ferdinandu i ostalima. Već u prvom poluvremenu primili su tri komada i „spakovali kofere“.

Derbi četvrt-finala

Čekao se “strašan” meč četvrtine finala između Engleske i Brazila. On je odigran 21. juna na „Ekopa“ stadionu pred skoro 50 hiljada ljudi. Englezi su krenuli silovito i već u 23. minutu grešku Lusija koristi brzonogi Oven i “Gordi Albion” vodi sa 1:0. Da se na odmor ne ode ovim rezultatom pobrinuo se Ronaldinjo, koji je sa centra igrališta neverovatnom kontrolom lopte stigao do kaznenog prostora Engleza. Potom lucidno dodao do Rivalda, koji je u 47. minutu poravnao na 1:1.

Ronaldinjo lobuje Simana i postiže gol na Mundijalu 2002. godine.
Ronaldinjo lobuje Simana i postiže gol na Mundijalu 2002. godine.

A onda je u drugom poluvremenu, u 50. minutu došao trenutak koji je obeležio Svetsko prvenstvo i dve velike karijere. Nakon faula nad Klebersonom, loptu je sa desne strane na skoro 40 metara od gola Engleza postavio Ronaldinjo.

Ronaldinjo je matirao Simana

U šesnaestercu gužva. Golman Engleske Dejvid Siman na pola peterca, spreman da istrči i pokupi loptu koja doleti. Ronadinjo hvata kratak zalet i šutira. Lopta iznenađujuće leti pravo u gol, Siman pravi kratak korak unapred i bespomoćno pokušava da se vrati i dohvati loptu, ali mu to ne polazi za rukom. Lopta je u mreži, Brazilci u transu slave, dok su Englezi u neverici. Bilo je dovoljno vremena da se vrate u meč, naročito kada je u 57. minutu upravo Ronaldinjo, verovatno prestrogo, isključen pose jednog starta na Milsu. Ipak, Ostrvljani nisu uspeli u tome. Brazil je prošao dalje, sve do finala u kojem je savladao Nemačku i osvojio “Boginju”.

Ronaldinjo tvrdi da je i nameravao da lobuje Simana.
Ronaldinjo tvrdi da je i nameravao da lobuje Simana.

Mediji u Engleskoj nisu ni malo bili blagi prema vremešnom golmanu, dok mu navijači to nikada nisu oprostili. Posle meča, dok su gotovo svi igrači stali u njegovu odbranu, Dejvid Siman se izvinio naciji. Označio je sebe kao glavnog krivca za ispadanje.

Dejvid Siman veruje da Ronaldinjo nije šutirao na gol

Siman je dugo odbijao da pogleda snimak gola Ronaldinja, koji ga je lobovao sa preko 35 metara. “Doživeo sam gol i mislim da mi je to dosta. Ipak, ponekad poželim da ga vidim. Bez obzira na sve komentare, siguran sam da Ronaldinjo nije šutirao na gol. U pitanju je bila sreća, ništa više.“ – zaključio je Siman.
Ronaldinjo je više puta kasnije pojašnjavao da je video Simana kako je izašao par metara i da je loptu namerno uputio u gol. “Taj gol je obeležio moju karijeru i uvek će biti onih koji će me pitati da li sam namerno postigao gol ili je to bila slučajnost. Bez sumnje nameravao sam da postignem gol, budite sigurni.” – govorio je Brazilac.
Kako je izgledao gol Ronaldinja, koji je lobovao Simana i srušio engleski san, podsetite se u videu:

Prethodni tekstStiv Frensis – 10 sekundi neverovatnih krosovera
Sledeći tekstJelena Janković – Presvlačenje na terenu