Ronaldo Nazario de Lima – Gol nad golovima

Ronaldo Nazario de Lima – Gol nad golovima
Ronaldo Nazario de Lima – Gol nad golovima
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

„Pravi“ Ronaldo (Luis Nazario de Lima) ostaće upamćen kao igrač koji je dao mnogo golova tokom karijere, ali njegov najlpeši gol i jedan od najljepših ikada u svetu fudbala postignut je 12. oktobra 1996. godine u susretu protiv Kompostele, koja se tada takmičila u Primeri. Barselona je tu utakmicu dobila ubedljivo i očekivano sa 5:1 protiv slabašnog protivnika, uostalom kao i mnoge druge te sezone, pa bi ona verovatno brzo pala u zaborav da nije bilo jednog od dva pogodaka koji je “Fenomeno” postigao tog dana.

Ronaldo je postigao gol koji će se prepričavati decenijama

Verovatno najbolji gol 90-ih, nebrojeno puta vraćan film i dvadeset godina kasnije jednako gledan i prepričavan. Završnica prvog poluvremena, Ronaldo je uzeo loptu dva-tri metra unutar svoje polovine terena i onda je krenuo da “lomi”. Potezali su ga za dres, gurali rukama i telom, podmetali noge, ali nisu ga mogli zaustaviti. Filigranski baratajući loptom u punoj brzini odvezao je svoj slalom, nanizao dosta igrača kompostele, a Pasi, Mauro, Ćiba, Hose Ramon, Villiam, Fernando i Belido bili su manje ili više žrtve Brazilca, koji je akciju završio spektakularno matirajući nemoćnog golmana Kompostele Fernanda. Na „San Lazaru“ nastala je „ludnica“, na noge se digao ceo stadion i obe klupe, kao da je svima bilo jasno da su svedočili trenutku koji će se prepričavati decenijama.

Ronaldo - Gol protiv Kompostele u slikama.
Ronaldo – Gol protiv Kompostele u slikama.

Ne verujući vlastitim očima, šokirani Bobi Robson držao se za glavu, mlađani Žoze Murinjo vrišteći je utrčao u teren, a „Pep“ Gvardiola sa osmehom od uva do uva i razrogačenim očima potrčao je među prvima u zagrljaj strelcu. Legendarni Ronaldo je imao svega 20 godina kada je postigao jedan od najlepših golova ikada viđenih. „Ne znam ni sam kako sam to izveo, moraću pogledati na televiziji.“ – rekao je Ronaldo odmah nakon utakmice, a posle završetka karijere taj je gol označio je kao najdraži, uz ona dva koja je postigao u finalu Svetskog prvenstva 2002. godine protiv Nemačke i dodao: “Da bi se dao gol, potreban je dobar periferni vid, sve se dešavalo brzo, nisam mogao da razmišljam. Samo je bilo bitno videti sa koje strane dolazi protivnik. Bio je to izuzetno ‘težak’ gol. Ne viđate takve pogotke svakog dana.”

Gol je na Ramona ostavio posledice

Posle 10-ak godina, jedna od Ronaldovih „žrtava“, Hoze Ramon, konačno se oporavio od šoka: „Osećao sam se strašno poniženim i demoralisanim dugo vremena posle toga. Sada iz ugla običnog gledaoca mogu da kažem da mi je drago što se akcija završila prelepim golom.“ Njegova Kompostela je na kraju sezone ispala iz lige.

Ronaldo je protiv Kompostele postigao jedan od najlepših golova u karijeri.
Ronaldo je protiv Kompostele postigao jedan od najlepših golova u karijeri.

Ronaldo je te sezone postigao do tada rekordnih 48 golova za Barselonu u svim takmičenjima. Bio je prvi strelac lige sa 34 gola u 37 nastupa, pa je te godine osvojio i svoju prvu Zlatnu loptu Frans Fudbala, ali ipak ga navijači Barcelone nisu izabrali za igrača sezone 1996/97. Nagradu je odneo Luis Enrike, a titulu prvaka Kapelov Real, koji je sezonu završio sa dva boda više, iako je Barselona postigla 17 golova više.
Najk je navodno hteo ovaj gol da iskoristi u reklamne svrhe. Američka kompanija, čije su pojedine reklame sa poznatim sportistima dostigle veliku popularnost, ponudila je pozamašnu svotu igračima koji su učestvovali u akciji da prodaju prava na korišćenje, ali oni su to odbili pokazavši da dostojanstvo nema cenu. „Nema šanse. Jednom nas je ismejao, više neće.“ – poručio je Hoze Ramon. I zaista, nema igrača koji je svoje čuvare na takav način znao činiti smešnima.
Podsetite se kako je to radio jedan-jedini „Fenomeno“:

Prethodni tekstKobija Brajanta nije moguće zaplašiti
Sledeći tekstNije mogla konkurencija, pa je Bolta srušio kamerman