Savršen skok Blanke Vlašić na „Hanžeku“

Savršen skok Blanke Vlašić na

Blanka Vlašić je 2009. godine preskočila 208 centimetara u Zagrebu, na “Hanžeku”, svom omiljenom atletskom mitingu. Na mestu gde je prvi put u životu preskočila dva metra. U savršenoj večeri Blanka Vlašić se vinula tamo gde je pre nje bila samo jedna žena. Štefka Kostadinova i njenih rimskih 209 centimetara su ipak ostali nedodirljivi, ali Blankinih 208 centimetara iz Zagreba je drugi rezultat svih vremena i podvig o kome će se još dugo pričati.
Ulaznice za “Hanžek” 2009. godine, koji se održavao u Zagrebu, na atletskom stadionu kraj Save, razgrabljene su još  desetak dana pre takmičenja, a dimenzije svečane lože u kojoj je sedeo i legendarni Sergej Bubka su takođe bile pretesne da prime sve zainteresovane. Razlog za “atletsko ludilo” u Zagrebu je bila Blanka Vlašić, u tom trenutku najbolja svetska atletičarka je dominirala skokom u vis, pa su Zagrepčani iskoristili priliku da je vide uživo “kod kuće”, na mitingu pre kog se najavljivao Blankin “skok karijere”.
Nastup u Zagrebu je Blanka počela savršeno, iz prvog pokušaja je preskakala letvicu na visinama 190, 194, 200 i 205 centimetara, čime je rutinski došla do trijumfa na “Hanžeku”. Svi su u tom trenutku mislili da će Vlašićeva “Naložena” kao što je i uvek bila tokom karijere, uz tehničko savršenstvo u skoku, Blanka je u prvom pokušaju preskočila 208 centimetara i postavila novi hrvatski rekord. Publika je bila u transu, prisustvovala je istorijskom skoku, drugom najboljem svih vremena.posle obezbeđenog trijumfa probati odmah da napadne svetski rekord Štefke Kostadinove i da će podići letvicu na 210 centimetara, ali se Blanka ipak odlučila za drugačiju strategiju. Podigla je letvicu na 208 centimetara i odlučila da se prvo oproba na visini koju je do tada u istoriji atletike preskakala samo Kostadinova.
“Naložena” kao što je i uvek bila tokom karijere, uz tehničko savršenstvo u skoku, Blanka je u prvom pokušaju preskočila 208 centimetara i postavila novi hrvatski rekord. Publika je bila u transu, prisustvovala je istorijskom skoku, drugom najboljem svih vremena. Pošto su te večeri bili gotovo perfektni uslovi za skok u vis u Zagrebu, Blanka je pokušala i da sruši rezultat Štefke Kostadinove, ali nije uspela… U jednom pokušaju je bila baš blizu, ali je letvica posle ljuljanja ipak odlučila da padne.
“Trebalo je sve da se poklopi da bi došlo ovakvo veče i da bih skočila 208. Sve mi je odgovaralo, zaletište, vreme i publika koja me je nosila do ovog rezultata. “Ja sam smatrao da Blanka mora odmah nakon 205 centimetara napasti svetski rekord, ali ona je želela ovu visinu, jer taj skok za nju ima psihološki značaj. Ja znam da ona skače bolje nego pre i više joj ne treba perfektan, nego samo dobar skok, da bi preskočila svetski rekord. To će se uskoro dogoditi.” - najavljivao je posle takmičenja Blankin otac i jedan od trenera Joško.Još nisam svesna šta sam napravila. Predobro smo trenirali da ne bih imala ovakav skok. Bila sam ljutita što me veći deo sezone pratilo loše vreme, stalno neka kiša i hladnoća. Znala sam da će doći i ovakvo, savršeno veče, u kojoj će mi uspeti veliki skok.” – rekla je posle takmičenja Blanka Vlašić.
“Ja sam smatrao da Blanka mora odmah nakon 205 centimetara napasti svetski rekord, ali ona je želela ovu visinu, jer taj skok za nju ima psihološki značaj. Ja znam da ona skače bolje nego pre i više joj ne treba perfektan, nego samo dobar skok, da bi preskočila svetski rekord. To će se uskoro dogoditi.” – najavljivao je posle takmičenja Blankin otac i jedan od trenera Joško.
I bilo bi verovatno kao što je Joško najavljivao, da nisu usledili Blankini veliki problemi sa povredama, koji su doveli do pada u njenoj karijeri. Ipak, ostaće da se još dugo pamti Blankin savršen skok iz Zagreba, kojim je ostvarila drugi najbolji rezultat u skoku u vis svih vremena i prišla na samo centimetar rezultatu legendarne Štefke Kostadinove. Podsetite se…

Prethodni tekstNedeljko Jovanović – Gol protiv Zvezde za prvu titulu Partizana
Sledeći tekstKako je golman AZ-a pretukao huligana Ajaksa na terenu