Simon Čeprot – Ljudskost i humanost pre svega

Simon Čeprot - Ljudskost i humanost pre svega
Simon Čeprot - Ljudskost i humanost pre svega

Okpekpe ulična trka, koja se sedam puta održala u istoimenom gradu u Nigeriji, imala je i 7 različitih pobednika u muškoj konkurenciji. Prvi je bio Moses Masai, poslednji Davit Fikadu, a među pobednicima se našao i Kenijac Simon Čeprot, koji je na ovoj uličnoj trci po ne baš lakom terenu, trijumfovao 2016. godine. Ipak, taj trijumf nije obeležio Čeprotova učešća na ovoj popularnoj uličnoj trci u Nigeriji, već jedan njegov potez u finišu trke 2019. godine.
Na trci na kojoj je trijumfovao Davit Fikadu, iscrpljen od velike vrućine i trčanja po teškom terenu, Kenijac Kenet Kipkemoi srušio se na samo nešto više od deset metara od linije cilja. Ipak, Kipkemoi je po svaku cenu želeo da završi trku, pokušao je da ustane i dođe do ciljne linije, ali opet se srušio. Onda je odlučio da proba da se dokotrlja ili dopuzi do cilja, ali ni za to nije imao dovoljno snage i nije uspeo da dođe do ciljne linije. Dok je on vodio veliku borbu da dođe do cilja, nekoliko atletičara je prošlo pored njega, ali nisu imali nameru da se zaustave i pomognu mu, čak je jedan od njih i ubrzao kada je video da se Kipkemoi muči, a onda se cilju približavao Simon Čeprot.

Kenet Kipkemoi srušio se pred ciljem trke u Okpekpeu.
Kenet Kipkemoi srušio se pred ciljem trke u Okpekpeu.

Pobednik trke u Okpekpeu 2016. godine kada je video da se njegov kolega muči i neuspešno pokušava na sve načine da dođe do cilja, odlučio je da se zaustavi i pomogne Kipkemoiju da pređe ciljnu liniju. Podigao je Čeprot svog sunarodnika sa zemlje, a potom ga i bukvalno prevukao preko ciljne linije, pomogavši mu na taj način da završi trku. Dok je on pomagao Kipkemoiju, nekoliko atletičara je protrčalo pored njih, ne obazirajući se na Čeprota i Kipkemoija.
Bio je to jedan od najvećih fer-plej poteza u istoriji sporta, koji je oduševio mnoge ljude širom planete. I mnogi mediji su bili u „ekstazi“, pa su tako ističući da je Čeprot žrtvovao nekoliko mesta u plasmanu kako bi pomogao Kipkemoiju, mediji objašnjavali da je to potez koji pokazuje pravu suštinu sporta, ali i iz kojeg bi mnogi trebali da nauče da ima i bitnijih stvari od što boljeg plasmana na takmičenju. Videvši šta je Simon Čeprot uradio na trci u njihovoj zemlji, nekoliko lokalnih političara iz Okpekpea i okoline odlučilo je da sakupi novac i nagradi Kenijca sa 15.000 dolara zbog izuzetnog fer-plej poteza na uličnoj trci u Okpekpeu.

Simon Čeprot pomogao je Kipkemoiju da završi trku.
Simon Čeprot pomogao je Kipkemoiju da završi trku.

„Otac mi je jednom rekao: ‘Sine kad šetaš i na ulici sretneš bolesnog čoveka, stani i pomozi mu. Ne ostavljaj ga.’ To mi je prvo palo na pamet kada sam video mog kolegu iz tima kako leži na zemlji.“ – objasnio je svoj potez posle trke Simon Čeprot.
Kenet Kipkemoi uspeo je da se oporavi od „kolapsa“ na trci u Okpekpeu i da prođe bez ozbiljnijih zdravstvenih posledica. Potez Simona Čeprota u kojem je žrtvovao nekoliko mesta u plasmanu kako bi pomogao kolegi koji je imao ozbiljne zdravstvene probleme proglašen je od strane mnogih medija za jedan od najvećih fer-plej poteza u istoriji sporta, a kako je izgledao gest Čeprota za svako divljenje, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstNajemotivniji i najtragičniji gol u istoriji fudbala
Sledeći tekstTom Simpson – Tragedija na Mon Ventu