Sogelau Tuvalu – Sprinter koji to zapravo i nije

Sogelau Tuvalu - Sprinter koji to zapravo i nije
Sogelau Tuvalu - Sprinter koji to zapravo i nije
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U sportu nekada nije potrebno biti najbolji i trenirati svaki dan da biste stekli veliku popularnost i da bi vas upoznala cela planeta. Verovatno najpoznatiji primeri sportista koji su bili toliko loši da su zbog toga postali atrakcija i stekli veliku popularnost su Erik Musambani, Majkl „Edi Orao“ Edvards i jamajčanski bob tim. Ipak, da i atletika ima čime da se „pohvali“ i u toj konkurenciji pokazao je 2011. godine Sogelau Tuvalu.

„Sprinter“ koji je na trenutak „zasenio“ Bolta

Bilo je to vreme kada je atletskom stazom dominirao Jusein Bolt. Zbog toga uopšte nije bilo iznenađujuće što se pred start Svetskog šampionata u Daegu gotovo isključivo pričalo o Boltu. Ipak, već prvog dana takmičenja, Juseinu je bar na trenutak „ukradena slava“. I to od strane do tada anonimnog atletičara iz Američke Samoe Sogelaua Tuvalua. Kada se njegovo ime pojavilo na startnim listama kvalifikacija u disciplini 100 metara to gotovo da nije izazvalo nikakvu pažnju. Međutim, kada se Tuvalu pojavio u startnom bloku, tada su već svi obratili pažnju na njega…

Sogelau Tuvalu imao je jedan od najgorih nastupa u istoriji atletskih prvenstava planete.
Sogelau Tuvalu imao je jedan od najgorih nastupa u istoriji atletskih prvenstava planete.

Sogelau Tuvalu je nastupao u 7. stazi četvrte grupe preliminarne runde na 100 metara. Već sam pogled na njega mnogima je delovao komično. Evidentno viši i gotovo dvostruko krupniji od svojih rivala Tuvalu je odmah svima „zapao za oči“. Znak za start trke samo je pojačao utisak o nastupu ovog atletičara iz Američke Samoe. I dok su njegovi konkurenti „izleteli“ iz startnog bloka, korpulentni Tuvalu je prvo „jedva“ ustao posle znaka za start, da bi potom trčao toliko sporo i komično, da je odmah bilo jasno da je to jedan od najgorih nastupa u istoriji atletskih šampionata…

Sogelau Tuvalu nije odustajao

Iako su mu rivali odmah daleko odmakli, to nije obeshrabrilo Tuvalua. On se maksimalno trudio u nameri da završi trku. Želeo je da ostvari što bolji rezultat. I uspeo je da završi trku i sa vremenom od 15,66 sekudndi popravi najbolji lični rezultat, ali i ostvari drugo najgore vreme na 100 metara u istoriji svetskih šampionata (lošiji od njega je bio Kim Kolins, koji je posle povrede samo ušetao u cilj). Potpuno očekivano mnogima nije bilo jasno kako se atletičar koji je 5 sekudndi sporiji od svojih rivala u prvoj rundi kvalifikacija uopšte i našao na šampionatu i kako je moguće da jedan sprinter izgleda kao Tuvalu. Odgovor je stigao vrlo brzo…

Sogelau Tuvalu izjavio je posle trke da je ostvario svoje snove.
Sogelau Tuvalu izjavio je posle trke da je ostvario svoje snove.

Saznalo se da je Sogelau Tuvalu zapravo bacač kugle iz Američke Samoe. On zbog postojanja norme u svojoj disciplini nije mogao da se kvalifikuje za šampionat. Zbog toga je odlučio da ipak ispuni svoj san i da nastupi na svetskom šampionatu u disciplini za koju nije potrebna norma za po jednog atletičara iz svake zemlje koja nema predstavnika u drugim disciplinama. Mnogima je bilo čudno što Američka Samoa koja ima nešto više od 50.000 stanovnika nije imala boljeg atletičara da pošalje na šampionat, pa se odlučila da svoje pravo na jedno mesto iskoristi za učešće Tuvalua, koji je bio daleko sporiji od konkurencije. Zanimljivo je i da je Tuvalu bio sporiji i od predstavnice svoje zemlje Savane Sanitoe. Ona se takođe bavi bacanjem kugle i u Daegu je nastupila na 100 metara i zabeležila rezultat od 14,23 sekunde.

Tuvalu je ostvario svoje snove

Interesantno je i da je Tuvalu jedini trkač na 100 metara koji nije nastupio u sprintericama, već u običnim patikama (bez iglica sa donje strane), a koliko je on bio lošiji od konkurencije možda najbolje pokazuje podatak da je na jednoj svetskoj kladionici kvota da će on osvojiti prvo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi bila neverovatnih 50.000. Kada je posle trke nekako došao do daha, Tuvalu je intervjuisan za jednu francusku televiziju, gde mu je postavljeno pitanje o tome da li je sanjao da će jednog dana nastupiti na svetskom prvenstvu i kako je zadovoljan svojim nastupom u Daegu: „Trenirao sam za ovo zadnjih mesec dana po četiri sata dnevno. Verovao sam u sebe i na kraju uspeo da ostvarim svoje snove!“ – rekao je evidentno srećan zbog toga što je uopšte nastupio na atletskom šampionatu Sogelau Tuvalu.

Sogelau Tuvalu je bio zadovoljan svojim nastupom.
Sogelau Tuvalu je bio zadovoljan svojim nastupom.

Iako mnogi smatraju da ovakvim sportistima nije mesto na velikim takmičenjima, jer samo „prave gužvu“ i ispadaju smešni, nije mali broj i onih koji smatraju da se baš kod ovakvih sportista vidi pravi sportski duh. Smatraju i da ovakvi takmičari pokazuju prave sportske vrednosti po kojima je najbitnije učestvovati na velikim takmičenjima.
Kakvo god bilo vaše mišljenje, verovatno će se većina složiti da nastupi ovakvih sportista često privuku veću pažnju medija nego nastupi nekih mnogo kvalitetnijih. To je svakako bio slučaj i sa za mnoge komičnim nastupom Sogelaua Tuvalua. Tog nastupa možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstRobert Levandovski – „Petarda“ za 9 minuta
Sledeći tekstKada Pit Maravić pošalje protivnika „po burek“